Преподавател: Да запечатат ЮЗУ заради фалшивите дипломи

Поверката е била на случаен принцип
6 мар 2024 18:15, Стела Стоянова
98
Преподавател: Да запечатат ЮЗУ заради фалшивите дипломи
Снимка БГНЕС, архив

"Първото нещо, което трябва да се направи, е още утре МВР и прокуратурата, заедно с министерството на образованието, да запечатат, ако не целия Югозападен университет, то поне учебния отдел на специалност "Право", за да няма възможност за фалшификации на документи". Това заяви пред "Сега"  преподавателят доц. Стефан Дечев, който пръв сигнализира за злоупотреби в ЮЗУ.

По думите му проверката на МОН, установила редица нарушения, е на случаен принцип, от 2015 до 2018 г., и може само да се гадае какво се е случвало преди 2015 г. и след 2018 г. "Не ни се налага да гадаем обаче кои са отговорните лица - това е сегашният ректор Николай Марин, който тогава е зам.- декан на Правно-историческия факултет на ЮЗУ", заяви доц.Дечев, добавяйки, че във висшето училище още от 90-те години на миналия век се вършат нередности - главно в Правния факултет, които са поддържани от хората по върховете на властта и на съдебната система. "Най-елементарният факт е, че до 2007 г. университет започваше академичната година на една дата, а специалност право - месец по-късно, за да се върнат преподавателите от почивките си на море", припомни преподавателят.

Той посочи, че студентите с нелегитимни дипломи - поне 80 на брой, според проверката на МОН - вероятно вече са прокурори, съдии, следователи и от препоръките на МОН към ЮЗУ не става ясно ще има ли последствия за тях. От отговор на депутатски въпрос на министъра обаче се е разбрало, че те трябва да се явят наново на изпити, което не е ясно как ще стане и при същите ли преподаватели ще са изпитите, които досега очевидно са си затваряли очите. "Още по-любопитното е, че Николай Марин заяви, че не признава проверката на МОН, че студентите няма да държат наново изпити и всеки изпит ще бъде подплатен с нужната документация", посочи Дечев, допускайки как точно ще стане това - с фалшифициране на документи, както се е случило и при проверката на МОН през декември.

По думите му предстои отново да се извърши подобно грандиозно престъпление относно въпросните 80 случая до датата 15 април, до когато ректорът на ЮЗУ е поискал отсрочка от МОН за отстраняване на нарушенията в университета.

Днес проф. Николай Марин заяви, цитиран от БНТ, че не е допуснато нито едно от констатираните от МОН нарушения. По думите му нито един от завършилите студенти в специалност "Право" не трябва да се явява на допълнителни изпит. "В България е невъзможно да се издаде фалшива диплома. Защо? Защото има регистър на действащите и прекъснали студенти. Този регистър се поддържа ежегодно. Той е в МОН. Ако е имало най-малко нарушение, защо МОН издаде холограмни стикери на 57 от тези 80 студенти. 10 от тях са отстранени, 13 предстои да се дипломират", каза той. Относно предсрочно завършилите допълни, че сливането на годините е уредено в закон от 2022 г., но дотогава това не е било забранено.

Самият министър на образованието пък днес се изказа изключително плахо по темата, отговаряйки на депутатски въпрос. Министър Галин Цоков заяви, че ведомството му опитва да подхожда "професионално и внимателно", отчитайки академичната автономия, на която той държи много. "Имахме две срещи с ректора, удължихме времето за отговор с 1 месец, за да получим отговор за несъответствията. Много е труден балансът за търсене на възможност за ефективен контрол и спазване на автономията. Позицията на МОН не е особено благоприятна, ние действаме достатъчно колегиално. Срещаме се, търсим възможности да се подобрят нещата, без да се прилагат други административни мерки", заяви той, призовавайки законодателят, в лицето на депутатите, да помислят евентуално как да регулират въпросният баланс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: МОНфалшиви дипломиЮЗУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
21
 
! Отговори
феникс преди 2 месеца
От Благоевград съм и за правно историческия се знае , че е мушенгия отдавна.Воденичаров ги произвеждаше юристите, Бизнесменът Шапков му беше пръв приятел... .Явно щафетата продължава.. Лош имидж се създаде на ЮЗУ заради тези мушенгии.Този Марин не е по-различен явно.Българи и тези прависти ще решават съдбата на хората и ще отсъждат...СТРАХОВИТО И ЖАЛКО, СРАМНО .Да се закрие тази специалност и да се приключи.Право да се преподава само в СУ след сериозни изпити. Същото и за медицина и учител.
67
8
 
5
 
! Отговори
До преди 2 месеца
Аз имам приятел завършил икономика в Американския университет в Благоевград. Много учеше и много изискваха от него. След завършване замина за САЩ и там изкара докторантура по икономика, сега работи в някаква агенция за икономически анализи и прогнози в Калифорния. Взима прилични пари и не смята да се върне в България.
66
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЮЗУ, Исторически факултет на Търновския Университет също. От там доста историци с купени дипломки излезнаха като Костя и тн от останалите националисти. Преди години един от ВМРО ме зарибяваше да заделя 5 бона за второ висше там, без да се явявам за нищо. Далаверата била течала от години и е на сто процента сигурна.
65
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Едно време тарифата на медицинския университет в София беше 100 000 хиляди за диплома! Много деца на разни бизнесмени и тем подобни се възползваха и сега ги гледаш отворили дори зъболекарски кабинети.
64
5
 
10
 
! Отговори
До Идеалист преди 2 месеца
Американският университет в Благоевград,няма нищо общо сЮЗУ.И е на много високо ниво.Информирай се поне малко.
63
16
 
6
 
! Отговори
Мирон преди 2 месеца
Не е важно дали си си купил дипломата или изкарал. Важното е после какво ще усвоиш! Познавам хора с купени дипломи, но отлични специалисти, понеже практиката ги е научила! Докато познавам такива завършили с отличен успех, ама нищо не знаят и не могат! Да не подценяваме всеки!
62
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Медицинските университети масово продават дипломи Ако нямаш пари да платиш умираш и без лекар с диплома. Никой няма да те лекува.
61
0
 
5
 
! Отговори
До 64 преди 2 месеца
Не беше за фалшиви дипломи ,а за заплащане на изпити от чужденци в Пловдив.
60
6
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
Това е университет без покритие. Американска му работа. Затова и съдебната ни система е такава прогнила!
59
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди време се пуснаха слухове и даже доказателства, че Медицинските университети масово продават дипломи! Разбирам да си купиш диплома за филолог примерно, ама диплома за лекар! Ужааас! И тоя човек един ден ще оперира и спасява човешки животи! Ужас! Докъде паднахме!
58
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
При социализма също се даваха фалшиви дипломи! Най-вече тогава дипломи раздаваха ,бившият ВИИ Карл Маркс, сега УНСС, оттам всеки можеше да си вземе. После идеше ред на Библиотекарския институт. Тази практика си е от край време. Обаче в ония години подаряваха дипломи само на партийците и чедата им. Сега всеки може да си купи, стига да има пари.
57
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С право ,завършено в България, можеш да работиш в европейска страна! Понеже законодателството ни е уеднаквено! Спазваме законодателството, което ЕС диктува.
56
0
 
8
 
! Отговори
До 36 преди 2 месеца
Право вече се учи навсякъде:СУ,НБУ,Икономическия.А ако учиш право в чужбина,не можеш да работиш в България,защото не се изучава българското законодателство .
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А на Лиляна партизанските балдъри с лилявуту якинци дипломите как са?
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В правния факултет на ЮЗУ преподаваха такива ходещи подкупи като Траян Лялев, Александър Воденичаров, Георги Бойчев, Тенчо Колев, нормално! Учат се от предшествениците си!
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 39 Лойко е доктор на пожарната наука и става кмет премиер или изобщо не е учил за това.
52
0
 
22
 
! Отговори
Пепи преди 2 месеца
Е как бе. Там право е завършил Шиши без да се появи в университета! Всичко си изглежда точно. Долна инсинуация.
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моя приятелка завърши също Право, не работи по специалността, намери си работа като секретарка. Викам, вместо да трошиш 5 години парите на вашите, то и със средно можеше да работиш секретарка. Ама, а, висше да има, младият човек има мечти, разбирам го, обаче реалността е друга. Нямаш ли връзки и особено политически- ще бъдеш обречен на подобни работи.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Аз завърших Право в СУ "Св. Климент Охридски" Само си губиш времето 10 г. да учиш. Те прават конкурси за 1-2 човека най-често роднини явят се 1000 човека и ги режат.
49
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков не може да преподава докато е премиер че издава държавна или фирмена тайца или е партиец.