За месец 91 300 вложители в КТБ се разпоредиха с 3.25 млрд.

Само 2% от гарантираните депозити са изтеглени в брой
Обновена: 8 яну 2015 14:30 | 8 яну 2015 13:06,
9
За месец 91 300 вложители в КТБ се разпоредиха с 3.25 млрд.
Владислав Горанов и Радослав Миленков. Снимка: БТА

90% от размера на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка (КТБ) вече са изплатени. Само около 2% или около 65 млн. лв. са изтеглени в брой, а другите средства са останали в банковата система.

Това съобщи председателят на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков по време на брифинг в Министерството на финансите. На пресконференцията присъстваха финансовият министър Владислав Горанов и изпълнителните директори на деветте банки, обслужващи клиентите на КТБ при изплащането на сумите.

Още по темата
От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., до 7 януари 2015 г. включително 91 300 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантираните си влогове в размер на 3,25 млрд. лв.

От общо 255 000 вложители 163 700 все още не са потърсили сумите си. При положение, че близо 350 млн. лв. остават да бъдат изплатени, средно един вложител има да взема по 2 138 лв. Миленков припомни, че тези вложители, които все още не са се разпоредили със средствата си, имат 5 години, за да го направят.

„Правителството успя да се справи. Видя се, че българската банкова система и системата за гарантиране на влоговете работят“, заяви министърът на финансите Владислав Горанов по повод изтичането на първия месец от старта на изплащането на гарантираните суми.

„Адекватността при протичането на процеса и отношението на клиентите е знак за доверие към българската банкова система“, добави и Миленков.

Той определи темпото на изплащане като намаляващо, имайки предвид, че само на 4 декември, за един ден, е бил осигурен достъп до 1,088 млрд. лв., или 32% от общата сума на гарантираните депозити в КТБ. Отделно, само за първите три дни от процеса, вложителите са се разпоредили с 55% от средствата. За последните три работни дни пък е изплатена само 1,8% от сумата.

„Водят се разговори с международни финансови институции за осигуряване на стендбай кредитни линии, които да бъдат използвани в случай на нужда“, коментира още председателят на УС на ФГВБ.

Той подчерта, че се водят и разговори с международни институции и банки за рефинансиране на част от заема, който правителството взе в края на 2014 г., за да осигури недостига във Фонда. Миленков не назова конкретни банки, срокове и условия поради деликатността на процеса.

По повод иззетите от трезора на КТБ близо 300 картини, Радослав Миленков коментира, че произведенията на изкуството не са част от активите на кредитната институция. Поради тази причина приходите от тяхната продажба няма да служат като обезпечение на кредиторите на КТБ.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
цеци преди 9 години
Естествено че се разпореждат със парите си хората,това вече не е новина.Но къде покриха другарят Искров,един от главните виновници за фалита на КТБ.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо всички новини за КТБ са изопачени в ТОТО-стил, сякаш се раздават печалби на хората?Не трябва ли да се търсят измамниците и да се отнеме цялото им имущество, тяхно и на първите им роднини? След това да бъдат настанени в някое изоставено село, че да не са в ущърб на никого вече!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А процентът на политиците какъв е или тях ги е срам за джобни да ходят, че ще трябва да дават обяснения!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
факт е ,че се мълчи около изчезналите милиарди и даже не се правят елементарни усилия да се търсят....то е най-лесно да се вземат от заеми или пък от джоба на данъкоплатеца...затова на изборите 0 гласа....на всеки още от малък трябва да му е ясно ,че по честен път не може да прогресира и да се научи да краде и да лъже,както управляващите го правят....те ни лъжат,че са дошли на власт за нашето добруване,ние пък ще ги лъжем,че им вярваме и всеки да се оправя сам по възможно най-нечестния начин...
4
0
 
9
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
Може и да сме маймуни,но чак толкова глупави не сме. Кой ще плаща кредита,който позволява да лъ- жат,че с-мата работи? И колко са подарените пари = "кредитни" милионери? По-добре е да не ни припомняте поредния грабеж по такъв начин.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
значи можело да се увеличат заплати и пенсии,а все казват ,че нямало пари....ето ,че се намериха...
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Влоговете ги върнаха с огромни държавни заеми, но БНБ и Борисов мълчат за заемите на кредитните милионери към КТБ.
1
0
 
20
 
! Отговори
Дядо Петър преди 9 години
До тук добре. А после?Кога ще ни се върнат парите? На всички, които нямаме нищо общо с тая мегадалавера?А само си плащаме данъците.Все още.