Росен Петров: Божидар Димитров се бореше за българското!

"Професорът вкара историята в телевизията"
2 юли 2018 22:13, Екип на Bulgaria On Air
56

"Днес, когато всички казват, че проф. Божидар Димитров е бил голям историк и учен, искам да отбележа, че всъщност той беше нещо друго. Той беше войн. Той се бореше за българското и българската кауза. И когато говореше сладкодумно или понякога грубовато, несъмнено вършеше повече работа за националните ни интереси от една пехотна дивизия", каза в студиото на "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR журналистът Росен Петров.
Още по темата
Вчера на 72 години почина проф. Божидар Димитров.

Той е бивш дългогодишен директор на Националния исторически музей, историк и автор на десетки книги, посветени на българската история. В последно време имаше проблеми със сърцето, заради което влиза в болница няколко пъти.

Божидар Димитров е роден на 3 декември 1945 г. в Созопол, в семейство на бежанци от Източна Тракия. Завършва история и археология в Софийския университет, има докторат по история.

"Проф. Димитров съумяваше да разказва по един не сух начин. Той беше традиционният патриот, вкара историята в телевизията и по този начин допринесе за патриотичното възпитание повече от всеки друг", допълни още водещият на "Операция История" в студиото на Ганиела Ангелова.

Вижте още във видеото!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 23Българската "история"?! Абе вие всичките "историци" от опашката за електрошоковата терапия пишете?!
22
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голям родолюбец, голям човек. Почивай в мир свети човеко. Де да имаше повече като него. Заслужи си почетно място в българската история.
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Българин 19Думи, думи ама не лепят гуми. :))))))))
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Гурбетчия 18Не така челеби! Къташ ли много в сърцето до инфаркт води.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 15Знаем, знаем че сме най-умната нация! Не го повтаряй често че някои от нас са суеверни! Къш на не чуе дявола! :)))))
18
5
 
18
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Велик българин. Вечна му памет. Браво на Росен така се прави, чудесни думи за чудесен човек.
17
5
 
15
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
Бог да го прости и да живее вечно в сърцата на истинските българи.
16
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божо беше пич. Това не могат да му простят. Правеше и грешки, които при една наука като историята са неизбежни. Но над всичко беше любовта му към България.Поклон, професоре!
15
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светла му памет на професора. Голям българин си отиде. Жалко че ни напусна рано, няма много като него.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 13 Ми няма...оплюха човека разни иддиоти вече два дни във форумите.
13
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един дезинформатор на История на България си замина , никой няма да остане , една История пълна с лъжи измами , да не посочвам конкретни примери сега.......
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 12Така е! По силни думи няма втори като нас българите!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много силни думи от Росен. Водещата и тя не лъже. Светла ти памет, Божидаре!
10
16
 
3
 
! Отговори
фалшификатор от БКП преди 5 години
Професора вкарал Историята в ТВ ама коя История тази ПОДПРАВЕНАТА защото Детайли от нея не подхождат на Българската История , пример са 2-те Ромски Общества тоест Дасикане Рома и Хорахане Рома съществуват вероятно от поне 7-8 века по тези Земи от Византия през Османско и до наши дни но да сте чували някаде да пише за тези небългарски Общества , умишленно няма Информация и за това е виновен един от всички Божидар Димитров
9
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе почти всички българи в България работят за нея?! Що куцаме тогава не ми е ясно?! Нито здравеопазване, нито съдебна система камо ли гражданска сигурност. Приказки без край и логика! Дърдори "професора" за Македония и какво точно се оправи в България?! Който е изтръскан от комунистическото гюбре не става за нищо колкото и лаври да издумат по негов адрес!
8
13
 
7
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
До Публий Деций МусМхм, нищо друго не остава за четене, нема Шекспир, нема Гогол, сал един Джимо и пасквилиста Димитров, дето и писането му като говоренето - все едно е на женския пазар да прави панаири за вампири.
7
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За българското!? Сирене - палмово масло. Кашкавал - същото но по-мазно. Македонска наденица - соя с чубрици. Каквото и българско да имахме вече е по "комунистически" подобрено. Малдежът нека ги разпрява тия на хора в кома! Бог да го прости разбира се ама аман от такива прехвалени карикатурни мнения които са в тотален разрез с действителността.
6
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички агенти на ДС, които се кълнат в безпрекословна вярност към БКП, КПСС и СССР, отиват в ада. Особено простаците, които като млади агенти чукали много, имали слабост към циците и късали страници от библиотеката на Ватикана и си ги пъхали в джобовете. Или членували в БСП, присламчвали се към Бойко, наричали хората ***, крали от държавата. Всички отиват в ада при Светлин Русев.
5
5
 
24
 
! Отговори
Публий Деций Мус преди 5 години
Много скоро си мислех, когато си отидат проф. Димитров и Димитри Иванов - Джимо, какво ще чета... А Божидар отишъл на небето вече:(((. Дано пускат негови предавания по телевизията - няма нито един съвременен историк, който толкова всеобхватно да представя стойностна и истинска история в РБългария - много ще липсва:((((. Светла му памет и Бог да го прости! Изкл;ючителен!:((( Болката и липсата е огромна!
4
6
 
15
 
! Отговори
lYl ТЕРВЕЛ lYl преди 5 години
Мърлява куманка, ухахахахаха, няма да има втори като професора, няма..... Бог да го прости, и дано ако има задгробен живот в момента да си пие виното с нашите царе и велики Българи!!!