3 март или 24 май трябва да е националният ни празник?

Според Методи Андреев датата 3 март е избрана по политически причини
Обновена: 3 мар 2023 15:33 | 3 мар 2023 15:04, Нели Христова
340
3 март или 24 май трябва да е националният ни празник?
Снимка: БГНЕС

“Важно е българите да се отърсят от митове. Нашата история е населена с митове, които не са в наша полза и не храни нашето достойнство. Дори днешният ден е ден на Русия в България. Но нищо добро за България чак толкова не се е случило на този ден”. Такова мнение изрази в студиото на NOVA икономистът Евгений Кънев.

“Тази дата случайно е станала национален празник, просто защото 20 април не бил удобен за консерваторите тогава. По същият начин и Съединението е било отхвърлено”, допълни още той. Кънев е категоричен - националният празник трябва да обединява, а не да разделя народа.

Според общественика и бивш депутат Методи Андреев датата 3 март е избрана по политически причини. “Историята е била политическо оръжие. На днешния ден, това което честваме - подписването на Санстефанския договор - там България я няма”, каза Андреев. По думите му “българите имаме ниско национално самочувствие”, което е в резултат от “това насаждане през десетилетията - чувството на благодарност към нашите освободители”.

Ако приемем 24 май за наш национален празник обаче, ще има битка с Русия, която също празнува тогава, коментират още Кънев и Андреев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
1
 
3
 
! Отговори
До Бонго Бонго преди 1 година
Льольооооо, били са в Моравия на мисия, не идват оттам, а отиват там. Хавел Силански /1567-1621/, Ян Коменски /1592-1670/ пишат за делото им и посочват техните български светски имена. Пастор Матей Вацлав Щейер пише химн за "двамата светци Църхо и Страхота".А.Хофер Едле фон Сулмтал потвърждава тези имена. Кратко житие на Кирил", в "Служба на Кирил в Скопски миней", в документ на италиански език от фонд "Брижиано Латини" от Ватиканската апостолическа библиотека се говори за бълг.произход и за
207
3
 
0
 
! Отговори
До 203 преди 1 година
До До 3-и март - СЕРИАЛИ ГЛЕДАТ БАБА ТИ И МAЙКA ТИ, А ПОСЛЕ ТЕ ВЪЗПИТАВАТ. Затова и акълът ти е още в четвърти клас от времето на соца. Позовах се на исторически факт. Знаеш ли колко валидета са българки? Знаеш ли колко са законните бракове на османските султани (броят се на пръстите на едната ръка) и колко от тях са с българки? Това в сериалите го няма. Има го в историческите хроники, но те не са писани по указания на коминтерна и затова ти не ги признаваш.
206
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново.С този акт Българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата цар.Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година.
205
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
още един еуроатлантически подложник с гръмкото име Евгений
204
2
 
15
 
! Отговори
анонимен64264 преди 1 година
залко е когато такива *** се канят по телевизията да правят глупави коментари,какво повече да се каже за тях,смешници които се опитват да изпъкнат в ефир
203
2
 
18
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
Трети Март и 24-ти Май са различни по значение. Празнуваме и Освобождението и празника на Славянската писменост. Празник на държавността и празник на духа. Няма никаква причина да противопоставяме единият празник на другия.
202
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит празник на всички БЪЛГАРИ!
201
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Десни фашизофреници, като тези, започнаха да заменят истинската история с митове. Какво би се случило без 3 март 1878 година? Да сравним какво реално се е случило в други държави, без 3 март 1878 година. Армения - геноцид над 1 милион население през Първата световна война 1915 година. Арабските и африканските територии на Османската империя стават британски и френски колонии до 1968 година. Фашизмът от Втората световна война пада само в държавите, в които са влезли съюзнически войски.
200
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 206 Именно значи ие сме на Турция по кравароукропитешката логика.
199
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първи Април, че да са доволни всички.
198
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако по логиката на САЩ Крим е Украински защото е взет с военна сила, то тогава и САЩ са на Британската корона, защото са се освободили с военна сила!
197
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шовинист ли е Българинът или е отворен към един обединен и мирен свят? Защо датата да не е 3-и Март?! Западът не е искал голяма Свобосна България, Руснаците са проявили малодушие и са спазили предварителен договор. Лошо ли е да се спази договор?!?
196
2
 
28
 
! Отговори
Честита свобода! преди 1 година
Поклон и вечна признателност към братския руски народ за освобождението ни от турско робство. Единствената причина България да съществува е Русия. Всички останали велики сили са подкрепяли изцяло Османската империя, защото е била основният враг именно на Русия. Да бъдем обективни и да не се опитваме да си измисляме нова история само и само за да бъдем политкоректни. Ако допуснем това, значи, че сами сме се отказали от свободата си.
195
6
 
5
 
! Отговори
До 3-и март преди 1 година
До Без 3-и март нямалоИ без такива като теб ще съществуваме. Марш в 4-ти клас да си учиш уроците, сериалите са ти дошли в повече.
194
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От руските ни "освободители", до ден днешен още не можем да се освободим!! Як руски ботуш!
193
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре бе краварите да си приемат своя дата, но да видим колко ще празнуват тогава и колко на трети март.
192
10
 
3
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Кирил и Методий не са българи. ИДВАТ ОТ МОРАВИЯ ДО БОХЕМИЯ, ДНЕШНА ЧЕХИЯ. КОГА МОРАВИЯ Е БИЛА БЪЛГАРСКА????И НЕ СА ВЛЕЗЛИ ДАЖЕ В БЪЛГАРИЯ, А ТЕХНИ УЧЕНИЦИ. ОСНОВАТА Е ВЗЕТА ОТ ГРЪЦКАТА АЗБУКА
191
3
 
22
 
! Отговори
Честита свобода! преди 1 година
Поклон и вечна признателност на братския руски народ за освобождението ни от турско робство. Единствената причина България да съществува е Русия. Всички останали велики сили са подкрепяли изцяло Османската империя, защото е била основният враг именно на Русия. Да бъдем обективни и да не се опитваме да си измисляме нова история само и само за да бъдем политкоректни. Ако допуснем това, значи, че сами сме се отказали от свободата си.
190
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Датата на която се освободим от краварите, гейовете в Брюксел и платените им слуги трябва да стне национален празник.
189
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До На /189/ - Посочи ми поне един средновековен документ, в който да се твърди, че Кирил и Методий не са българи. Има вид психичен дискомфорт, при който човек е склонен да принизява себе си. Та и ти така, ако си българин, де.