Папа Франциск призова: Не погребвайте надеждата!

Католиците празнуват Великден
21 апр 2019 08:48, Петя Славова
26
Папа Франциск призова: Не погребвайте надеждата!
Снимка: БТА

На този ден католиците честват  Възкресение Христово. Освен в София големите католически общности у нас, според различни данни са и в Пловдив, Хисар, Русе и др.

Тази година католици и православни празнуват светлия празник на различни дати. Православните ще отбележат възкресението на Иисус Христос на 28 април.

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син - Иисус Христос, съобщава Дарик. В християнската религия на Възкресение Христово се чества възкръсването на Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната седмица от живота на Иисус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение.

Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби. Тази седмица завършва с Великден.

На традиционно Великденско бдение в базиликата "Св. Петър" снощи папа Франциск призова вярващите да се съпротивляват на цинизма и преследването на блясъка на богатството, като избягват да търсят смисъла на живота в преходните неща, предаде Асошиейтед прес.

"Не погребвайте надеждата!", призова папата, отбелязвайки, че когато нещата вървят на зле "се отчайваме и започваме да вярваме, че смъртта е по-силна от живота". "Ставаме цинични, негативни и падаме духом", добави Франциск, цитиран от БТА.

За християните Великден е ден на радост и надежда, защото отбелязва тяхното вярване, че Исус е победил смъртта чрез възкресението, след като е бил разпънат, отбелязва АП.

"Грехът прелъстява, обещава нещата бързо и лесно, благоденствие и успех, но оставя само самота и смърт", каза папата. "Грехът е търсене на живот сред мъртвите, търсене на смисъла на живота в преходните неща". "Защо да не предпочетем Исус, истинската светлина, пред блясъка на богатството, кариерата, гордостта и удоволствията?", призова Франциск.

В началото на бдението папата внесе бавно запалена свещ в базиликата, където светлините бяха угасени, преди да бъдат запалени внезапно. Пред стъпалата на олтара бяха събрани кардинали, а зад тях на скамейките се намираха дипломати и съпругите им, редови католици, туристи и поклонници. Освен тях в базиликата бяха и осем възрастни от Италия, Албания, Еквадор, Индонезия и Перу, които папата покръсти по време на литургията.

Кулминацията на Страстната седмица ще бъде традиционното послание и благословия "Урби ет Орби" (Към града и към света), които Франциск ще отправи днес, навръх католическия Великден, на площад "Свети Петър" във Ватикана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние не сме я погребали -все се надяваме да случим на политик и политика за България .Добре е че и папата ни подкрепя -надявайте надявайте се и ние все така се надяваме ама на какво ще се наденем е друг въпрос
24
9
 
8
 
! Отговори
Не ... преди 5 години
..обичам католици. Те са с/у нас православните. Великден е другата неделя, а не тази. Днес е Цветница. Честит празник на всички празнуващи Лазаровден
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1790 процента от българите не се интересуват от православната църква.То на нашите православни попове нищо не им се разбира и е безмислено да се ходи на неделна литургия.
22
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит Великден българи
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човекът на светлината иска много повече от оскъдните догми на църквата. Църквата е банален бизнес, почиващ върху невежеството и суеверието. Нищо повече.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Църквата е злупотреба с духът! Ако не беше така, тя щеше да е пример за светлина и възнесение, но уви, тя е носител на поквара и безчестие.
19
3
 
4
 
! Отговори
Избор преди 5 години
Между галактическа цивилизация и църква какво ще избереш бе лигльо ... Разполагаме с цялото знание и ресурси да започнем само трябва да се отървем от титаните и тираните на миналото. А едва ли има по-гаден тиранин в психологията и вярванията от църквата. По-овчедушно и тъпо мислене, което се залага в невероятните способности само на едно човешко същество няма от мисленето на религиозните християни. Никога църквата не е спасявала, тя е повод за затъркване на цивилизации ...
18
2
 
6
 
! Отговори
Милиарди преди 5 години
Милиарди в ресурси и пари всяка година се усвояват от тия и това в продължение на векове, сещате ли се че тая глупост все някога трябва да спре, като например през следващите 10 години ... Future by design не чрез църкви. Тоя погребва надеждата всеки божи ден за хилядолетия напред. Тоя е не просто антихрист, това *** е античовек....
17
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Оффффф!За българите православната църква не е просто религия,а хилядолетна традиция, история,дори старите езически български обичаи са преплетени с църковните,в България дори и атеистите посещават църква,това е част не само от духовността,но и от традициите и културата,църквата ни е спасила и от пълно асимилиране през турското робство,чрез църквата сме създали и българската азбука,през войната православната църква е спасявала хора,православната църква е нещо свещено за българите!
16
6
 
5
 
! Отговори
Мен преди 5 години
Надеждата умира всеки ден докато тия религии съществуват, особено тази ... Но спокойно във времето на вашия живот църквата ще остане в историята като най-голямата глупост на човечеството за всички времена ...
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
те от тия идват,войните
14
2
 
4
 
! Отговори
Д-Р ДЖЕКИЛ преди 5 години
До Оффффф!АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ И ИМАШ ++++++++++++++++++++ ОТ МЕН....
13
5
 
8
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
А бе сайта, вие нямате ли Православен Патриарх, Ами чакате на Папата. То слугинажа няма почивка, няма Цветница, Няма Великден за него.
12
1
 
6
 
! Отговори
Д-Р ДЖЕКИЛ преди 5 години
До ТУИТЬР НАДЕЖДАТА ЛИ.....? ...ТОЧНО ТЯ МЕ УБИВА.....ЗАЩОТО МЕ КАРА ДА ВЯРВАМ В НЕЩО..........НЕЩО ОТДАВНА ПОГРЕБАНО......
11
12
 
9
 
! Отговори
Оффффф! преди 5 години
Време е вече да се оттървен от религиите и суеверията. Образовани хора сме, живеем в просветени времена, срамота е религията да има все още толкова голямо значение в живота на хората.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да им е честит празника и да го празнуват още много години!Светъл празник за всички християни.
9
4
 
16
 
! Отговори
Оффффф! преди 5 години
Надеждата умира последна, др. Папа. Вие погребете педофилията във вашата организация!
8
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каква надежда да имаме при тези страшни събития срещу нас християните (католици и православни) ?
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези си думи за блясъка, кариерата, богатството и удоволствията да ги насочи най-вече към управляващите, които се самозабравиха в безбройните си грехове!
6
3
 
18
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 5 години
А аз призовавам светата римокатолическа църква да се реформира и отърве от педофилите като за начало, драги ми Папо.