3 март или 24 май трябва да е националният ни празник?

Според Методи Андреев датата 3 март е избрана по политически причини
Обновена: 3 мар 2023 15:33 | 3 мар 2023 15:04, Нели Христова
340
3 март или 24 май трябва да е националният ни празник?
Снимка: БГНЕС

“Важно е българите да се отърсят от митове. Нашата история е населена с митове, които не са в наша полза и не храни нашето достойнство. Дори днешният ден е ден на Русия в България. Но нищо добро за България чак толкова не се е случило на този ден”. Такова мнение изрази в студиото на NOVA икономистът Евгений Кънев.

“Тази дата случайно е станала национален празник, просто защото 20 април не бил удобен за консерваторите тогава. По същият начин и Съединението е било отхвърлено”, допълни още той. Кънев е категоричен - националният празник трябва да обединява, а не да разделя народа.

Според общественика и бивш депутат Методи Андреев датата 3 март е избрана по политически причини. “Историята е била политическо оръжие. На днешния ден, това което честваме - подписването на Санстефанския договор - там България я няма”, каза Андреев. По думите му “българите имаме ниско национално самочувствие”, което е в резултат от “това насаждане през десетилетията - чувството на благодарност към нашите освободители”.

Ако приемем 24 май за наш национален празник обаче, ще има битка с Русия, която също празнува тогава, коментират още Кънев и Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
188
2
 
11
 
! Отговори
Име преди 1 година
Отново и отново, като че ли ще изтрият историята. Дори децата празнуват днес, без идеология. Направо да направим Нова година национален празник. Пълни словесни бози - не знам какви си. Съединението се празнува, но какво общо има с годината 1878. Какво е станало 1878, това е именно Трети март.
187
14
 
6
 
! Отговори
Без 3-и март нямало преди 1 година
да има 6-и септември. Запомнете името Айше Сенийепервер /ислямското име на София, българка от Родопите, наричана в турски и арабски документи също и Соня/ -любимка на султан Абдул Хамид Първи /чиято мaйкa пък е французойка/. Това Айше /Соня/ е мaйкa на султан Мехмед IV и баба на султан Ахмед.По нейно настояване Ахмед се опитва да включи в мирните договори през 1828-1829 г. създаване на НЕЗАВИСИМА българска държава. Руският император не се съгласява.Колко кланета и трагедии можеше да се избегнат!
186
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Езикът ни ни разделя от другите, затова сме 50г. зад тях.
185
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като Русия ни освобождава от турците, на Берлинския конгрес Великите сили ни освобождават от Русия. Русия не идва тук да ни освобождава, в това само наивни *** може да вярват, а да ни завземе и осъществи многовековната си мечта за "излаз на топлите морета". Това обаче не се харесва на Великите сили и я изритват от нашата територия.
184
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Санстефанска България не е съществувала дори и на хартия. В Санстефанския договор изобщо не се споменава официално името България. Говори се за "областта" или "Балканската област". Това е една територия, която Русия вече е считала за своя, но Великите сили са й объркали сметките.
183
16
 
7
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 година
За с две ръце Съединението да е нац. празник.
182
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит ви празник на всички слуги на Русия !
181
5
 
10
 
! Отговори
На преди 1 година
24-май нищо не е станало. На 3-ти март е старта на Третата българска държава. Освен това Кирил и Методий не са българи. Азбуката е създадена в Охрид. А ако ще е 24-ти, защо да не е 11-ти - църковния празник. Нооо...мендерастите никога няма да мирясат. За сведение на мендерасите и по комунистическо не тачеха трети март. Но мендераса е долен продажник.
180
2
 
1
 
! Отговори
186, корекция преди 1 година
бИтка
179
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До БЪЛГАРИН /178/ Денят на Солунските братя се празнува като училищен празник доста преди Освобождението. Потърси материали, има предостатъчно, особено във възрожденския ни периодичен печат.
178
3
 
6
 
! Отговори
Защо бътка с Русия? преди 1 година
Те нека да си празнуват Деня на славянската писменост, това е логично. При нас е друго. Потърсете в мрежата данните за братята българи Цъсо и Страхота (светските имена на Кирил и Методий). Оказва се, че данни за тях има в средновековната книжнина на различни европейски народи, само нашите велики "учЕни" продължават да си блъскат главите на тема "на кое племе принадлежат солунските двама братя". Опита ли се някой да установи нещо, гледат го накриво, за да не им развали рахата и го изолират.
177
1
 
12
 
! Отговори
Синго Патреота преди 1 година
Не се карайте след 20г. че обявим с пълно мнозинство банго васил за национален праздник.
176
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми да питаме краварите..
175
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Втори февруари... Заради кирчо и кокорчо, както и *** ценности..
174
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При толкова желания за промени, ако някой реши че името България не е подходящо, какво!?, и то ли ще се промени. Има традиции с години и векове, не бива да се прекалява с някои неща.
173
12
 
1
 
! Отговори
Хайредин Карпузов преди 1 година
Дорогие тавариши излагате тук размислите си и страстите си както и надеждите си roвежди за пабеда на слявянството и руския мир изключително и само чрез американски технологии. От русия е само безнина в резервоара на колата ви. Така няма да пабедите, трябва да се откажете от всичко западно и амерканско иначе наливате вода в тяхната мелница. Например като идете в болницата питате апарата с който ще ви преглеждат дали е руски и ако не е, отказвате прегледа. Поняли?
172
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече ми писна от смешници. 3-ти март е освобождението ни от турско иго, а 24 май си е българската писменост и двата дни са национални празници на България
171
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна има дати за честване на национални празници.Стига промени.3 март Освобождението на България.На този ден е подписан Санстефанският предварителен мирен договор за прекратяването на Руско-турската война от 1877 1878 г който ознаменува Освобождението на България.Договорът е подписан на 3 март (19 февруари по стар стил) през 1878 г,Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура,на славянската книжовност е български официален празник, честван на 24 май.
170
4
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Разбира се,че 3 март трябва да е националния празник на България! Ако нямаше 3 март,нямаше да има и 24 май и щяхме да си общуваме на турски.Ако трябва да се опонира на това,че Русия си е гледала интереса и така между другото ни е освободила( 60 хиляди убити руски момчета) то по същата логика може да се твърди,че Солунските братя не са българи и заслугата за кирилицата не е българска.Така че да си оставим нещата така и да не задълбаваме по тематиката
169
1
 
15
 
! Отговори
dakotabg преди 1 година
Честит празник,България!