Доколко високи са високите резултати от матурите и има ли стъкмистика?

Учителка: Неубедително звучат изявленията на министър Цоков
Обновена: 12 юни 2024 18:56 | 12 юни 2024 18:30, Стела Стоянова
36
Доколко високи са високите резултати от матурите и има ли стъкмистика?

Доколко точни са резултатите от матурата, която тази година демонстршра най-високи резултати, и има ли стъкмистика? Dnes.bg попита Цеца Петрова, преподавател в 119 СУ. Ето и нейния кратък коментар:

Неубедително звучат изявленията на министър Цоков, че резултатите от ДЗИ тази година са по-добри от миналите години.

Прозира в тези резултати стъкмистика, която спасява МОН от техническата грешка, допусната на изпита. Общественото недоволство от истинските резултати щеше да е буреносно и с основание, защото каквито и да са резултатите, изпитът е усилие. Усилието в много от случаите е и на родителите, които финансират самоподготовката.
Ситуацията в училище ме прави силно скептична към обявените резултати. За мен като дългогодишен учител е ясно, че незадоволителните резултати от изпитите са факт и че причината за тях е училищната среда. Не са виновни нито учебните програми, нито самият изпит като формат.

Алабалистики са внушенията, че образованието страда от прекалена теоретичност, че не е ориентирано към компетентности и практически умения.

Законът, който действа в системата сега, я превръща в недисциплинирана среда на безотговорност и анархия.

Миловидни са усилията на чиновниците да си припишат заслуги и да поласкаят учители и ученици с похвала. За жалост или за добро наивниците са малко…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от Образование
МОН публикува отговорите от теста по математика за 10 клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спортът, здравето и образованието са много свързаниОт опит казвам, 9 клас едвам го завърших. Обаче почнах да спортувам и 12 клас се явих за повишаване на оценките от предните години, на изпитите за ВУЗ после 6Спортът (не състезания) подобрява здравето и изразходва негативната енергия, после всичко ти е интересно и не те мързи
13
0
 
37
 
! Отговори
зззз преди 2 седмици
По-високите оценки са в следствие на по-лесния изпит тази година , а по-малкото двойки - от подсказването на квесторите на двойкарите , та да се намали негативизма върху училището.
12
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много приказки изприказва тази, а нищо не каза... Ако и така преподава, ясно защо са такива резултатите...
11
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ами сега в центъра на образователната система са учениците и родителите с претенциите си. Последното и поредното безумие са 15 дни отсъствия с родителска бележка. И всичко е хукнало по почивки в учебно време. Как един ученик ще има уважение към системата, когато родителите се опитват всячески да я прецакат.
10
1
 
29
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Напълно е права госпожата! Докато в училището цари разхайтеност, а понятието дисциплина е непознато за много ученици, то резултатите ще са такива. И докато самите ученици, както и родителското тяло, смятат, че нещо може да се научи само на частните уроци, то няма как да чакаме нещо по различно. А то е "тройка" само за 30% верни отговори, а би трябвало да е при 50% както в нормалните държави.
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
1 въпрос: Написахте ли си името в полето? Да / Не (10 т.)2 въпрос: Прочетохте ли този въпрос? Да / Не (10 т.)3 въпрос: На какъв език са написани въпросите в теста? А) патагонски Б) български В) китайски г) зимбабвейски (80 т.)
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Миналата година решиха да опростят тестовете, тъй като резултатите бяха много лоши.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това горе на снимката какво е?
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Правилно казва учителката. Липсва дисциплина, защото направиха учителите на практика да просят за учеици, да са зависими от бройката и от всяко родителско лигавене.
5
1
 
14
 
! Отговори
Всичко е преди 2 седмици
Лъжа в тоя държава
4
0
 
12
 
! Отговори
публикувайте преди 2 седмици
В Германия започва ежедневно излъчване по ценрална телевизия след основните новини вечерта на новини на ***/обикновен език. Ще представят същите факти, но започвайки от познатото и нататък към непознатото, използвайки по-обикновени думи и обяснявайки други, без които не може. Заедно с това ще се говори по-бавно. Рубриката ще я има на разположение и на запис. Според изследване 17% от населението над 18 г в Германия не разбира новините в досегашния им вид.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Той софтуерът е от същата фирма на Пеевски, дето прави софтуера за броенето на изборните резултати. Като го рестартираш с фабричните настройки и стават чудеса с оценките. Но само за избрани важни ученици. Не е разпусната работата.
2
0
 
13
 
! Отговори
хахахахахха преди 2 седмици
Абе, хора! Обърнете я тая снимка! Много ви падна нивото, честно! Каква медия е това?!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Матурите са с цел а проверят дали ученикът не е със спряло развитие във втори клас. Иначе казано- елементарни. Който е учил, има отлична оценка.