Заведенията в Студентски град да затварят най-късно в 1 часа

Това предлага сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град"
Обновена: 27 авг 2012 07:09 | 26 авг 2012 20:14, Елка Василева
195
Заведенията в Студентски град да затварят най-късно в 1 часа
Предлага се заведенията в Студентски град да работят най-много до 1 часа. Снимка: архив, Булфото

Кръчмите и дискотеките в Студентския град в София още от началото на тази есен трябва да заработят с работно време като тези във Великобритания, предлагат от сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Ако приложим на практика британския опит и у нас, със сигурност занапред ще има много по-малко сбивания и пиянски изстъпления пред чалготеките в кампуса, категорични са в активистите на сдружението. Те препоръчват на кмета на район "Студентски” Димитър Дилчев да издаде заповед, с която да ограничи работното време на кръчмите и ресторантите в кампуса до 23:00 часа, а това на чалготеките  и нощните клубове – най късно до 1 часа през нощта.

Статистиката сочи, че най-зверските побоища с фатален край пред чалготеките в Студентски град се случват именно в малките часове на нощта, аргументират се от гражданското сдружение. Майките припомнят, че такъв бе и трагичният инцидент с 24-годишния Борис Киряков, който на 29 юни т.г. около 3:30 часа на излизане от нашумяла дискотека в Студентския град бе нападнат и жестоко пребит от непознати до паркинга на заведението и седмица по-късно почина в „Пирогов" от тежката черепно-мозъчна травма.

Ограничаването на работното време на нощните клубове и кръчми в Студентския град без съмнение ще нормализира кошмарната ситуация в кампуса, ще го превърне в едно по-спокойно и по-малко опасно място за обитаване, категорични са активистите на Сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”.

Те разчитат на бърза и държавническа реакция от страна на кмета на района Димитър Дилчев. Заповедта на кмета за въвеждането на ново работно време за питейните заведения на територията на кампуса трябва да бъде задължително съпроводена и със съответни строги санкции за евентуалните й нарушители – всеки собственик на чалготека или кръчма в Студентския град, който си позволи да работи до ранни зори в нарушение на въпросната заповед, да плаща сериозни глоби, а да може да се стига и до отнемане на лиценза за търговска дейност на дадения обект, допълват от сдружението.

Вицепремиерът Цветан Цветанов вероятно също ще подкрепи идеята за ограничаване на работното време на нощните заведения на територията на кампуса, смятат от сдружение ”Майки срещу насилието в Студентски град”. Те припомнят, че още през м. март 2011 г. в отговор на парламентарен въпрос какви мерки прилага МВР за справяне с престъпността на територията на Студентския град, министър Цветанов препоръча следното: „Смятам, че трябва да се предприемат съвместни действия със Столична община – да ограничим малко тази увеселителна част и пика на увеселенията в тази част на денонощието. Преди всичко Студентски град го свързваме със студентите, с бъдещето на България и не смятам, че трябва да става епицентър на подобни увеселителни заведения, които да функционират до късните часове – примерно 4-5 часа. На другия ден предполагам, че студентите трябва да отидат на лекции. Предлагам да проверим каква е посещаемостта на студентите в техния учебен процес и ще видите, че десетте хиляди места в увеселителните заведения сигурно са пълни до ранна утрин...”

В същия този свой парламентарен отговор министър Цветанов подчерта, че оперативната обстановка на територията на „Студентски град” е несъпоставима с тази в други райони на столицата. „Спецификата й се определя както от динамичните миграционни процеси, така и от факта, че това е предпочитано място от млади хора, търсещи забавление в атрактивните увеселителни заведения. Факт е, че това е районът с концентрация не само на университети, но и на дискотеки, ресторанти, казина и нощни клубове. Повишеният криминогенен риск в тази част от столицата идва от съсредоточаването на разнородна общност – жители на близките квартали и населени места от провинцията, чужди граждани. Около това привлекателно място често гравитират хора с престъпни намерения, търсещи място за реализацията им”, отбеляза тогава министър Цветанов. Той уточни, че опазването на обществения ред в този район на София е задължение на Столичната дирекция на вътрешните работи и на служителите от Седмо районно управление, се казва в съобщение на сдружението.

От Сдружението на майките предлагат кметът на район "Студентски” Димитър Дилчев да издаде заповедта си за ограничаване на работното време на кръчмите и чалготеките в кампуса още в близките седмици, за да може тя да влезе официално в сила от самото начало на новата учебна 2012-2013 г. Кметът на София Й. Фандъкова и съветниците от СОС също ще подкрепят една подобна заповед, защото тя е в интерес на всички студенти, тя цели да запази най-ценното - тяхното здраве и живот, смятат майките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
165
0
 
0
 
! Отговори
Мишел преди 11 години
Ами кметът на район Студентски е крайно време да предприеме нещо по въпроса, редно е да се съобрази с общественото мнение и да накара шефовете на дискотеките да затварят по - рано! Стига вече разврат и наркотици в Студентския град!
164
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И да се забранява нощния живот, само защото не може да се осигури елементарна сигурност, като и никой не прави опити да вникне в сложността на проблема? Отказвам да се заключвам вкъщи, заради липсата на адекватни мерки за обществена безопасност! Маса пенсионери на по 40, лелки и чичковци, забравили що глупости са правили навремето, сега наливат акъл. Измислете как да се разходждаме сред нощна София без страх! А всеки си решава как да съвмести нощните забавления и срещи с дневните си ангажименти.
163
0
 
0
 
! Отговори
Няма лесно преди 11 години
До 179 (do 170)За часовете си прав. Но не си чел достатъчно подробно наредбата. Условно е и има опции тези часове да не са равнозначни на крайно работно време. Важното е да си в норми и да няма жалби. А 177 според мен е много прав - до 1:00 отговарят служителите на заведението. А след 1:00 кой? Очаквате веселата компания да си легне ли? А вярвате ли, че полицията ще се справи с потока от хора в този час - в Англия, извън визирането на кампусите, сами стигнаха до извода, че това не работи.
162
0
 
0
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
Единствения изход е да се отпускат студентски заеми,които после да се връщат от студента или семейството му,а не да се предоставят общежития и др.привилегии.по цял свят привилегии имат само студенти с отличен успех,а те нямат време за дискотеки.
161
1
 
1
 
! Отговори
T Z преди 11 години
- Ама как може така да орежем работното време на софийския "Лас Вегас"?- Ама то от къде г-жа Й.Ф., Ц.Ц. и Сие ще покриват "дупките" в дефицита на бюджета?- Ама сдружението Майки срещу насилието в Студентски град не са ли нясно, че кметът на район "Студентски Димитър Дилчев не е готов да си смени "спонсорите"?- Ама как ще затворим "десетте хиляди места в увеселителните заведения", които са като дойна крава за спонсорите на изборите?Това са въпросите към вас майки и бащи на "бъдещето ни"!!!
160
0
 
10
 
! Отговори
аре пак преди 11 години
Не разбирам защо повечето коментиращи си мислят, че в Студ. град има само студенти? Там е пълно с всякакви субекти дошли да се свинят. Не казвам, че всички студенти са стока, но не може да се генерализира. Докато "кварталът" е с репутация на място, пълно с млади мацки, много кръчми и безнаказаности докато не се въведе ограничителен режим, просто не може да се говори за "студентски" град, а за Питеен парк, тук таме осеян с общежития. Има много свестни хора там, но животът им е ежедневно вгорчаван
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние имахме безгрижно детство и още от 8 ми клас имахме забави и танцуеахме много , свирехме и имахме състави _ саксофони , тромпети , акордеони , цигулки . Спомням си моите родители какви хубави нови години караха ... И американците си спомнят колко много са танцували , това беше времето на beatles ....и танци. Are you going to love me ,when I'm 64 ? Различавах ме се че те карали коли. Модата ни е била еднаква без да сме се виждали по ТV.
158
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес по БНР кметът на Студентски град каза, че това е невъзможно, защото районът не е кампус, а е обикновен софийски квартал.....
157
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какъв кампус бе, това е квартал и правилата за него , както и за другите..айде да не ми се правят селяндърчетата на по-важни, ако не обратно на нивата.... Еееех Алеко, "Пази Боже сляпо да прогледа" си го написал доста по-рано
156
2
 
2
 
! Отговори
до 170 преди 11 години
До Анонимен прочети правилника за обществения ред и тогава си отваряй устата, закрепена за кухата глава
155
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кампус? КАМПУС?!!вие луди ли се бе??! какъв кампус е това?
154
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
уж студенти - умни хора, а се изтребват като първобитни. оставете ги на естествения подбор. И направете наемите, съобразно свободния пазар. идват тук, не да учат, а да пият и да не копаят на село. Който е читав и иска да учи и да успее, няма нужда от някакви специални мерки за да го постигне. Студентски град е просто един ОБОР за ***
153
2
 
3
 
! Отговори
do 170 преди 11 години
mnogo pravilno kolega - sys status na jilishten kvartal !A to4no vyv jilishtnite kvartali SE ZABRANQVA shuma sled 23 4asa !Sorry, nqmam kirilica
152
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и като затворят в 01:00 всички пияни къде ще ходят ? под блока в градинката да си допият. тогава от друго ще се оплаквате. майките да вместо да се чудят по цял ден кво да измислят, да си прекратят майчинството и да се връщат на работа
151
25
 
8
 
! Отговори
ACAB преди 11 години
Оставете децата намира! Айде да им забраним да дишат, защото вие сте живяли в скапаното (да не използвам по-неприлична дума) комунистическо време и на вас не ви е било позволено нищо. И сега завиждате, нали бе, хахаха..
150
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я се осъзнайте бе
149
4
 
46
 
! Отговори
Мислещ преди 11 години
Бях скоро в студ. град.Една ескадрила БУЛДОЗЕРИ да ИЗРИНЕ всички заведения, казина, клубове, ВСИЧКО.Там трябва да има само сладкарници и библиотеки!!!Всякакви комплексарчета се мотат сега там, просто да се ИЗРИНЕЕЕ!!!
148
1
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Хахаха никой няма да подкрепи това да се затварят дискотеките и заведенията в късните часове-не разбрахте ли че бизнеса не му пука за живота на младите олигофренчета отишли да "Учат" за висше--Властта е пряко свързана с бизнеса- Полицията дели парите заедно с наркопласьорите---КОЙ щЕ ЗАТВОРИ ДИСКОТЕКИТЕ-???НИКОЙ
147
0
 
5
 
! Отговори
Мариана преди 11 години
Към ИСТИНСКИТЕ СТУДЕНТИ, , участвайте в политическиат живот , искайте платена работа за вашите родители , птотестирайте против престъпноста и разпродаване държавната земя на Българиа . Много шпиони са се внедрили вав всички министерства , България да загуби територии. Отклоняват ви вниманието от проблемите , с алкохол , narkotizi...
146
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** ниедни, Студентски Град е със статут на ЖИЛИЩЕН КВАРТАЛ , не е кампус и такива мерки ще са противозаконни...