Преподавател: Да запечатат ЮЗУ заради фалшивите дипломи

Поверката е била на случаен принцип
6 мар 2024 18:15, Стела Стоянова
98
Преподавател: Да запечатат ЮЗУ заради фалшивите дипломи
Снимка БГНЕС, архив

"Първото нещо, което трябва да се направи, е още утре МВР и прокуратурата, заедно с министерството на образованието, да запечатат, ако не целия Югозападен университет, то поне учебния отдел на специалност "Право", за да няма възможност за фалшификации на документи". Това заяви пред "Сега"  преподавателят доц. Стефан Дечев, който пръв сигнализира за злоупотреби в ЮЗУ.

По думите му проверката на МОН, установила редица нарушения, е на случаен принцип, от 2015 до 2018 г., и може само да се гадае какво се е случвало преди 2015 г. и след 2018 г. "Не ни се налага да гадаем обаче кои са отговорните лица - това е сегашният ректор Николай Марин, който тогава е зам.- декан на Правно-историческия факултет на ЮЗУ", заяви доц.Дечев, добавяйки, че във висшето училище още от 90-те години на миналия век се вършат нередности - главно в Правния факултет, които са поддържани от хората по върховете на властта и на съдебната система. "Най-елементарният факт е, че до 2007 г. университет започваше академичната година на една дата, а специалност право - месец по-късно, за да се върнат преподавателите от почивките си на море", припомни преподавателят.

Той посочи, че студентите с нелегитимни дипломи - поне 80 на брой, според проверката на МОН - вероятно вече са прокурори, съдии, следователи и от препоръките на МОН към ЮЗУ не става ясно ще има ли последствия за тях. От отговор на депутатски въпрос на министъра обаче се е разбрало, че те трябва да се явят наново на изпити, което не е ясно как ще стане и при същите ли преподаватели ще са изпитите, които досега очевидно са си затваряли очите. "Още по-любопитното е, че Николай Марин заяви, че не признава проверката на МОН, че студентите няма да държат наново изпити и всеки изпит ще бъде подплатен с нужната документация", посочи Дечев, допускайки как точно ще стане това - с фалшифициране на документи, както се е случило и при проверката на МОН през декември.

По думите му предстои отново да се извърши подобно грандиозно престъпление относно въпросните 80 случая до датата 15 април, до когато ректорът на ЮЗУ е поискал отсрочка от МОН за отстраняване на нарушенията в университета.

Днес проф. Николай Марин заяви, цитиран от БНТ, че не е допуснато нито едно от констатираните от МОН нарушения. По думите му нито един от завършилите студенти в специалност "Право" не трябва да се явява на допълнителни изпит. "В България е невъзможно да се издаде фалшива диплома. Защо? Защото има регистър на действащите и прекъснали студенти. Този регистър се поддържа ежегодно. Той е в МОН. Ако е имало най-малко нарушение, защо МОН издаде холограмни стикери на 57 от тези 80 студенти. 10 от тях са отстранени, 13 предстои да се дипломират", каза той. Относно предсрочно завършилите допълни, че сливането на годините е уредено в закон от 2022 г., но дотогава това не е било забранено.

Самият министър на образованието пък днес се изказа изключително плахо по темата, отговаряйки на депутатски въпрос. Министър Галин Цоков заяви, че ведомството му опитва да подхожда "професионално и внимателно", отчитайки академичната автономия, на която той държи много. "Имахме две срещи с ректора, удължихме времето за отговор с 1 месец, за да получим отговор за несъответствията. Много е труден балансът за търсене на възможност за ефективен контрол и спазване на автономията. Позицията на МОН не е особено благоприятна, ние действаме достатъчно колегиално. Срещаме се, търсим възможности да се подобрят нещата, без да се прилагат други административни мерки", заяви той, призовавайки законодателят, в лицето на депутатите, да помислят евентуално как да регулират въпросният баланс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: МОНфалшиви дипломиЮЗУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Гечев няма право да преподава че има фирми в ЕС като Денков и е дупета. Ползват го само за да реклама за да привличат студенти.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До до 39. Да, проф. Гечев! Този семестър уж ш трябва също да ни води макроикономика! Познайте -отново не се вясва на лекции! Явно за него студентите не струват! Ама иначе разбирал от политика.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тенков нали беше академик на образованието и той е от мафията май.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 39 Гечев не е преподавател а има фирми.
44
0
 
13
 
! Отговори
Прокуратурата да преди 2 месеца
Разследва фалшивите дипломи на Гонзо; за средно образование и за инжИнер.
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз завърших Право в СУ "Св. Климент Охридски" и не мога да си намеря работа.
42
1
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 2 месеца
Румен Гечев е ,нали? От УНСС-то, пхахахах, що ли не се учудвам
41
2
 
9
 
! Отговори
Стой, почакай бате преди 2 месеца
бате Дечев, само ЮЗУ ли раздава фалшиви дипломи?
40
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Недейте ровете, че 70% дипломите на депутатите са фалшиви, купени! Ще ги притесните! Най-фрапантен беше случая с оная депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова юрист се води, а не знае къде й е дипломата, как ще знае, като НЯМА такава! И още по-фрапантното е ,че работи като нотариус, без диплома!
39
2
 
10
 
! Отговори
А БАН? преди 2 месеца
Там формално всичко се организира според Закона за академичното развитие, но 50% от дипломите за научна и образователна степен "Доктор", както и тези за доцент и професор, всъщност са стъкмистика - начин да се даде възможност на "наше" момче или момиче да взима малко по-висока заплата, да може по-безконтролно да се шматка в уж-работното си време и да соса парички от проекти, по които работят само най-младите, както и малкото можещи и не-мързеливи, т.е. баламите.
38
1
 
7
 
! Отговори
forever преди 2 месеца
И като го запечатат какво ще се постигне, едно нищо, много е лесно да се запечати, да се закрие, да се унищожи, по- трудно е да се изгради. Трябва смяна с нови хора и така докато не се научат да работят по правилния ред.
37
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имахме преподавател по микроикономика, виден политик от БСП, професор уж се води, цял семестър не се вясна на лекции, нито асистентите му го заместваха, нит нищо, като ги попитахме къде е професора, те ни отговаряха - ами, той е ангажиран с обществени работи. Накрая на изпита като по чудо дойде, даде ни 2 въпроса, писахме, събраха листовете и след един ден резултатите налице- всички тройки! Нито един скъсан! Как е възможно за по-малко от 24 часа да се проверяват 150 писмени работи!? Пародия!
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А стига с това учене, пълните джобовете на тези псевдо професорчета.Накрая се надуват и почват да викат на работниците , че са терористи.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То има ли някой , който да не е за затваряне в Бг.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Нека ги затворат ама къде ще учи после. Право има само в СУ и чужбина няма.
33
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да започнат от СУ. Там си е направо трагедия.
32
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не само той, НБУ, ВТУ са за затваряне също!
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Юридическият факултет на ЮЗУ е пълен с изцепки още от едно време, имаше там един професор по търговско право, бай Траян Лялев, почина ,ама беше ужаас, имаше студенти, които ги късаше по за 15-20-ти път, докато не му платиш нямаше да те пусне! Да не забравяме и подкупният Сашо Воденичаров и мнооого други ище.
30
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 21 Не е до знания. Фирмажиите пробират все млади а има много по-опитни но ги режат че искат високи заплати и им пада печалбаъа.
29
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Те и затова буйствуват да няма безплатно образУвание защото ще секне производството на калинки за парички.