Предпразнично в университетите: Всички заплати скачат с още 290 лева

С 12% се вдигнат възнагражденията и на административния и научноизследователския състав
Обновена: 22 май 2024 10:37 | 22 май 2024 07:10, Петър Бойчев
110
Предпразнично в университетите: Всички заплати скачат с още 290 лева
Снимка БГНЕС

Заплатите на всички преподаватели в държавните университети от най-ниската академична длъжност - асистент, до най-високата - професор, ще бъдат увеличени с 290 лева. Това беше договорено вчера на среща на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков със синдикатите във висшето образование и Съвета на ректорите.
Нов механизъм за финансиране на висшето образование

Миналата седмица служебният кабинет се съгласи да отпусне около 80 милиона лева за университетите. 39 от тях бяха предвидени в бюджета за 2024 година, но не бяха изпълнени. "Те са преведени по сметките на висшите училища", потвърди професор Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

"На практика обаче има едни 5,8 милиона лева, които ще бъдат добавени към тези 39, за да може да се осигури стъпка от 290 лева за всички - от най-ниската академична длъжност до най-високата академична длъжност - професор, за да няма на практика дискриминация на някои от позициите", каза още професорът.

По този начин към отпуснатите 39 милиона лева се добавят още около 6 милиона от втория отпуснат транш на стойност 41 милиона. Освен това е предложено с 12% да бъде увеличено заплащането на административния и научноизследователския състав в университетите.

Договорката е постигната ден след стачката на университетите - в понеделник над 40 вуза останаха затворени.

С 12% ще се вдигнат заплатите и на административния персонал и научноизследователския състав. синдикатите подкрепиха крачката, чака се становището от Съвета на ректорите в сряда. По разчетите на МОН за тази мярка ще са нужни около 26 млн. лв. от осигурените 40,7 млн.

Останалите 7,5 млн. ще се разпределят за увеличаване на докторантските стипендии.

“Ще действаме бързо, за да може допълнителните средства по сметките на университетите да постъпят максимално близо до 24 май - така ще засвидетелстваме едно уважение към висшите ни училища”, каза министър Цоков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
12
 
! Отговори
До Анонимен 84 преди 4 месеца
Помним какво се случваше във ВАК, когато там попадне неуко и озлобено срещу колегите си същество. Свидетел съм как една такава (роднина на член на Политбюро) веднага след като стана член на ВАК, провали две хабилитации на свои колеги - и двамата шефове на звена в института. Провали и аспирантката на доскорошния ръководител на своята секция, когото бяха пенсионирали зорноволно, преди да навърши 65 г., за да направят шефка нея, хабилитираната с няколко статийки. Директорът ни беше голям подлизур.
57
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нека, учил, получава, необразован ***, максимум минимална, че много тор се навъди из България
56
2
 
4
 
! Отговори
ъъъъъъ преди 4 месеца
а за студентите чалготеките нема ли да са безплатни
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ккаво трябва да се направи, ако не искаме един ден самите университети да изчезнат и децата да ходят да учат в чужбина като преди 150 години.Първо, премахва се автономията.Второ, връща се ВАК, която да отсее плявата.Трето, намяляване на университети, факултети и специалност.Намаля се и бройката на студентите, като е висше да е висше.Другото го видяхме...НБУ(не бъди умен) за всички унивеситите!
54
2
 
9
 
! Отговори
ЕВРОАТЛАНТИК преди 4 месеца
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ! Мутрите без вас нищо не могат, те са слаби и бедни. Стават силни и богати само ако им повярвате.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато са силни и богати тези мутри от герб начело с мутрата борисов не искат никаква власт да им се бърка, мразят народа, мразят държавата от сърце. Обеднеят ли, загубят ли изборите както загубиха 3 пъти почват да хленчат, отиват да се молят на турците за милостиня, коленичат, лижат краката на турците, лижат краката на демократите че нямало стратегия, нямало справедливост в управлението. Е какво искат? ИСКАТ ДА ЛЪЖАТ ХОРАТА ЗА ДА КРАДАТ.
52
3
 
13
 
! Отговори
спомен за прехода преди 4 месеца
Вижте, без интриги и омраза нека да си кажем кривиците.Висшето образование само поиска автономия през годините на прехода и твърдо отстояваше ненамеса на държавата. Само стопира всякакви опити за планове и стратегии, за връзка с пазара на труда.На това му викаха комунизъм дълги години.Сега, когато краха е тотален се сетиха, че имало държава, която нямала политика в областта на образованието, но забравиха, че те сами я изритаха оттам.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тиквата и Дебелян купуват преподаватели-гласоподаватели, за новата сглобка
50
0
 
0
 
! Отговори
до 69 преди 4 месеца
Недей да плагиатстваш, комунисте!
49
1
 
15
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 4 месеца
Каква е тази държава,която приема з-н,публикуван в Държавен в-к и не го изпълнява?А иска от гражданите да спазват закона,иначе ще ги съди.Беше публикувано,че заплатите стават не по-малко от 180%от средната брутна заплата.Сега т.нар.синдикати подписали споразумение със същите,които са гласували това предложение.И понеже се очертава мутрите да спечелят-знаем какво ще каже ББ-няма пари, ПП ги окрадоха.Така се оправдаваше и със Станишев.За мафията има,за другите-да седят в коч ината.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като гледаам какви неграмотни силиконки се хвалят,че имат дипломи и то с високи оценки и се чудя какви преподаватели са им раздали дипломите. На едно ниво са с тези дето дават шофьорски книжки на куцо и сакато
47
1
 
6
 
! Отговори
Слава на Цар Борис преди 4 месеца
См1рт на комунизма!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бойко Борисов работи против българското
45
4
 
1
 
! Отговори
Ей, преди 4 месеца
Колко точно са го изчислили нашите топфинансяги! Но можеше и по-точно, например 289.96.
44
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато са силни и богати тези мутри от герб начело с мутрата борисов не искат никаква власт да им се бърка, мразят народа, мразят държавата от сърце. Обеднеят ли, загубят ли изборите както загубиха 3 пъти почват да хленчат, отиват да се молят на турците за милостиня, коленичат, лижат краката на турците, лижат краката на демократите че нямало стратегия, нямало справедливост в управлението. Е кое точно искат? Искат някой да ги храни без да работят.
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГЕРБ РАБОТЯТ ПРОТИВ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ, БОЙКО ИСКА КАТО УМРЕ БЪЛГАРИЯ ДА УМРЕ С НЕГО.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Когато са богати и силни тези унивеситети се изживяват за полиси и не искат никаква друга власт да им се бърка, мразят държавата от сърце.Обеднеят ли отиват да хленчат , че нямало държавна стратегия в образованието.Е кое точно искате.Ясно де, винаги във ваш интерес.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
главчев излъга образованието защото работи против България
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Те пенсионеритеПОЛИЦАИТЕ НЕ СА ЗАСЛУЖИЛИ 20 ЗАПЛАТИ ПРИ ПЕНСИОНИРАНЕ
39
5
 
5
 
! Отговори
Те пенсионерите преди 4 месеца
Които са работили 40 години без да откраднат една стотинка от държавата и плащайки си всички данъци съвестно са много по заслужили 290 увеличение на пенсиите до 1000 лв които са.Отколкото тия дърти ДС пр ъ дни. Даскалиците и Рек ту мите.