Когато университетът заплаши да затвори пътища

Държавата най-сетне сбъдва обещание, дадено преди месеци
15 май 2024 17:00, Стела Стоянова
54
Когато университетът заплаши да затвори пътища
Снимка БГНЕС, архив

Държавата щяла най-сетне да даде 39 млн. лева за увеличение на заплатите в университетите. При това, решението за отпускането на парите било гласувано от служебния кабинет едва вчера. Ден, след като висшите училища оповестиха, че на 20 май няма да отворят врати и ще затворят пътни артерии - нещо, което академичната общност не е правила никога.

Още по темата
Онова, което не стана особено публично, бе фактът, че тези пари са обещани на университетите още от миналата година. Те трябваше да бъдат факт и да увеличат заплатите на академичния състав още от 1 януари, но кой знае защо, вероятно поради безхаберието в държавата и в частност в образованието, никой не ги отпусна. Очевидно, докато се чакаха избори и се сменяха кабинети, заплатите на университетските преподаватели останата нещо незначително, въпреки заложените в десетки нормативни документи обещания те да се качат на определен процент над средната заплата. И въпреки че десетки преподаватели изнемогваха със суми на нивото на минималната, администрацията в някои университети караше със заплати на чистачки, докато определени политически сили флиртуваха със студентите, обещавайки им безплатно висше още този семестър.

Защото със студентите е по-лесно да флиртуваш, като жертваш десетки неизвестно откъде извадени пари в името на това да привлечеш младите по време на предизборна кампания. По-трудно е да флиртуваш с преподаватели, на които не може да обещаваш увеличения таку-така, особено като се има предвид, че си отворил над 50 университета, частни и държавни, и си ги превърнал в образователен хипермаркет. Откъдето дори раздават джипове на лотария, ако кандидатстваш и те приемат.

Държавата през годините си правеше какви ли не игри с университетските преподаватели, включително залагайки на елемента "качествена оценка", която уж трябвало да участва при формирането на субсидиите. И за която се залагаха необичайни изисквания. В крайна сметка за повишение на доходите си преподавателите продължиха да участват и в други вузове, вместо обещаните хвърковати чети от професори да бъдат разформировани. А така нареченият компонент "качество", който уж щял да открои най-добрите, си остана добро пожелание. Особено, когато се налага той да бъде оценяван от частни фондации, на които МОН делегира правата да правят цялостна оценка на капацитета на висшето ни образование.

В общи линии именно безхаберието на държавата докара преподавателите до това, да обещаят затваряне на пътища, за да извоюват не особено високи заплати, близки до средната. А когато университетът заплаши да затвори пътища, значи държавата си е оставила каруцата в калта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Проблемът е, че невежите стигат до университетите, а не трябва.
28
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 16. И така на университетските преподаватели се налага да свършат несвършената работа в училище и да запълват бездънни ями от невежество. Това не заслужава ли допълнително възнаграждение на труда?
27
2
 
8
 
! Отговори
Нелсън Мандела преди 3 месеца
От 44та България се управлява от военно престъпна ченгесароболшевишка хунта руски апъртейд на мафията.
26
3
 
12
 
! Отговори
Кво работи преди 3 месеца
Резидента за 15 бона на месец? Премиери министри депутати какво работят за тези ненормално високи заплати?!!
25
6
 
10
 
! Отговори
Беновска пипа преди 3 месеца
Държавата се опитва сама да не спазва собствения си закон. Университетите просто трябва да заведат съдебни дела.
24
0
 
22
 
! Отговори
малко се говори преди 3 месеца
за скандалите в тези псевдо-аристократични среди. Отидете и прочетете за какво става въпрос реално - поставете в търсачката това: Ректорът на УНСС прикрива плагиат приятелка на негова интимна тръпка
23
0
 
5
 
! Отговори
Чакалят преди 3 месеца
За пари
22
3
 
10
 
! Отговори
ДържаватаНаМаймуните преди 3 месеца
Хиените в България не са в зоопарка а са преподаватели бизнесмени зърнари и се чудят само как да Чакарян народа и държавния бюджет
21
8
 
7
 
! Отговори
Образован съм преди 3 месеца
В чужбина.БеГе образованието не струва.
20
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Уча в УНСС и имам преподаватели като Румен Гечев. Или не се явява и асистента му взима лекциите, или ни облъчва с пълни простотии. Какви заплати , какво повишение?
19
3
 
8
 
! Отговори
Хаковете на ППДБ преди 3 месеца
Преди малко споменаха, че студентските такси влизали във формулата за изчисляване на инфлацията, та толкова за идеята на ППДБ да ги махнат, мръсен хак с който изкуствено да свалят инфлацията!
18
2
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 месеца
Когато викат, пари ми дай акъл си имам....70777
17
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До родител, напротив. Освен това времената са други :) Явно не си влизал в университет скоро :) или пък в училище :)
16
4
 
9
 
! Отговори
Ренката преди 3 месеца
Истината е, че ПП обещаваха и сваляха звезди на преподавателите от ВУЗ-овете, гласуваха се закони за увеличение, влязоха в сила, но някакси Асен Василев забрави да спази закона и да издаде постановление. А тиражираното от ПП отпадане на таксите за студентите и безплатно образование беше поредната подигравка:- негласувано в НС, което означава че няма да стане поне до избора на ново НС- не е вписано в норм.документи-подлъгаха студентите да не плащат такси и част са с прекъснати права
15
4
 
34
 
! Отговори
родител преди 3 месеца
Сегашните студенти нямат знанията на седмокласниците които бяха преди 1989 год.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 6, това е съвсем тенденциозно. Следващите ще мислят как да оправят бакиите на поредното измислено служебно правителство. Зеления чорап иска еднолично да управлява. За това е цялата дандания :)
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И как точно ще го направи? Ще изкочат 20 дърти професора? Ами ще има по два шамара и толквоа ще е ... Не е, като да са 500 парчета.
12
3
 
13
 
! Отговори
Хахаххахаххаха преди 3 месеца
Академичната общност не е правила никога... но ще го направи за да покаже колко е пропаднала. Нека споменем проекти, в които участват и "яките кинти", които смучат от там. Но явно и науката ни падна на нивото на въглищарите :)
11
4
 
19
 
! Отговори
Вечен студент преди 3 месеца
Всички са гракнали за още и още пари. Откъде бе? Ако на всеки му бъдат удовлетворени исканията, данъците ще трябва да станат 70 процента от заплатите. Ние за кого работим? Повече пари срещу повече качество, иначе не става! Още се преподава по учебници от 70-те и 80-те по някои дисциплини. Хайде стига! А работа за завършващите???
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ги жалете доцентите. Не са на минимална заплата и не умират от глад. Но са прави да си искат парите, които са им обещани отдавна.