Българи на протест за промяна в модела на управление

Мотото е "Оставка, съд и смяна на системата"
Обновена: 16 сеп 2018 19:42 | 16 сеп 2018 13:36, Елка Василева
1015

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

 

Българи от страната и чужбина излизат на протест под мотото „Оставка, съд и смяна на системата“.

Прояви на обществено недоволство събраха протестиращи пред парламента в София. Демонстрации ще има и пред посолствата на България по света.

С викове „Оставка“ и под лозунга "Не на партийните мафии, корупция и концесии" пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици. Протестиращите блокираха за кратко бул. Цар Освободител.

Още по темата

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12.00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22.00 часа тази вечер.

Протестът беше обявен като акция на българите от чужбина и в страната. Искането е за оставка на правителството и за смяна на модела на управление, а именно България да се управлява по швейцарския модел с референдуми.

Зад протеста стоят над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от Facebook групата „Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии“.

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „Будилник“ в Лондон, който обясни някои от исканията.

„Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“, каза Емил Русанов, цитиран от БНР.

Протестиращите не искат разпускане на парламента, за да бъде гласуван кабинет, предложен от тях. Твърдят, че страната трябва да се управлява по швейцарски модел.

Протестът ще се проведе между 12 и 22 часа и ще продължи три дни.

Към столицата пътуват граждани от Франция, Белгия, Италия, Испания, Англия и Холандия.

В сряда българи ще протестират и пред централата на ЕК в Брюксел.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1015
Още по темата: протест
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
853
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ СЪС ГЪБЯСАНИЯ МОЗЪК СЛЕД КАТО РАЗБРАХ, ЧЕ ГЕРБ РАЗБУТА ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ФИНАНСИРАНЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ И ТЕ СИ КУПИХА ПРОТЕСТЪРИ, КВО ОСТАВА ЗА ВСИЧКИ УМНИ ДЕТО ПРОТЕСТИРАТЕ И ПИШЕТЕ ТУК.
852
5
 
35
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 години
До 880+881Първо - моля за превод на бръщолевенето на този промит и очевидно превърнат в гъба наркозависим мозък.Второ - Какво БСП пак те гони теб? Чети внимателно - ЗА НАС РАЗЛИКА МЕЖДУ БСП И ГЕРБ НЯМА, ЗАЩОТО И ДВЕТЕ СА БКП!!! И ДВЕТЕ СА ПЪЛНИ ДО ПРЪСКАНЕ С КОМУНИСТИ!!! НИЕ СМЕ ПРОТИВ КОМУНИСТИТЕ (Какъвто си и ти ако си гербер)!!! Няма как по просто да ти го кажа!!! Не е в моите способности да го кажа на първобитен език!!! ПП: Първо се научи да пишеш и тогава коментираш политика!
851
8
 
36
 
! Отговори
waffen преди 6 години
Който ми дава минус да му умре цялото семейство гадни еврео булшевищки мръсни ще умрете .Идва деня в който всички националисти ще разцепим земята а всички предате ли ще умрете
850
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АС СЪМ СБЪРКАНЯКА- МЪ КАК НЯМА ДА СЪ ОБЪРКАШ- Я ОТВОРИ УСТАВА НА БСП ОТ 2.2017Г- "...ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА"- СИГЪ ШАЛИ ГО ПРЕОДОЛЯВАТ И ГЪРМЯТ БАНКИ ЗА ПАРТИЗАНСКИ ОТРЯДИ ИЛ КВО- ПИТАМ ВЕ, МОЖЕ ДА СЪМ МЕНТАЛЪ АМА ОБИЧАМ ДА ПИТАМ
849
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
879- НИА СЪС ЗАУЧЕНИ ЦИТАТИ, ТИ БЕЗ ЗАУЧЕНИ ЦИТАТИ- И ЩО ДИРИШ В ТОЯ ФОРУМ ГДЕ СИНЦА СМЕ УЧЕНОЛЮБИВИ, А ТИ НЕ. АЗ ПЪК СИ ИСКАМ ГОЛЕМИТЕ БУКВИ И ДО КА PR НЕ СПРЕТЕ ДА ПИШЕТЕ СТОТИЦИ ПЪТИ ЕДНО И СЪЩО, АЗ ЩЕ ВИ ОТГОВАРЯМ С МЕНТАЛНО ОБЪРКАНИ СЪОВЕТСТВАЩИ БУКВЕНИ ЗНАЦИ.
848
3
 
38
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 години
До 878Аз искам да гласувам за личности, а не за партия която после така да си подреди листата, че най големите некадърници да са в парламента! Искаме личности, а не партии! Защото в момента и да искаш, няма как да гласуваш за човек и съответно няма как да изискваш персонална отговорност! Докато се гласува за партии, то поемане на лична отговорност в политиката ни няма да има никога!
847
0
 
35
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 години
До 878Какъв ти соц пък на теб комунистически некадърник. МАЖОРИТАРНИ ИЗБОРИ, а не някакви *** спуснати от партията! Къде видя СОЦ в цялата тази история? То верно герберите ви подбират с тест по олигофренизъм. Колкото по ***, толкова по годен за гербер!
846
4
 
38
 
! Отговори
Де били преди 6 години
човекът ви написа по-долу, искаме да вървим напред, стига с този соц, в тиквите ви само соц и герб ли съществуват бе льольовци
845
0
 
35
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 години
До ДичоПърво в момента няма нито една личност, а само комунистически ***.Второ трябват личности които са от сферата, а не парашутни политици. За здравеопазването трябва да е доктор излъчен от самите доктори (а не от организация), за транспорта да е от браншовия съюз, за образованието да е учител. Да са все хора които са се сблъсквали ежедневно с проблемите в системата, а не някой които през живота си не е имал досег с тази система. И стига с това заучено - ала бала цитат на Бай Тиквонии!
844
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СМЕНИМ СИСТЕМАТА И ДА ВЪРНЕМ СОЦА- ТАКА ЛИ
843
3
 
35
 
! Отговори
Дичо преди 6 години
Стига с тия заучени фрази, искали личности, системата ги убива, откраднали им милиардите трилионите... Ставате смешни! В момента има достатъчно личности и професионалисти, които управляват. Айде като много знаеш, покажи една личност, в която си сигурен, че е кадърен! Ама без Славито, Пилота и Барекоф, че на нищо не прилича с такива комици!!
842
3
 
33
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
увцете на крака им идват да ги оправят и те пак се дърпат...ликвидирай всичко в тази робска страна, да идват следващите заселници
841
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На някой друг да му прилича Емо Русанов на Николай Русинов - Чеци?
840
8
 
33
 
! Отговори
Искаме си промяната преди 6 години
Да се връща Пеевчо , за това са протестите. Без него не можем
839
7
 
35
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Някъв *** пак е писал от мое име преди около час :))))))))))))))))))))))))))))Само лабут за ***!!!
838
0
 
43
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 години
До ГражданинВ България няма нито 1 осъден държавен служител или министър за това, че е приел обект в които са вложени пари на данъкоплатците след като качеството не е отговаряло на заданието! Когато видим осъден държавен служител или политик тогава можем да повярваме, че нещо става! Няма я личната отговорност (оставка и обратно в парламента не е поемане на отговорност! Явяване в съда като обвиняем в съучастие по престъпна немарливост е поемане на отговорност!).
837
1
 
37
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 години
До ГражданинИ на тези които толкова им е тъжно за министрите ще кажа така - в частния сектор има едно нещо което никога не го е имало в държавния и това е ПЕРСОНАЛНА ОТГОВОРНОСТ! Като си станал министър, то ти носиш отговорност за подчинените си и какво те надробяват. Този път е приет от лице Х при положение, че е изпълнен некачествено! Защо не е подсъдим държавен служител Х които се е разписал, че приема дадения обект? Ако това стане, тогава бих се съгласил, че министрите стават!
836
7
 
35
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Жалки кремълски оттрепки!!! Същите като Солун и Скопие. Последните издихания на КГБ на Балканите.
835
3
 
37
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 години
До ГражданинТези ваши комунистически лозунги ги разправяйте на колегите си от БКП! Хората имаме очи и виждаме, че цялата държава е толкова прогнила, че един ритник и всичко ще се срути. 1 нещо няма направено като хората последните 29 години. Нито от БСП, нито от ГЕРБ! И знаеш ли защо? Защото и двете партии са все БКП! Затова! Защото 1989 не се разстреля всичко с червена книжка публично по телевизията! Затова сме зле. И докато има комунисти като теб да гласуват за БКП никога няма да се оправим!
834
2
 
37
 
! Отговори
Iceblast88 преди 6 години
До ГражданинВиж сега - аз съм от Русе-като изключим факта, че целия град е разкопан уж за да се прави ремонт и, че още преди да се пусне обект в употреба, вече му се прави ремонт. Като се изключи тоталната липса на организация в ремонтите (всичко се разкопава на един дъх и после стой и чака да наближат изборите за да се проведе ПР акция).Като се изключи и факта, че дадоха 20 000 лева за едни букви на центъра (туристическа атракция) които на 13-тия ден почнаха да ръждясват.Та какво точно правят?