Учителите искат 30% скок на заплатите си

Те са в готовност за стачка
29 май 2023 21:11, Анисия Иванова
144
Учителите искат 30% скок на заплатите си
Снимка: БГНЕС

Учителите настояват за 30% скок на заплатите си, в противен случай съсловието е в готовност са стачка. Синдикат „Образование" е направил анализ на готовността за протести и стачка в очакване на новия бюджет за образование за 2023 г. Ето и резултатите от анкетата:

На въпроса "С колко трябва да се увеличат учителските заплати след гласуване на бюджета на РБ за 2023 г.", 69,2% от учителите са отговорилите, че очакват увеличение с 30%, 26% очакват увеличение с 20%, а останалите нямат мнение.

Подобно е разпределението в очакванията за това откога да се увеличат заплатите, като 69,4% очакват увеличение от 1.01.2023 г., а 26,7% очакват увеличението да се случи от 1.07.2023г.

56,2, или най-голям процент от анкетираните, са готови за ефективна национална стачка, ако няма увеличение на работните заплати. 17,1% са за символична предупредителна стачка, а 9,6% са за не завършване на учебната година.

93% от респондентите са убедени, че учителската заплата трябва да запази ниво 125% от СБРЗ за страната, а 91% смятат, че България не може да си позволи недофинансирано образование.

89,9% от участниците смятат, че финансирането на българското образование трябва да се осъществява като дългосрочна инвестиция, а само 2,9% смятат, че българската просвета трябва да се инвестира като разход.

Синдикат „Образование“ е извършил национално проучване по 12 важни приоритета в системата, приоритети пред новия образователен министър. Респондентите учители, служители и заинтересовани са подредили по важност образователните акценти и политики:

1. Промяна на учебните планове, учебните програми с нови, освободени от големия обем и сближени с естетиката на ученика.
2. Незабавни промени в ЗПУО на база на досегашния анализ на синдикати и работодатели.
3. Стратегия на финансиране на образованието с 6% от БВП.
4. Ситуиране на компенсаторни механизми за запазване от професионален стрес и прегаряне на учители и директори, от които зависи качеството на българското образование.
5. Отмяна на Наредбата за приобщаващото образование и създаване на нова, на база експертизата на синдикати и работодатели.
6. Действащи санкции към ученици, които МОН и РУО да спрат да оспорват или отменят.
7. Незабавно спиране на политическото толериране на родителите, като последните се включат във възпитателния процес със задължения и права.
8. Специално внимание на възпитанието и граденето на ценности в образователните институции.
9. Финансиране на педагогически длъжности, от които образователната система има нужда: асистенти, медиатори, ресурсни учители, психолози, педагогически съветници, кариерни консултанти и др.
10. Нова наредба за изисквания към директорите на училища и детски градини и провеждане на конкурси с участието на представители на синдикати и работодатели.
11. Изграждане на ново отношение към българския ученик, основано на принципите на създаване на граждански умения.
12. Поцес на преминаване на образование без задължителни учебници.

От проучването следват няколко важни извода:

Най-важната промяна за българските учители е промяната на естетиката и структурата на учебно възпитателния процес. Незабавно трябва да се променят учебните планове и да се намали обема знание за сметка на прилагане на наученото в реализация.

Промяната на училищния закон е вече много важна, защото имаме експертизата от реализацията на образователните политики с ясната преценка кои от тях действат, кои, за съжаление, са фиктивни и кои са зловредни за българското образование.

На трето място респондентите класират по важност финансиране на образователната система, като тук се акцентира на дългосрочна стратегия за финансиране на просветата в България с достигане на поне 6% от БВП.

От останалите въпроси най-голяма за българското общество буди готовността за национална стачка при липса на нов бюджет за образование. От опит знаем, че подобна стачка може да блокира всички обществени и политически процеси в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е бързайте първо за украйна и ако останат после за българите ,с предимство са българоукраинските партийки )
90
13
 
16
 
! Отговори
Реалност преди 10 месеца
Аз очаквам моята да я вдигнат 100 % . Вижте се първо какви нагли некадърници сте , после искайте заплати . Който не му харесва да напуска .
89
14
 
19
 
! Отговори
Уважаеми учители, преди 10 месеца
Вдигнаха ви заплатите, и то с много при ПП. Частният сектор изработва тези заплати, много частни фирми фалираха, не можеха да си платят наемите и сметките при Ков кризата. Минималните пенсии не са вдигнати, голяма част от вас преподават на частно, много сериозни доходи. Частните у-ща точат Държавен бюджет, както частните болници. Да се теглят заеми, за да се плащат заплати е безумие. Искайте ДА ПАДНАТ ЦЕНИТЕ на ПАРНО, ТОК, ГАЗ. И не пушете с учениците, грозно е! Нивото на образованост е НИСКО!
88
8
 
13
 
! Отговори
Ей управляващите преди 10 месеца
Или увеличават парите на всички, или на никой. Щом няма пари за едните, значи, че няма пари и за другите.
87
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ,ДПС,БСП,ИТН,Възраждане и Радев ни готвят хиперинфлация и фалит на България !
86
10
 
18
 
! Отговори
Даньо преди 10 месеца
А може ли даскалите, които са на държавна работа, да спрат с частните уроци. Хайде да бъде или едното, или другото!
85
12
 
26
 
! Отговори
До праведен преди 10 месеца
Така викахте и срещу лекарите. Е, сега няма лекари и виждате как пукане като мухи на по 20 и 30 години. Викайте срещу учителите. Скоро и учители няма да има. Има само една територия в света, в която няма лекари и учители. Казва се Афганистан. Не се притеснявай, младите ще напуснат България и ще се устроят, но вие какво ще правите, не знам. Ще умирате, защото няма да има кой да ви дава пари за пенсия.
84
10
 
11
 
! Отговори
Праведен преди 10 месеца
Малко са- 60% и да не правят нищо !
83
16
 
5
 
! Отговори
Шефче преди 10 месеца
В никакъв случай такова увеличение, че моите магазинерки и те ше ревнат за по високи заплати - засега се движат наравно с учителските.
82
12
 
24
 
! Отговори
До 85 преди 10 месеца
Децата са неграмотни, защото родителите им са неграмотни. Освен това едно дете като няма мотивация да учи, няма как да му налеят знанията с фуния. Все пак имахме един министър на културата, който беше неграмотен. Казваше си Стефан Данаилов и пишеше Збогом. Учил през великият комунизъм, пък неграмотен. Не може всички да са лекари, инженери и програмисти. Трябва и да има бачкатори.
81
10
 
17
 
! Отговори
Ха преди 10 месеца
А децата неграмотни и на частни уроци.На какво отгоре искат повишение.В провинцията масовата заплата е 900лв.
80
20
 
26
 
! Отговори
Мхм преди 10 месеца
Не знам как е в провинцията, но 1200 чиста заплата за София е много под социалния минимум. Ако някой си мисли, че математици, физици, компютърни специалисти или хора знаещи отлично чужд език се разхождат безработни и се натискат за 1200 лева заплата, значи живеете в някоя африканска или латино държава. За да привлекат кадри, поне с 3000 лева чисто трябва да почва един млад учител. Трябва и да се помисли за субсидиране на ипотечен кредит от страна на държавата.
79
0
 
8
 
! Отговори
До 78 преди 10 месеца
За продавач няма изискване да има средно. Само ако си мениджър на магазин. За продавачите изискването е основно образование.
78
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак ли бе стига толкова.
77
5
 
12
 
! Отговори
Аго Асан преди 10 месеца
Оставете ги тия учители ние пенсионерите искаме 70 процента от горе
76
5
 
46
 
! Отговори
Т преди 10 месеца
Дядо ми беше учител по физическо по Бай Тошово време в Горна Оряховица. Здрав Българин. Някакви по-големи деца играели карти в класната стая- айде по един затвратник и картите на парчета. Само аз разбрах за случката - Да кажеш на дядо ти да ни върне картите. Сега, ако съм учител и направя това, ще ме дават по телевизията и ми разгонят фамилията лигавите родители.
75
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стартиращ учител получава 1200 лв. чисто! Продавачки в големите вериги със средно образование получават повече! Не знам какви 3 хиляди коментирате, може би на учители с 30 години стаж, почти пред пенсия! Срамота!
74
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Т Няма смисъл и от учители. Ядрена закриват, марици закриват, ит са на ишлеме или искуствен мозак, езици и там трябва да учи в чужбина. Остава само за чистачки или миячки за ес мъжете берачи но там нищо не се учи и държавата харчи залудо.
73
10
 
14
 
! Отговори
Alex преди 10 месеца
Никакво увиличение 50 процента надолу
72
2
 
16
 
! Отговори
Т преди 10 месеца
Вие не се ли сещате за какво им увеличават заплатите. Кой ще ти работи такава стресираща работа без пари? Но и пари да им даваш пак няма кандидати за малки населени места с много манговц.и. За големите градове ***-доди.