Американските инструктори в Украйна - те ли ще подпалят Третата световна

Генерал Чарлз Браун-младши повдига завесата
27 май 2024 07:10, Петър Бойчев
347
Американските инструктори в Украйна - те ли ще подпалят Третата световна
Снимка БГНЕС

Украйна е притисната от Русия на фронта, Киев не може да се бие без чужда помощ, пише Responsible Statecraft. НАТО все по-често говори за изпращане на свои инструктори в помощ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

С изявлението си, че инструкторите на НАТО в крайна сметка ще отидат в Украйна, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Чарлз Браун-младши наруши една от малкото останали червени линии, предотвратяващи боевете в Украйна да ескалират в пряк конфликт между Русия и Запада.

„В крайна сметка ще стигнем дотам“, каза Браун, според The New York Times, добавяйки, че изпращането им сега би изложило персонала на НАТО „на риск“. Според Responsible Statecraft, Браун имплицитно признава две точки, които западните служители упорито отричат: украинската военна кампания бавно се срива и не може да продължи без засилване на западното участие, съобщава actualno.

Има и трети фактор, който трябва сериозно да безпокои американските и европейските лидери: изпращането на персонал на НАТО в Украйна без широко и прозрачно споразумение с Москва вероятно ще въвлече държавите от НАТО, включително Съединените щати, в пряка и ожесточена война с Русия.
 

Възможно е Кремъл да е доста отворен за някакво официално споразумение, което да установи демаркационни линии в Украйна и да разреши присъствието на западен военен персонал в някои части на страната. Ако стане така, това ще значи, че издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин би могъл да е по-склонен на отстъпки за край на войната, който да не доведе веднага до ново начало.

Обаче без ясно споразумение със Запада относно обхвата и границите на военното присъствие на НАТО в Украйна, Кремъл вероятно ще гледа на първата вълна от инструктори на Алианса просто като на пробен балон за тестване на отговора на Русия на пряката и широко обхватна западна намеса в Украйна. По този начин е голям рискът Москва да осъзнае необходимостта да атакува тези инструктори възможно най-силно, за да предотврати перспективата за по-голяма военна намеса на НАТО.

Браун признава, че изпращането на персонал сега би изложило на риск този "обучаващ екип на НАТО", но не е ясно какво точно в бойната динамика го е накарало да допусне, че би било по-безопасно да се приложи тази схема в бъдеще, пише Responsible Statecraft.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
65
 
16
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 3 месеца
Странни и сложн личности са нашенските русофилстващи.Или пък нито са странни, нито са сложни, нито са личности...По-скоро са индивиди от масата едноизмерни създания, които не искат да мислят самостоятелно, не обичат свободата (нито своята, нито чуждата) -- но пък са почитатели на реда и дисциплината, налагани със здравата ръка на кремълския диктатор.Също мразят ЕС, НАТО и ,,ФАЩ". Но ...нямат нищо против да пътуват в ЕС, да пазаруват с евро и все плачат за америкаските визи.Наистина, странни хора
254
6
 
64
 
! Отговори
хюстън обади се! преди 3 месеца
До Агнешко: "НАТО да спре да бъде меко и предпазливо" - ха ха ха! и КАК бе ? С ЛГБТ и цветната дъга инструктори ли?
253
5
 
68
 
! Отговори
натОвците са там преди 3 месеца
"С изявлението си, че инструкторите на НАТО в крайна сметка ще отидат в Украйна," - ХА ХА ХА! Че от преди конфликта са там бе! То и войната се води заради тях! Просто вече не могат да им крият ковчезите и официално ще завят присъствие, да не е конфузно по родните им гробища!
252
66
 
10
 
! Отговори
Андрешко преди 3 месеца
Направо си е време НАТО да спре да бъде меко и предпазливо а направо да влиза в Украйна и да приклучва със руската безмозъчност
251
4
 
50
 
! Отговори
наемниците не искат! преди 3 месеца
балами няма! Вече всички знат че руснаците не са като обичйните цветни и мюсулмански "врагове" на запада! И не само че отвръщат а и се бият!
250
52
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А сега де, американските инструктори били виновни, че бандитите нападнали Украйна.
249
5
 
41
 
! Отговори
Урките са овър! преди 3 месеца
"НАТО все по-често говори за изпращане на свои инструктори в помощ на Въоръжените сили на Украйна" - на спринтово бягане ли ще ги учат? :):)
248
6
 
35
 
! Отговори
ХАХА ХА ХА! преди 3 месеца
Каво става със "Украйна побеждава"? А американомучилките?
247
4
 
13
 
! Отговори
ЧИЧО преди 3 месеца
До Джордж ОруелАМИ НЯМАДА ХОДИТЕ НА МОРЕ ДО ГЪРЦИЯ,СЪС СИРЕНЕ И ДОМАТИ В БОХЧИТЕ
246
46
 
12
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 3 месеца
Много пъти задавам един *** въпрос с неясен и сложен отговор: какво ни очаква, ако позволим кремълското диктаторче да осъществи безумните си мечтания? Същия въпрос стои и пред нашенските путинофили, русофили и прочие любители на ,,русский мир". Какво ще последва, ако вашият государ за пореден път ни ,,освободи" -- този път от тежко робство натовско и евроgейско? Какво ни предлагате, другари? Да си знаем какво ни чака, ако ви се поведем по ума (той не е ваш ум, но вие и без това нямате свой..).
245
0
 
26
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Жалко, че убиха генерал Лебед... ако беше жив то войната да е свършила за 48 часа....
244
4
 
53
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 3 месеца
Страните от ЕС и европейците са сред основните губещи в украинския конфликт. Това заяви френският евродепутат Ерве Жувен.
243
27
 
17
 
! Отговори
Инж+ преди 3 месеца
Излиза, че не агресорът(РФ) е виновен, а няколко стотин инструктори???
242
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Когато осъзнаете, че западната помощ само удължава конфликта в Украйна и не променя ситуацията на бойното поле, всичко ще си дойде на място.
241
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Над 70 войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) се предадоха на руските военни в боевете за село Берестовое в Харковска област. Това съобщи за ТАСС координаторът по междупарламентарните връзки с парламента на ЛНР, депутатът от Държавната дума Виктор Водолацки. Всеки месец руските сили елиминират десетки инструктори от западни страни, които обучават украински националисти, каза още Виктор Водолацки.
240
3
 
37
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Американците убиха доста повече. Руските жертви, а и голяма част от украинските, са жертви на САЩ. Няма да се връщам пак защо и как, но това са фактите.
239
37
 
9
 
! Отговори
до Бай Дрън преди 3 месеца
Всичко зависи от това, с какво мериш величието. Ако величие е да умират хора за твоят кеф, а народът ти да живее в кална мизерия, по-зле и от третия свят, да най-великият е. Никой в съвременната история не е погубил повече хора от Путин. Милиони загинаха във войните му, а от това Русия и светът не станаха по-хубави.
238
38
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тя войната вече е подпалена от Русия. Да не би тези американски инструктори да са я започнали?
237
11
 
41
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 месеца
Путин е най-великият водач тоя век. Нещо против ли имате? Дайте ми пример за друг велик водач. Дори Си не знае какво точно да прави. За американските старци да не говорим. Те са ветропоказатели в собствения си ветрилник. Европа...по-незавидна на е била никога преди това.
236
7
 
51
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 3 месеца
Светът би бил много по-хубав и много по-човечен ,когато хамериканците бъдат прогонени от чуждите земи.Целия ЕС слугува на наглите нашественици.Кой и кога е канил тези долни и извратени господари да се разпореждат със съдбата ни?Паситата ,Дебелян ,Тиквата, Тагаренко и останалите прислужници просто трябва да висят по стълбовете на Цариградско за държавна измяна.