Над 400 000 българи в активна възраст нито учат, нито работят

Това сочат данни на НСИ
19 май 2023 18:30, Стела Стоянова
162
Над 400 000 българи в активна възраст нито учат, нито работят
Снимка БГНЕС

Около 410 000 българи на възраст между 15 и 64 години нито учат, нито работят. Това сочат данни на Националния статистически институт за първото тримесечие на годината.

Разчетите на НСИ показват, че икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 1 051 400 и представляват 26.3% от населението в същата възрастова група (23.0% от мъжете и 29.6% от жените). 39.1% от тях обаче не работят, защото в момента са в процес на образование или обучение.

Обезкуражените лица на възраст 15 - 64 навършени години са 43 600, или 4.1% от икономически неактивните лица в същата възрастова група. Това са хора, които дори и не търсят работа.

Още по темата


Коефициентът на безработица за първите три месеца на 2023 е 4.4%.

Коефициентът на икономическа активност за населението на възраст 15 - 64 навършени години е 73.7%, като в сравнение с първото тримесечие на 2022 г. се увеличава с 1.4 процентни пункта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: заетостНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе бачкат си бе ама не го декларират, крадене, магистралки, сводници, римляни има една камара, пласьорчета и кви ли не, ама всичко живо бачка! Да има 2-3ма да лежат на 40 години при мама на дивана. Има и пенсионери които още жулят яко, има и малолетни дет бачкат, абе всичко живо работи. Няма са плашите има бъдеще таз земя.
67
0
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 11 месеца
Повечето от тези берат ягоди във Великобритания, 6 месеца са там, 6 тук.
66
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Мързеливците им мина живота по форумите да се обясняват колко са велики щом не работят, стойте си затворени в панелките, това си заслужавате
65
1
 
12
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 11 месеца
Нали искат изкуствения интелект да работи вместо схората? Сега какво ми плачат по медиите. Да свикват с изкуствени пържоли
64
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кво ревете, че са ниски заплатите, ами вие като нямате мозък и не можете нещо, кво искате, някой да ви дава милиони ли
63
7
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
При младите нежелаещи да работят голяма вина имат родителите им. Дундуркат ги до 30+ години, дават пари за горе-долу приличен живот. А трябва както в Щатите - щом навършат 18 ги пускат в свободно плаване, да се оправят сами в живота.
62
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Миналата година, като си дойдох за малко в България, се хванах за главата колко лентяйстващи ин хайлазуващи по кафенетата по Витошка и по моловете има в най-работното време през седмицата - огромна тарапана. Особено жени - шафрантии. В чужбина това никъде го няма.
61
4
 
4
 
! Отговори
Ро преди 11 месеца
Работим, работим... просто не се отчитаме на ваща крадлива пасмина, а инвестираме там, където ще видим някой лев на стари години, ако доживеем.
60
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 57, едно към едно описа пропадналия неудачник - русофлясник! А винаги съм се кефел как, когато някой в компания заговори за Путин и "Великая Рус", как младите момичета го гледат като че е луд, и гледат час по-скоро да се отдалечат от него!
59
1
 
12
 
! Отговори
bbb преди 11 месеца
но други, които работят, взели че прокопсали, оставете хората на мира
58
4
 
6
 
! Отговори
Някой преди 11 месеца
До АнонименНещо доста се бъркаш, искаше да кажеш тези с рушлячески наклоности са такива ;) Тези, които знаят и могат работят в "евроатлантически" фирми, където ги бият с парите по главата. И после що квадратния метър в София е 2000-3000 Евро и нагоре.
57
0
 
3
 
! Отговори
Раковски преди 11 месеца
До Ха-Ха: Дано в повечето случаи да е така, както казвате, но моят опит е по-различен.
56
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
90% от евроатлантиците драскачите в тоя сайт са такива, неудачници без работа, жена, деца, живеещи при мама, филосовстващи по всички тема, а в реалния живот абсолютно безполезни
55
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Но за сметка на това са винаги активни по форумите и социалните мрежи, и винаги разбират от всичко - това конспирации, вируси, войни, политика, футбол... са същински експерти! Иначе за работа не ги търси, защото да работят не умеят и ги мързи
54
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Половината са синчета и щерки на бивши комунисти. Мама и тате окрадоха държавата, имат по 5-6 панелки из София и милиони парици скрити незнайно къде. Защо им е на малките да работят, всеки месец само ходят да си прибират парите за наемите и готово. Обиколил съм доста европейски градове и искам да ви кажа, че из София много лесно се набиват на очи младите от рентиерски семейства, обикалят си из пътя, цокат си биричка и не знаят що е работа. Другаде такава пародия не съм виждал.
53
9
 
5
 
! Отговори
Хаха преди 11 месеца
До Раковски Това са неща отпреди 20 години. В момента повечето фирми са с хроничен недостиг на хора и вземат всеки, пожелал да работи. Само че повечето "млади" просто не се справят поради глу пост или мързел, а доста "стари" си имат работа или други доходи и не им се разправя със шефове. Отделно стои въпроса с повсеместното разпространение на наркомания, алкохолизъм и хазарт (без оглед на възраст, пол и местоживеене), които не правят работниците по-продуктивни. Накратко - нема кадри.
52
3
 
17
 
! Отговори
Мотив преди 11 месеца
Такава антисоциална държава не заслужава труда на почтените хора, защото държавата доказва, че не ги цени и не прави нищо за поданиците си.
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В нашия град ГЕРБ бяха тези,които лансираха ромовете да не работят! На роменките без брак с по 5-6 чиaвeTa им даваха от по хилядарка! Във всяко едно ронско семейство има поне по един инвалид с придружител,ейги още 700 лв.Във всеки кЪтун,пардон семейство поне по една крадла джебчийка, а всеки трети ***.г.л краде и събира железоПо един член в Брюксел да проси Като драснеш чертата тъмните субекти си живеят яко с по 4-5 бона! Забележете,че по цел ден пият бирички,добре охранени са и мислят само за еб
50
4
 
2
 
! Отговори
до раковски преди 11 месеца
Точно ти не си работил и минута! Вярвай ми.
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А индийците си имат помощи и крадят що да работят?