Българските служби за войната в Украйна: Може да се разсрасне до Балканите

Активността на колегите им от руските тайни служби се е повишила значително
10 юли 2023 14:50, Нели Христова
407
Българските служби за войната в Украйна: Може да се разсрасне до Балканите
Снимка: БГНЕС

Опасност войната да се разрастне и извън границите на Украйна виждат българските специални служби. Като една от целите на Русия е да създаде нова зона на конфликт на Балканите.

Черноморско-кавказкия регион се посочва и като зона на първостепенно значение както за сигурността на България, така и за НАТО. Тези предупреждения са включени в годишните доклади на ДАНС, разузнаването и военното разузнаване, които са публикувани от Министерския съвет.

Според контраразузнавачите ни има реално опасност от използването на оръжия за масово поразяване. Москва вече на няколко пъти опитва да изнудва ЕС и НАТО със заплахи да използва ядрени оръжия във войната си с Украйна.

"Военните действия запазват потенциала си за ескалация и разпространение извън украинска територия, като не може да бъде изключен напълно и вариант за използване на оръжия за масово поразяване. Процесите водят до промяна на основни енергийни и транспортни коридори и генерират значителен бежански поток към Европа, който създава допълнителни предизвикателства за приемащите държави. Фактори за дестабилизация на региона се явяват и „замразените“ конфликти (Нагорни Карабах, Абхазия и Южна Осетия, Приднестровието), в които Русия е ключов фактор.

През 2022 г. в Западните Балкани се наблюдава нарастване на напрежението. Засилената конкуренция между геостратегическите фактори стимулира великодържавнически и реваншистки амбиции. Етническите и религиозни специфики се инструментализират за подкопаване на държавния суверенитет и териториална цялост", пише в доклада на ДАНС по отношение на средата на сигурност за България.

"Успоредно, в регионален аспект деструктивна роля имаха индиректните опити на Москва да създаде втора зона на нестабилност в Западните  Балкани, възползвайки се от съществуващите в региона проблеми и противоречия.

Активността на руските специални служби на и от територията на определени държави от Западните Балкани се повиши значително през 2022 г. в опит да се компенсират щетите, нанесени на руските легални резидентури чрез експулсирането на руски дипломати от редица държави в Европа", се казва пък в доклада на Служба "Военно разузнаване".

Държавна агенция "Разузнаване" пък обръща внимание и на рисковете от сътрудничеството между Китай и Москва и опитите на Пекин да играе все по-значима глобална роля.

"Провежданата от Китай политика на засилване на геополитическото му влияние, взаимодействието между Пекин и Москва и интензифициралите се провокации от страна на КНДР се явиха предизвикателство за сигурността не само на Азиатско-Тихоокеанския регион, но и в глобален план.

Рискове за сигурността продължиха да пораждат нестабилността в Западните Балкани, както и конфликтите в Близкия изток и Северна Африка. Обстановката в регионален план беше негативно повлияна от проявите на национализъм и амбициите за влияние на външни фактори", пише в доклада на ДАР.

ДАНС обръща специално внимание и на Северна Македония.

"Не се оправдават очакванията за устойчиво и необратимо спазване от страна на Скопие на договореностите с България, по които се наблюдава съществен регрес, в т.ч. по въпроси, свързани със защита правата на лицата с българско самосъзнание и говора на омразата", докладват контраразузнавачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


407
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
2
 
3
 
! Отговори
Мен преди 10 месеца
Бг служби не са бг знаем работят за НАТО но НАТО не работи за нас .а против нас Хитлер да е работил за евреите и поляци само че сега крият а Америка иска Русия на колене и плаща на нацисти.те сами казват че ще работят за дявола срещу Русия. бг служби няма
306
2
 
1
 
! Отговори
Факт преди 10 месеца
Това на снимката е рускит Т-72. Боекомплекта е в купола и при попадение си ... .....
305
0
 
0
 
! Отговори
Ученика преди 10 месеца
Ааа аз съм спец. служба по разузнаването - А-а-а в един момент Слънцето ще свърши горивото си и ще изгасне...А-а-а, едно плюс едно е две...А-а-а добър вечер...
304
0
 
0
 
! Отговори
Може преди 10 месеца
И да може, ама не е удобно.
303
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голема работа! Секишът ще е за запада :)
302
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бонго ,ами мога да си ти покажа бе.Вчера имаше доста хора по улиците в София и те също могат.Щото няма да е всички мирно винаги .Има си един предел на търпимост.
301
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бонго ,кой ти оскъпява хората не свинкьо.Не се обяснявай не си българин и нищо не знаеш,за България.Кога ,какво е било ,кое как се е случвало.
300
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре бе бонго стой си там ,а от такива като мен се определя още останалите милиарди,така ,че у лево или в Украйна.Щом то е скъпа.
299
6
 
2
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Много съм добре в чужбина . Второ висше изкарах в чужбина и е супер всичко. И в България пак ще дойда и пак ще помагам на който мога и ти си сляп за да не го виждаш. Писах ти всяка година в Бг влиза 7 млрда евро.
298
7
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Круме ти си никой, за да спреш който и да е БЪЛГАРИН да ходи където си иска или да стои където си иска.Ако се интересуваше от живота в България, щях да те видя по новините как правиш протест заради високите цени на хранителните продукти и как други българи ще ти счупят носа , защото ще ги пратят олигарси за да мълчиш. Как 33 г не видях нито един протест?? Ти не пазаруваш ли??? Храната откъде я доставяш от космоса ли? Радев не оскъпи ли храната с над 50 процента , тока с 10 пъти повече. Хубав
297
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Борис Затов, добре де, толкова ли не се сещаш защо заминаха тези хора? Да ти дам жокер? - БК/с/П, лустрация 0, другарите си управляват от 89та до сега и мизерни заплати, ама предполагам си виждал колко е дащен БГ работодател - бивш партиец, или направо ДС другар.
296
3
 
5
 
! Отговори
Борис Затов преди 10 месеца
Ами яд ме е ..толкова качествени хора израстнаха в бг. ..толкова ценни ,и заминаха .. не говоря само за докторите ,инжинерите и тн ..за всички които бяха възпитани на чест ,достойнство ,труд,и човечност....но заминаха ..и материяла тука стана зле
295
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Борисе ,какво му се обясняваш на тоя,Да си спи там където си е България е на българите и ние си живеем тук и искаме да си живеем тук и тук да ни е добре,а не някъде на друго място.
294
1
 
5
 
! Отговори
Борис Затов преди 10 месеца
Бонго ние българите от България останахме малко ,не се сърди ,малко сме злобни ,нервни и прости ..но ще веем знамето докато можем...доста истински мъже са измрели за да имаме език и народ през годините ...
293
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бонго,аз ли съм заблуден бе .Ти ли живееш в България или аз ,ти ли говориш с чужденци ,които живеят в България и не искат да се връщат в страните си или аз.Айде стой си там където си и не се обаждай щом не живееш в България.
292
5
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Много си заблуден ,но тъй си изкарваш коментарите.
291
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бонго ,аз съм ходил в ЕС ,да разлика от теб и съм довел хора от там в България,а не обратното.И знаеш ли ,какво те се чудят на такива като теб,какво правят в чужди държави,а не си оценяват прекрасната страна.И знаеш ли къде е проблема те го виждат,че нашите политици се продават за жълти стотинки.
290
5
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Круме в голяма заблуда си човек.Не ми е удобно да дразня хората за каква храна иде реч в чужбина.и тук баници има бг мазнини и айрян хи хиБраво хубаво име имаш..Аз не се взех на сериозно и Бонго
289
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бонго,след като не живееш в България нямаш думата,като се върнеш тогава.Тия дето милеят за България си стоят в нея и търсят решение,а такива като теб нека си стоят там където са.
288
6
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 10 месеца
Простичъкси, но няма нищо ))))Докато плюеш бг в чужбина ще търкаш зелето в кацата още.

Спонсорирани публикации