Летният туризъм тръгна! Почивката у нас е два пъти по-евтина от тази в Гърция

Над 40% ръст на чуждите туристи очакваме това лято
26 май 2023 12:12, Анисия Иванова
94

Над 40 процента ръст на чуждите туристи се очаква у нас това лято. Това каза директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов в предаването "България сутрин".

По думите му най-много туристи у нас се очаква да дойдат традиционно от Израел, Великобритания, но и от Средния Изток.  

"Не сме притеснени за летния сезон. За първите три месеца от годината сме на 27-о място като дестинация в света, имахме такива ръстове и в края на миналата година", уточни Драганов.  

Още по темата

По думите му София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас вече отчитат повече туристи от миналата година.

Румен Драганов стартира и цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване, заедно с гръцкия курорт Мармарис. Същото изследване посочва, че поскъпването в туристическия бранш у нас е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България.

По данни на Института за анализи в туризма в Гърция тази година се очаква да има 630 хил. пътувания на българи, докато във вътрешността на страната се очаква пътуванията да бъдат 6 млн.  

"Само за май има над 1,5 млн. пътувания на българи в България. 6,4 пъти повече пътуват българите някъде в страната в края на миналата година", коментира Драганов.

Той допълни, че за първи път май месец е много интензивен.  

"Ваканционният сезон по Черноморието тръгна още след великденските празници, още когато бяха отворени хотелите през април. Курортът "Св. св. Константин и Елена" се превърна в целогодишен заради минералните води. Поморие, Ахелой - там, където има целогодишен, се използва спа и уелнеса. Морето работи", заключи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и липсата на кадри в туризма. Дрганов обаче уточни, че това е проблем в световен мащаб. "Кадри за туризма няма дори за Индия, откъдето искаме да приемем работна ръка", обясни Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
16
 
! Отговори
... преди 11 месеца
Евтиното винаги излиза скъпо.
66
0
 
23
 
! Отговори
Любо преди 11 месеца
Привидно е по-ниска цената тук. За всяко нещо те цакат екстра. В Гърция винаги излиза по-добре, откъдето и да го погледнеш, няма място за никакво сравнение.
65
0
 
6
 
! Отговори
ТК преди 11 месеца
Аз работим в транспорта да си платим курорта.
64
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълни глупости от този човечец! Някой му е платил, абсолютно сигурно е! Преди 10 дни ядох агнешко от шиле в Несебър за 65 лв само яденето! Общата сума с жената беше 162 лв с риба една бира и малка бутилка вино! Това да 80 евро в Гърция и пълни чинии а не хомеопатични порции като в България. Първо месото беше по скоро шилешко но таксирано като агне! Агнешкото се сервира горещо но температурата му беше под температурата на езика ми т.е. не топло! Та така! Да не говорим за Сърбия! За следващите 10г
63
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Да бе да, за това си запазих апартамент в Гърция за 95 лв на вечер, а тук стая за толкова
62
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Два пъти по-евтина и 10 пъти по-зле, особенно по южното черноморие, където е пълно със шведи и манета се носят по цели нощи.
61
0
 
23
 
! Отговори
до Олеле преди 11 месеца
Ами няма да е евтина, не ги слушай беге анализаторите - специално за Св. Константин и Елена - посетих веднъж и няма да повторя - платих 65 лева на човек - семейство с две деца за минерален басейн а там пълно с беге роми, които говорят помежду си на западни езици за да не ги разпознават, а като се карат на децата си обръщат на манrалcки. И малките примат4ета си пикаят в басейна без притеснение въпреки че тоалетната е само на 20-ина метра от там.
60
0
 
28
 
! Отговори
Българин007 преди 11 месеца
Нас вчера ни родиха, и не знаем какви са цените в Гърция.Е, мерси...
59
0
 
14
 
! Отговори
Балкан Турист преди 11 месеца
Хич да не ми сочи британския турист като пример - британският турист е кофти турист, той не излиза по-далеч от хотелският комплекс, кисне по цял ден на бара и покрай басейна и най-голямото му удоволствие е да се напие като нере3 и да одрайфа всичко, а ако се включи в някой скандал с бой и трошене на вещи/мебели направо си тръгва щастлив от "почивката" За привличането на британския турист има 4 думи - ол инклузив и евтина пиячка.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе морето е хубаво, но аз предпочитам градска екскурзия, да гледам сгради или да се разхождам по крайбрежната алея на някоя голяма река като Дунав при Русе. А в Братислава имаше хотели по 15 евро или 30 лева на нощувка преди година-две, сега да са станали на 60 лева за нощ, пак е изгодно ако ти се гледат градове и реки, а става и за база за да видиш Виена, която е на 50-тина км.
57
0
 
20
 
! Отговори
Алекс преди 11 месеца
Верваме,верваме.Не сме стъпвали в Гърция и не знаем какви са цените.Два пъти по-евтино,ама друг път.И Мармарис е в Турция.
56
4
 
7
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Тая Кочин@ няма бъдеще. *** никакво. Крайно време е да я купи някой като Мъск. Той на бърза ръка ще вкара ред и дисциплина в нея!!!
55
0
 
24
 
! Отговори
Мармарис преди 11 месеца
Гръцкия курорт Мармарис ?! Ясно колко е адекватна информацията в тази дописка.
54
7
 
1
 
! Отговори
синеморец преди 11 месеца
Вземам си неколко каси бира, мастики менти коли шпрайт пастети хляб домати краставици хладилна чанта, чадъри, тревица вземам, тонколонката зарядни станции ала бала. И кат опъна два пъти от цигарата към 10 преди кафето и до 5-6 само припомпвам като изляза от водата, следобед спанак под чадъра. В ресторант не ми се чува да стъпя, ама се налага заради другите, мастичка снежанка и накрая бирка с някое пържено картовче че да няма после сюргун /круши с вода дет му викат по турско/
53
6
 
5
 
! Отговори
Един с Една преди 11 месеца
Чета тука коментарите на ''видни наши европейци'' и мрием от смех...какво искали какво им с епредлагало....ахахаха абе вие сте най-бедната и най-неуката нация след Сомалия ама иначе за почивка сте първи на претенции? ахахаххахахахахха
52
5
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 11 месеца
Без значение дали туризмът е летен или зимен,става дума за еврейски номадски рутуал за оревземане на народите.След всеки сезон се оказва,че Българската собственност попада в ръцете на евреите.Категорично против съм да има международен туризъм в Моята Родина.Под оът и над път всякакви чужденци ми се фукат колко българки са минали .Това е война срещу Българският Народ.
51
1
 
26
 
! Отговори
Чичо преди 11 месеца
Трябва да си рядък мазохист за да ходиш да почиваш на бг мръсноморието. Или пък никога да не си излизал в чужбина и да нямаш база за сравнение.
50
0
 
17
 
! Отговори
Е сега е момента преди 11 месеца
Да се възстанови 20%ДДС и да започнете да си връщате помощите на държавата. Ама на да ли!
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Лъжа е.
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ама кой каза, че искаме евтино ? Искаме качествено за да се почустваме на почивка, а не да търсим доктори, полиция и да се чудим как да си намерим място на плажа или до басейна. Плажуването у Нас е като паркирането в София, блок със 100 апартамента и 5 паркоместа.