Приложение срещу разхищението на храна набира популярност у нас

В България годишно се изхвърля около 90 кг храна на човек
10 май 2022 15:53, Анисия Иванова
37
Приложение срещу разхищението на храна набира популярност у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България годишно се разхищава около 90 кг храна на глава от населението. За сравнение, в съседна Гърция, се изхвърля около 40 кг. Решението е в превенцията – да пазаруваме по-осъзнато, със списък, а излишната ни храна да споделяме, а не да изхвърляме. Това каза Джейн Димитрова, основател на приложението foodobox, в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Една от целите в Зелената сделка е до 2023 година разхищението на храна да се намали наполовина", каза гостът.

Постигането на нулев отпадък е трудно постижимо, но храната може да се „спаси” от изхвърляне, като се пазаруват стоки с наближаващ срок на годност и когато се споделя със семейство и с приятели, посочи събеседникът.

Има много варианти да се предотврати изхвърлянето на годна храна. Най-голямо количество храна се изхвърля в домакинството и в нашия сайт предлагаме лесни трикчета за удължаване на живота на храната като се започне от правилното ѝ съхранение, каза Димитрова.

"Мит е, че хлябът трябва да се съхранява в хладилника. Много по-добре е в хартиена торбичка на хладно място. Хлябът може и да се замрази", допълни тя.

През юни ще направим една година от пускането на пазара на приложението ни и наблюдаваме интерес, както от потребителите му, така и от заведенията, които са ни бизнес партньорите и предлагат храна за спасяване. В момента покриваме 10 града в България и имаме над 200 бизнес партньора, които ежедневно предлагат храна, и около 20 000 потребители, които ежедневно спасяват тази храна, като отиват на място в хранителните обекти, за да „спасят” храна с намаление, сподели Димитрова.

"Когато известни брандове ни се довериха и видяха, че каузата си струва, че разходите се оптимизират и има нови клиенти, нещата станаха по-лесни”, саза още Димитрова.

Още за това как се развива социално предприемачество у нас, възможно ли е постигането на нулеви отпадъци, как да предотвратим изхвърлянето на годна храна, кои са иновативните решения срещу продоволствена криза и къде е мястото на България в борбата срещу разхищението на храна може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонименселтак, изсърбай си мозъка
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джейн, вместо да ядеш изхвърляната от хората храна, се хвани някъде на истинска работа и ще можеш да си позволиш храна, а не огризки
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е ми яжте вкиснати манджи бе, кой ви пречи!
27
0
 
2
 
! Отговори
Пеци преди 2 години
Аз като пенсионер не ям, камоли да изхвърлям.
26
0
 
3
 
! Отговори
DS преди 2 години
Чакай някой да се натрови и да видим кой след това е виновен. "Платформата" ли, "Дарителя" ли, Жейн ли ???
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз изхвърлям храна но в малко количество и я давам предимно на уличните котета които вече с нетърпение ме чакат.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само през най-новите айфони. Чудно приложение за зарязана храна.
23
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам познати, които хвърлят и зарязват храна. Ъпсурдно поведение. На мен от дете ми е казано, че храна не се хвърля и че е проява на липса на възпитание. Изяждам всичко дори си избърсвам чинията с хляб. Ориз, жито, квото и да е го изяждам до последното зърно. Истинското разхищение обаче не е в домакинствата. Ако видите колко храна изхвърлят скъперниците по ресторантите... Дори на служителите си не я дават. Милионери, но бедни души.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не познавам такива, изхвърлящи храна. Даже не им стига.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива приложения видях в Австрия,видях и количеството и качеството на храната която взимаш за 3.99 евро. Тук обаче ме е страх да поръчам,или ще ми дадат нещо което не става за ядене ,или ще ме прекарат с количеството.
20
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инициативата е хубава. Ние имаме кученца на вилата, както и съседите имат, и има на кого да я дадем. Обаче, като се сетя, че кучето яде аржентински рибай понякога, и ми става болно. Има деца по света, които няма какво да ядат... Българите не ме интересуват, разбира се- това са масово аутсайдери, които не заслужават нищо. Уж нямат пари, ама само храна хвърлят. На чужденец винаги бих дал.
19
1
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Това беше най-верния анализ на поредната глобалистка опорка! Тази опорка сега излиза на мода, за изхвърляната храна. Ама някой ще получи грант за прокарването на новите глупости.
18
2
 
5
 
! Отговори
Подобен род "но преди 2 години
ме погнусяват! "Джейн Димитрова", "основател" на "foodobox"!? В предаването "БИЗНЕС СТАРТ"!? От къде се пръкнаха тия "предприемачи" и "бизнесмени"? Кощунство е в едно изречение да се използват думите "храна" и "бизнес";! Защо супермаркети и ресторанти де раздават стоката, която е прясно изтекъл срок, а я изхвърлят на бoклука? Пак сме по-американци от американците, където хипермаркети изхвърлят храна, но ако някой СЛУЖИТЕЛ пожелае, може да я купи на 50% цена! ОТВРАТ и ЛИЦЕМЕРИЕ! ЦЕННОСТИ от класа!
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джейн ?
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже,в потрес съм. В БГ мнозинството хора не изхвърлят,пазаруват разумно,тези глобалистки глупости ги продавайте на запад,и в САЩ.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А дали не трябва да си мислим, че само разхищаващите ползват face-то, а, умна и красива Джейн?
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви безсрамници. Хората нямат какво да ядат, а кампания против разхищението набирала популярност :D Май сте объркали държавата!
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека да уточним целите на зелена либерастка сделка - да гладуваме, да стоим на студено, на тъмно, да ходим пеша, да обеднеем и живеем в крайна мизерия. Колко благородно, колко прогресивно, колко устойчиво, невероятно добра сделка - три пъти ура за другарката Джейн Димитрова.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я пак ????? Парите са си мои, храната също, ако искам ще ям, ако искам ще хвърлям. На мене никой никога нищо не ми е дал, камо ли пък Джейн. Коя е тази бе ??? Мама почина преди 1 година, още ми е много тежко, но никога няма да даря дрехите и на ...примерно БЧК, тия дрехи са нейни, сега мои (а са страшно много). Ако искам ще ги нося аз напук, или ще ги нарежа и изхвърля, но не дарявам на никого нищо, мое си е. ТОЧКА. Айде със здраве и цъкайте минуси.
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагледно - това е статистиката. Изхвърлената зле приготвена храна по хотели и заведения, заедно с развалените храни по магазините, се обобщава като 90кг/год. храни, изхвърлени от българина. Иначе казано едните яли пържоли, другите яли постно зеле - накрая според статистиката всички са яли свинско със зеле.

Спонсорирани публикации