Корупцията и престъпността си остават проблем на България

Има незначителен брой присъди по важни дела, отчита НПО
Обновена: 2 май 2013 10:12 | 2 май 2013 10:12,
51
Корупцията и престъпността си остават проблем на България
Снимка: архив, Булфото

Организираната престъпност продължава да е сериозен проблем за България, посочва неправителствената организация Фрийдъм Хаус в доклада "Свободата в света - 2013".

Голям брой предполагаеми поръчкови убийства през последното десетилетие остават неразкрити, а през 2012 г. бяха извършени нови убийства, свързани с организираната престъпност. Арестувани бяха фигури от престъпния свят, но има незначителен брой присъди по важни дела. През 2012 г. прокуратурата не се зае да разследва доказателства за минали връзки на тогавашния премиер Бойко Борисов с организираната престъпност.

Сериозен проблем е корупцията. Сенчестата икономика има дял от около една трета от брутния вътрешен продукт. България е на 75-о място в класацията за 2012 г. на Трансперънси Интернешънъл за възприятие на корупцията.

Българските медии станаха по-уязвими на политически и икономически натиск, някои чужди медии се оттеглиха от пазара, а медийната собственост стана по-концентрирана. Държавните медии като цяло отразяват балансирано събитията, но неефикасното законодателство ги излага на политическо влияние.

Хора, изповядващи малцинствени религии, съобщиха за случаи на тормоз и дискриминация въпреки че конституцията гарантира свобода на вероизповеданието, посочва Фрийдъм Хаус.

Етнически малцинства, конкретно ромите, продължават да са подложени на дискриминация в заетостта, здравеопазването, образованието и жилищното настаняване, отбелязва Фрийдъм Хаус в доклада.

Жените са слабо представени в политическия живот. Други проблеми са домашното насилие и трафикът на хора, добавя неправителствената организация, пише БТА. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
3
 
! Отговори
radoslav.yakov преди 10 години
*** били дискриминирани в здравеопазването и образованието... Тези явно говорят наизуст. *** са в училищата до 6-7 клас и не успяват да се научат да четат. тикат ги там някак си, ама някой вярва ли, че когато един ученик няма желание да учи, ще може да бъде заставен да се изучи? Насила хубост на става...
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как може Касим Дал с една заплата от 1000 лв. да кара Ауди-8?! Откъде са тези пари?! Сега се опитва да прави театър.И какво Касим Дал батардяса парите на ДПС използва ги за свой интерес сега търси смотани турци по родопите да гласуват пак за него да може с НДСВ да си играйат преди с ГЕРБ,ЕНП,Неазависим НДСП.Спри се бе Касим проституците не сменят толкоз партниор за кратко време сигурно и твоите симпазитантите са като тебе въртят опашка.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако попитате българските политици и магистрати, дали има корупция в България, те в един хор гракват, че такова животно у нас нема, щото нямало доказателстава...
38
1
 
2
 
! Отговори
крими реванш преди 10 години
Не само остават, сега се готвят тепърва да избуятват!
37
2
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
какъв рейтинг пък има полицията? Поправя хард дискове с отверка и чук! А и всички знаят че герб са създадени по места с помоща на полицията. Цветанов използваше милиционерските кадри по местоживеене... За 4 г се самозабравиха и се мислят за безсмъртни! Другите партии просто ги поизчаха да се на..акат. Айди в панделата сега.
36
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те си остават проблем на България но не на бсп. Бсп и престъпноста са задружни. Познайте кой се опитва да сваля рейтинга на полицията и чии интереси покрива.
35
1
 
3
 
! Отговори
ааа преди 10 години
Драги потребители на услугите на ЕРП 65%от тока които плащате те го изнасят и препродават на потребителите си в Чехия Австрия Германия и други страни в който оперират.Нашата електросистема е свързана с европейската и износа на ток както потвърди РЕВИЗОРО е само на хартия и няма контролни уреди с които да се засече дали се изнася ток
34
2
 
1
 
! Отговори
нпончо преди 10 години
Кой генерира КОРУПЦИЯ. Така наречените СТРАТЕГИЧЕСКИ ИНВЕСТИТОРИ като стъпят на българска земя печалба се оказва че печалбата им е над 1000% и то гарантирана от държавата.И разбира се за да е законен този грабеж с част от печалбата се генерира корупция Ако с пари не може ,се пращат английски,немски,американски и др. посланици да лобират . А за да се обясни на народа ни пращат НПО финансирани с пари на американските избиратели да защитават интересите на българските избиратели ,колко били корумпирани държавните ни служители и тормозели горките чехи от ЧЕЗ и други монополни структури.Представяте
33
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дсднтжкщшаьтя дп онатфжээао, ваао фэоакщоэфпъ!
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не само организираната, а и битовата престъпност е голям проблем за българия. и след като политиците не могат да се справят, защо не си намерят друга работа с която да могат да се справят а са тръгнали да лъжат хората колко много ще направят ако ги изберат
31
2
 
4
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 10 години
В ГЕРБ разбират феърплея като мутрите само когато е в техен интерес.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
говорят за най-наглите, просто е
29
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бяха спрени доставките на мазут от Русия през януари 1991 г. Стотици детски градини, болници, училища останаха на студено. Невероятна история... .....България щеше да изчезне още през 70-те години на миналия век, когато на 2 пъти управляващите комунисти взеха решение на Министерски съвет и изпратиха молба до Москва да станем 16-та им Съветска република! Това е най-предателския акт на БКП преименувала се за 1 нощ на БСП, която нито веднъж до сега не е разграничила от БКП, а уж вече са социалисти. Те се изплюха върху паметта на Ботев и Левски и хилядите герои, загинали за свободата и независимо
28
1
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 години
kvi parti kvi per leva be vie ne razbirate li 4e tova sme nie barman luje s alkohola i gramaja taksi luje s smetkata toplofikacia s cenite i na golemo i na nisko nivo sme se nie trebva nekav moral da se lee dori i da si napost da promenish neshto kvo tova drugite kato nema da kajat ot utre sum novo 4ovek
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
към 31:Не е това проблема,пишман "професоре"!В едно населено място,някои го наричат "държава",когато тези,които трябва да преследват или задържат престъпниците,започнат да си крият лицатапри изпълнение на задълженията си,за което получават заплати,т.е.да си нахлузват маски/като този ВЕЛИК *** на снимката,тогава "професоре ??",тогава корупцията взима огромни размери иза съжаление става "държавана" политика!За пример-справка виж ***!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе може ли смачканата престъпност да е проблем на българияпроблем са комуниститещото ако случайно дойдат ще се повръщат спечелени с "честен труд" милионии нищо че ги няма гербавите само за тях бълнуват нали всички са били комунисти - ама сега са от предателитенарод управляван от предатели - няма нищо по жалко
25
4
 
9
 
! Отговори
Гюро Михайлов преди 10 години
Щета след щета! Това е след управлението на ГЕРБ! И най- голямата: децата не знаят какво е Записки по българските възстания, но знаят какво е Записи от село Банкя!? Герберерастия. Айде- нЕма нужда! И ще продължават да остават, ако ГЕРБ остане.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия номера за отвличане на вниманието.Преди да се занимаем с ***, образно крал кокошка /за която няма прошка/, ще е справедливо да видим голямата "най-дебела" претъпност. Тя е във висшите етажи на властта.
23
1
 
5
 
! Отговори
Корупцията преди 10 години
Агенция Анонс с седалище София предлага работа за пакетиране на карнавални аксесоари в Германия , заплащане 4 евро на час , 100 евро капоро , при положения че търсенето на работа в Германия е абсолютно безплатно и заплащането е 7-9 евро на час. Кой кого лъже.
22
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Корупцията и престъпността процъфтят,защото управлението се контролира от организираната престъпна групировка, позната на хората с инициалите ГЕРБ, водена от дон Тиквун, бивш милиционер и комунист!