Демерджиев: Кабинетът "Петков" финансирал мъртви души с помощите за украинци

Той е подал сигнал за потенциални злоупотреби
30 май 2023 18:30, Стела Стоянова
43
Демерджиев: Кабинетът "Петков" финансирал мъртви души с помощите за украинци
Снимка БГНЕС

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви в парламентарните кулоари, че е подал сигнал за потенциални злоупотреби за помощите за Украйна. Той го оповести малко след като участва в парламентарния контрол.

"Ръководител съм на националния оперативен щаб. Мисля, че регулирахме добре тази дейност. Направи ми впечатление, че за един период от редовния кабинет са похарчени 150 млн. лв., докато за същия служебното правителство е похарчило 43 млн. лв. Това предизвика проверка от националния щаб и от министерството на туризма. За съжаление бяха установени множество пропуски и нарушения, включително и на изисквания за нормативни актове, касаещи опасност да се върнат европейски средства", обяви Демерджиев. Периодът, който се сравнява, са 5 месеца.

Той обяви, че над 43% от средствата са изплатени на 24 физически лица, които са посочени като лица за контакт на 45 дружества. "Това е странно, поражда много въпроси. Наред с това над 53 млн. са изплатени по протоколи, които не е ясно кого подпомагат", каза министърът.

В началото на дейността през февруари 2022 г. е имало вицепремиер от редовния кабинет, който е отговарял за въпроса, така както сега той е отговорност на Демерджиев. Разплащанията обаче са се извършвали от министерството на туризма. Аз мисля, че най-вероятно са финансирани т. нар. "мъртви души", предположи министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
колко милиончета прехвърлиха кирчо и кокорчо в канадски банки за лично ползувание?....надали ще разберем!
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Истината е че до скоро ги прикриваха , ама сега като се изостриха отношенията им с президента и няма ала бала започват да лъсва истината.
11
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом не привикаха посланника на Сащ ,работата явно е организирана от самия него, вчера Радев беше на Ново село да го инструктират
10
3
 
22
 
! Отговори
да преди 10 месеца
ето това е "честния" харвардски мошенис киро хамстера....дай на украинските бандити - българите кучета ги яли! затвор за цялата ви американска пасмина!
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хора, съжалявам но това е правен абсурд да го каже МВР министър. Че, твоите хора къде са спали, ако е така. Целият ресурс е у теб. Оперативни на всякакво ниво, СРС, апарат с десетки хиляди. Ееее, човече ти не си шеф на партия, за да пускаш фишеци за пресконференции. В твоето министерство би трябвало да има не само информация, а доказателства. Останалото е, че не ставаш за министър, ако говориш като политик. МВР не е за политика.
8
2
 
22
 
! Отговори
Почвайте ги! преди 10 месеца
Тия пп, дб и герб се надяват да си направят уйдурмата за да се бранят взаимно и се чу ясно! Всички органи на държавата трябва да се самосезират и да защитят държавата! Имат категорични самопризнания (препотвърдени няколко пъти) за сумати престъпления! Разровете се и ги разпердушинете! Гонете ги до дупка! Сега е моментът да си изчистим държавата!
7
2
 
32
 
! Отговори
дано има място преди 10 месеца
Както вървят нещата , парламента може да се премести в софийският затвор !!
6
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зеления чорап отвръща на удара. Колко сте омазани тва българите! :(
5
3
 
23
 
! Отговори
Сметката преди 10 месеца
" Адвокатът Джингов, в чиято кантора работеше Лена Борислсвова е открит мъртъв в шахта ( кладен ц ) в дома си". Планирал е дълго пътуване".
4
9
 
19
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
Порендите скандалчета за да ви откажат да гласувате на следващите избори. целта е ясна да няма ПП-ДБ и алтернатива !Така по лесно крадците ще си прибират паричките ви а вие ще блеете ...
3
9
 
16
 
! Отговори
Кире преди 10 месеца
Абе и тези само се правят че искат редовен кабинет, а правят всичко възможно да си останат на хранилката и ако може само бюджет да им гласуват и да си крадат на спокойствие.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
не може да бъде
1
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво чака Гешев - сега е моментът да прибере в кауша Киро и Асен.