Учителите искат 30% скок на заплатите си

Те са в готовност за стачка
29 май 2023 21:11, Анисия Иванова
144
Учителите искат 30% скок на заплатите си
Снимка: БГНЕС

Учителите настояват за 30% скок на заплатите си, в противен случай съсловието е в готовност са стачка. Синдикат „Образование" е направил анализ на готовността за протести и стачка в очакване на новия бюджет за образование за 2023 г. Ето и резултатите от анкетата:

На въпроса "С колко трябва да се увеличат учителските заплати след гласуване на бюджета на РБ за 2023 г.", 69,2% от учителите са отговорилите, че очакват увеличение с 30%, 26% очакват увеличение с 20%, а останалите нямат мнение.

Подобно е разпределението в очакванията за това откога да се увеличат заплатите, като 69,4% очакват увеличение от 1.01.2023 г., а 26,7% очакват увеличението да се случи от 1.07.2023г.

56,2, или най-голям процент от анкетираните, са готови за ефективна национална стачка, ако няма увеличение на работните заплати. 17,1% са за символична предупредителна стачка, а 9,6% са за не завършване на учебната година.

93% от респондентите са убедени, че учителската заплата трябва да запази ниво 125% от СБРЗ за страната, а 91% смятат, че България не може да си позволи недофинансирано образование.

89,9% от участниците смятат, че финансирането на българското образование трябва да се осъществява като дългосрочна инвестиция, а само 2,9% смятат, че българската просвета трябва да се инвестира като разход.

Синдикат „Образование“ е извършил национално проучване по 12 важни приоритета в системата, приоритети пред новия образователен министър. Респондентите учители, служители и заинтересовани са подредили по важност образователните акценти и политики:

1. Промяна на учебните планове, учебните програми с нови, освободени от големия обем и сближени с естетиката на ученика.
2. Незабавни промени в ЗПУО на база на досегашния анализ на синдикати и работодатели.
3. Стратегия на финансиране на образованието с 6% от БВП.
4. Ситуиране на компенсаторни механизми за запазване от професионален стрес и прегаряне на учители и директори, от които зависи качеството на българското образование.
5. Отмяна на Наредбата за приобщаващото образование и създаване на нова, на база експертизата на синдикати и работодатели.
6. Действащи санкции към ученици, които МОН и РУО да спрат да оспорват или отменят.
7. Незабавно спиране на политическото толериране на родителите, като последните се включат във възпитателния процес със задължения и права.
8. Специално внимание на възпитанието и граденето на ценности в образователните институции.
9. Финансиране на педагогически длъжности, от които образователната система има нужда: асистенти, медиатори, ресурсни учители, психолози, педагогически съветници, кариерни консултанти и др.
10. Нова наредба за изисквания към директорите на училища и детски градини и провеждане на конкурси с участието на представители на синдикати и работодатели.
11. Изграждане на ново отношение към българския ученик, основано на принципите на създаване на граждански умения.
12. Поцес на преминаване на образование без задължителни учебници.

От проучването следват няколко важни извода:

Най-важната промяна за българските учители е промяната на естетиката и структурата на учебно възпитателния процес. Незабавно трябва да се променят учебните планове и да се намали обема знание за сметка на прилагане на наученото в реализация.

Промяната на училищния закон е вече много важна, защото имаме експертизата от реализацията на образователните политики с ясната преценка кои от тях действат, кои, за съжаление, са фиктивни и кои са зловредни за българското образование.

На трето място респондентите класират по важност финансиране на образователната система, като тук се акцентира на дългосрочна стратегия за финансиране на просветата в България с достигане на поне 6% от БВП.

От останалите въпроси най-голяма за българското общество буди готовността за национална стачка при липса на нов бюджет за образование. От опит знаем, че подобна стачка може да блокира всички обществени и политически процеси в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
16
 
11
 
! Отговори
Ант преди 10 месеца
Мой колега, лекар ми се "похвали", че жена му, която е учителка го издържа. Да си имаме уважението, но придобиването на учителско образование е постижимо за най-голям процент от населението, да не говорим какво ни е образованието. Нека се поспрат!
110
0
 
20
 
! Отговори
Doko doko преди 10 месеца
Образованието ще е такова докато има Делегиран бюджет! Детето е като ходеща касичка. Дори и да е умно като *** учителите не го оставят да повтаря, а двойките са прецедент. А и за капак на всичко претенции до небето и от родители и от нахални ученици, които от 1-ви клас свикват да искат и да получават всичко. И не - не съм учител да добавя предварително :)
109
11
 
13
 
! Отговори
познавам учители преди 10 месеца
70% са там за парите. Гледат да минат часовете и толкос. Учителката на хлапето ми на 40 гонини от магазинерка в магазин за дрехи даскалка стана. Пълен майтап беше тая жена, наложи се да го местя в друго училище, че в това всичките на чело с директора бяха един калъп. Че и увеличение искат нахални некадърни хора закриваааай!
108
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези учители прекаляват. Не заслужават и тези заплати за половин работен ден. Пет месеца в годината си почиват. Вземат по големи заплати от медицинските работници.
107
7
 
13
 
! Отговори
komitata преди 10 месеца
образованието е в колапс въпреки дигане на доходите на учителите -никакви стукторни реформи ,ниско обучение ,неграмотни ученици и никакъв контрол върху преподавателите и тяхната работа.Директорите се здушват с колективите и като видиш профсъюзния лидер н аколко години е който с е появява само когато иска запалати другото е ясно.Паралелки по 12 души а преди години бяха по 30 ученици -срам з асектора -реформи и после дигане на доходи
106
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По радиото чух една учителка да обяснява че различната сексуална ориентация на хората била научно доказана. Но това не е вярно. !!! Тя е личен избор и поведение на отделен човек. Ние трябва да се отнасяме да кажем с разбиране но до там. Да се лъже че има научни доказателства не е редно.
105
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Получават повече от лекари и медицински сестри. А после се чудите здравните работници защо се държат лошо с нас. Второ учениците са доста неподготвени а отличниците са зубрачи. Да не говорим че децата са абсолютно невъзпитани и не знаят какво е добро и какво зло. И учителите са отговорни и родителите.
104
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Учителите искат увеличение на заплатите. Охранителите в затворите също искат увеличение на заплатите. Ами защо не закрият училищата и затворите...
103
7
 
31
 
! Отговори
До 100 преди 10 месеца
А ти като родител, би ли се опитал(а) първо да си възпиташ децата през първите 7 години, да ги научиш на труд и постоянство и след това да коментираш учителския труд. Защото 90% от родителите са такива. Не знаят дори къде ходят по цял ден децата им, кога се прибират, виждат ги през 3 дни, а към училището и учителите, претенции, претенции.....
102
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До всички, които критикуват учителите - рибата се вмирисва от към главата! Тези в МОН от повече от десетилетие водят образователната система към разруха и неефективност защото прoст народ лесно се управлява!
101
9
 
36
 
! Отговори
Варна преди 10 месеца
Според мен заслужават по-добро заплащане. И вас да ви затворят с 30 деца за 5 часа, кое от кое по-устато и невъзпитано и вас ще ви питам колко пари ще искате да ви се заплати. Хората правят максималното възможно и заслужават уважение и достойно заплащане!
100
6
 
29
 
! Отговори
Doko doko преди 10 месеца
До Реалност - 2000лв бруто може да вземе учителка със стаж от 18-20г нагоре и квалификации за бонус. Новобранците прибират чисто не повече от 1200лв. Хайде да не приказваме по инерция
99
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тия па вече са нагли...
98
6
 
15
 
! Отговори
Киро фермера преди 10 месеца
Пак ли че помпаме инфлацията? После не се чудете като ви искам 5 лв. за литър млеко и 2 лева за яйце.
97
23
 
19
 
! Отговори
Реалност преди 10 месеца
Учителите взимат бруто над 2000 лева в момента , без частните уроци .
96
5
 
18
 
! Отговори
до 84 преди 10 месеца
Милото софиянче не знаело как е в провинцията!!! Ами не пиши глупости а научи накрая, че България не се изчерпва с табелата, край на София и някой трябва да ви генерира бюджета за да имате висок стандарт в софето.... а това е окаяната провинция за която не знаеш!!! Учители отдавна няма!! Сегашните са сбирщина от кол и въже за запълване на щатове и на принципа ден да мине, друг да дойде... от пролетната до лятната ваканция...а учениците да се оправят, както могат..
95
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"...Незабавно трябва да се променят учебните планове и да се намали обема знание за сметка на прилагане на наученото в реализация...""Моля!!!?? Тоест не ни трябват образовани хора а стадо от бачкатори, което да прави слуш и лесно да се манипулира...Това кой го смъкна и кое посолство го одобри??? Въобще вие не сте учители а сбирщина от тарикати на държавна хранилка, чудещи се как да си намалят и без друго мижавите задължения, ревящи за още и още лапачка !!!
94
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"А може ли даскалите, които са на държавна работа, да спрат с частните уроци. Хайде да бъде или едното, или другото!" - Не, не може. От една страна днес всеки хвали "предприемапеството" и печалбарството, от друга се оплакава, че се точи от "частниците", а сега се оплаква, когато някок прави бизнес отстрани ... Хъх!
93
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Частният сектор изработва тези заплати, много частни фирми фалираха, не можеха да си платят наемите и сметките" - 200 кръпми, двто не плашаха данъци спряха да работят за година ... Ооо чудо!
92
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
30% ще е инфлацията от 2019 дп 2023-а скоро ... Нормално е. Всички трябва да ислат.