Колко струва на родителите да изпратят детето си в първи клас?

Забелязва се покачване на цените на помагалата към безплатните учебници
16 сеп 2024 08:33, Елка Василева
78
Колко струва на родителите да изпратят детето си в първи клас?
Снимка: архив, БГНЕС

Около 500 лева са похарчили родителите, за да закупят раници, униформи, тетрадки и други учебни консумативи, за да изпратят децата си в първи клас. Най-драстично е поскъпването при учебните помагала към безплатните учебници за учениците от 8 до 12 клас.

За семейство Иванови тази учебна година ще е най-важна, но и финансово най-трудна. Освен че изпращат малката Ина на училище, синът им Марк ще е абитуриент. Майката Искрена е разпределила бюджета до стотинка. Първо купила раница за 80 лева за дъщеря си.

Още по темата
"Тази раница, която избрахме, беше да има различни отделения, за да е удобно на детето да си прави разграничения на учебниците, да има място за бутилка за вода. Също така да бъде тип карета, да си я тегли, защото учебниците предполагам ще са тежки за едно малко дете. Отделно си има ергономичен гръб с презрамки. Чантата за храна ще бъде отделно, няма да бъде в раницата с учебниците. Тази година, като купувах тетрадки, забелязах, че са с около 30% според мен грубо сметнато по-високи цените или може би защото си позволих да си купя по-скъпи тетрадки, а не съвсем евтини", коментира пред БНТ майката Искрена Иванова.

До 1.50 лв. е цената на тетрадките с тесни и широки редове, както и на тези с квадратчета. Но за по-големите ученици тетрадките-речник от 300 страници могат да стигнат и до 15 лева. Децата до 4 клас, както и тези в 8 клас, получават еднократна помощ от 300 лева за покриване на част от разходите за учебни пособия и материали.

"В началото на годината са 150 и в началото на втория срок още 150. Честно да ви кажа, ние вече сме напазарували, а тези 150 лв. идват на по-късен етап. Не че няма да се използват, но 150 лв., които получаваме в началото на първи срок за едното дете, те са за консумативи – тетрадки, флумастери, темперни боички, пластелин и папки. Отделно трябва да закупим униформа".

Всяко училище в Русе има собствена униформа. Суичер, риза, тениска и вратовръзка струват 114 лева. Нужен е и спортен екип. Тази година семейство Иванови е похарчило по-малко средства за тетрадки и учебни помагала за дванайсетокласника Марк, но това е така, защото изучава софтуерни и хадуерни науки.

"Съответно се нуждая от лаптоп и компютър до себе си, не толкова от хартиени носители. За уроци мога да се нуждая от учебници, но аз също всичко съм си прехвърлил онлайн и най-често си използвам лаптопа. Понеже виждам като по-голям какви са разходите по организирането на бал, на купуване на учебници, на костюм, след което изпращане в чужбина, понеже искам да уча извън България, разбира се, и да се върна след това. Това си е много голям разход с квартири и със самолетни билети, но смятам, че ще се справим".

След родителските срещи в книжарниците в Русе се извиват опашки, родителите пазаруват по списъци, за да избегнат купуването на излишни неща, но забелязват покачването на цените на помагалата към безплатните учебници.

"Помагалата всяка година са сменени с нови камари, които са неупотребяеми. Не мога да ги бракувам, не мога да ги върна. Каквото съм спечелила, всичко отива в загуба. Ето ги камарите, вече сме опразнили рафтовете, защото нищо от това, което имаме, вече не е актуално. Ако разгърнете вътре, малко са разместени страниците и вътре е едно и също. Ето христоматиите 8., 9., 10., 11. и 12. клас с нова картинка отпред, вътре е едно и също, но цената с 2 лева отгоре", казва Виолета Цанкова, собственик на книжарница.

Тази практика обрича малките книжарници на фалит, казва Виолета Цанкова, която е в бранша от 20 години, но не е сигурна докога ще издържи финансово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от Образование
Честит първи учебен ден!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
до иван преди 2 дни
6к евро в Швейцария не са много пари, друже :) Някои българи живеят в България и работат за Швейцария на 6к евро. И в България 6к евро не са много пари, но с тях си купуваш повече. Не сме 92-ра, че да се правиш на велик, защото си отишъл да стържеш фондю от чиниите в Швейцария :)
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
А Радев как е днес?
64
0
 
1
 
! Отговори
До 65 преди 2 дни
Изводът е, че *** като теб се размножават. Затова сме на този хал. Евала. :)
63
6
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 дни
Тра-ла-ла :))) Аз с моите приятели като бяхме млади всяка вечер на бар, през деня на разни заведения пак пиехме, ама аз намерих време на 20 години да се оженя, да ми се роди дете година по-късно, нищо, че първата ми жена купонясваше с мен. После като се разведохме си намерих втора, която и тя ми роди дете. Сега и двете ми деца са големи и не мисля изобщо за училище. За университети ми искат пари. Други грижи нямам. Памперси не сменям и не изпращам и посрещам децата от училище :))) Голям кеф
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Едни хиляда лева отидаха - закарахме го с лимузина до вратата на училището, да му върви по вода и на пари.
61
0
 
2
 
! Отговори
До 59 и 62 преди 2 дни
Още по времето на Царство България първият учебен ден у нас е бил 15-и септември. Защо да променяме традициите си?
60
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Дано Костадин Костадинов от Възраждане като дойде на власт да въведе руски закон да няма смартфони джендария нарконания по училищата и да въведе първия учебен ден да е от 1 Септември както е в Русия
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 55, навсякъде са вдигнати цените. Просто трябва да се спре с това. То не бяха питки, сокове, торти, шапки, тоги..... направо не мога да повярвам какъв кич се вихри по училищата само, и само да зарадваме другарката... така де, госпожата! Гротеска, пари. и рушвети.
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 57, само, ако има кой да им бутне як рушвет. Министерствата за друго не ги търси. Изказване от висш държавен служите: Зимно яке под 10 000 лв. не е никакво яке. Всеки сам си "преценя".
57
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
В цяла източна Европа първия учебен ден е на 1 септември само в америнска България се почва на 15 нали сме американска колония ако бяхме с Русия щяхме да сме от 1 Септември
56
4
 
3
 
! Отговори
Оффф преди 2 дни
За пореден път се убеждавам, че изборът ми да не се размножавам е правилен. Спокойствие, тишина, свобода, чистота и пари си имам бол :)
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Като чета как ще натовари първолачето си тази женица, питам се защо децата ни са така наказани, да ги товарят като мaгapeta? Няма ли да се намеси поне здравното министерство, след като МОН явно не се вълнува много от този проблем?
54
5
 
4
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 2 дни
До popa ot razgrad, назад си. Виж си правописа, граматиката и синтаксиса. Човек не си станал... още по-малко образован.
53
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 2 дни
Моето хлапе е още съвсем мъничко и не се налага да купувам цветя за първи учебен ден. Но ти ме заинтригува - и в цветарските магазини ли са вдигнали така рязко цената на цветята или това правят само онези, които продават на тротоара и не плащат данъци?
52
2
 
11
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 2 дни
ние нямахме чанти с ергономичен гръб, ние нямахме чанта за храна, ние не носехме бутилка с вода, а пиехме от чешмата в училище и получавахме много по-качествено образование...сега кажете напред ли сме отишли или назад...
51
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 51, за това просто не купувайте! Това е някакво безумие! Подаръци, торти, цветя... хора.... това е училище! Останалото е ненужно!
50
0
 
1
 
! Отговори
477 ойро заплатка преди 2 дни
Доста.....
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Егати манталитета хризантема за 2 лв., вчера я продават по 7 лева!Яко изнудване!
48
4
 
7
 
! Отговори
Пич преди 2 дни
Половин телефон или 3-4 излизания на кръчма, или 2 нощувки в хотел. Всеки 2-ри българин с iPhone, кръчмите пълни, цяло лято КПП-тата към Гърция задръстени. Колите Мерцедес, Ауди и BMW. Хайде недейте рева! Аз вече не вярвам на сълзи. Такова нещо и в западна Европа не можеш да го видиш.
47
1
 
9
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 дни
Аз последните 5 години до края на средното ги изкарах с една тетрадка по всичкознание за срок, тоест 10 тетрадки тоталка, и то малък формат, тогава бяха 2-3 лв, значи 20 лв всичко :) И сега мога да направя всеки дребен за смях и по история, и по география, и по литература. Знанието не се придобива от скъпи тетрадки и учебници, просто трябва да го искаш и търсиш.. и то идва. Само се радвам, че съм хванал гена на умните си родители и всичко, свързано с учене и нови знания ми се отдава лесно..