Вълчев: Образованието допринася за по-ниска раждаемост

Индустрии с висока добавена стойност ще задържат повече хора тук
4 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
87
Вълчев: Образованието допринася за по-ниска раждаемост
Снимка БГНЕС

“Колкото по-образовани са момичетата, толкова по-малко те раждат, виждаме и такава тенденция. Отвореният свят и образованието допринасят за по-бързата модернизация и по-ниската раждаемост. Положителната страна е, че търпим модели на модернизация” това заяви Красимир Вълчев, председател на парламентарната комисия по образование и наука и депутат от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Вълчев бе гост на организираната дискусия от Стратегическия институт за национални политики и идеи на тема “Образованието - ключово за решаването на демографските проблеми”.

Като важен проблем Красимир Вълчев определи нетната миграция. “За да обърнем тенденцията с външната миграция трябва да осигурим по-добри условия на индустриите, които реализират високи добавени стойности. Ако имаме индустриите с висока добавена стойност, то ще се задържат повече хора тук, ще реализират печалба и ще се замислят за това по-често да създават поколения”, коментира Красимир Вълчев.

“4% от българските деца не тръгват на училища. 7% от тръгналите не завършват четвърти клас, а 9% не завършват осми клас. Образованието е ключово, защото има отношение към неравенствата и бедността”, това заяви и Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

Проф. Атанас Семов, конституционен съдия и бивш представител на партия РЗС, пък подчерта, че в учебниците не се споменава достатъчно много за конфликта между Израел и Палестина, нито за родните ни герои и призова образователният министър за реформи в тях. “В учебника за седми клас има седем реда за Бенковски, липсва и думата родина. Трябва да има радикално преработване на учебниците, поне по български език и литература, история и география и аз настоявам за това пред образователния министър”, категоричен е Семов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 8 месеца
Теб като те чета явно не си се образовал.
8
2
 
9
 
! Отговори
До 8 преди 8 месеца
По-голяма глупост не можа ли да напишеш?На България и трябват образовани,но много млади хора за да расте,да се развива и просперира.Със застаряващо население това не може да стане.А ти не си българин.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Е тогава да не се образоваме?!Ай стига глупости,бе!
6
4
 
21
 
! Отговори
Значи образовайте преди 8 месеца
На бедна държава раждаемост не й трябва. Българинът е отговорен човек. Преди да прави дете, мисли. Какво ще може да му осигури, да го образова, да не го лиши. Това е хубаво и повечето европейски държави са така. Това лято бях в Индонезия. Ами, сигурно се сещате. Просят не само деца, а и родителите им. И то със сълзи и без да са организирана група като тук, а защото буквално няма какво да ядат. Е, такава сополива и плачеща раждаемост не ни трябва. А и къде по-малки държави в Европа са си супер.
5
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Калоянчо, то и ся има безработни или работещи "нискоквалифицирана" работа висшисти. Комай не е в образованието работата с неравенството и бедността, а обръчите и кръговете държащи властта и съгласуващи се с посолството а ?
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Aми да, бе Вълчев... за какво му е на образован човек да храни друг човек??
3
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тва си е фашстко изказване всъщност.
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ан тя ква била раотата пак търсат да внесат "квалифицирана работна ръка". Що така бе Миме, кво стана че не вечеряаааме ?
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браоооооо!!! Веднага Нобелова награда за акъл !!!