Последната въглищна централа във Великобритания спира работа

Епохата на въглищата приключва, каза енергийният министър
30 сеп 2024 15:18, Инна Ангелова
45
Последната въглищна централа във Великобритания спира работа
Снимка: Pixabay

Последната британска електроцентрала, работеща с въглища, окончателно спира работа днес, съобщава Асошиейтед прес.

Последната смяна в централата в Ратклиф-на-Соър, централна Англия, приключва работа в полунощ, след повече от половин век работа.

Собственикът на централата е компанията "Юнипър" (Uniper), заяви, че голяма част от 170-те служители на завода ще останат на работа по време на процеса на пълното й извеждане от експлоатация, което ще продължи две години.

Британското правителство посочи, че затварянето на централата е ключов момент от пътя на страната към преминаването към възобновяеми енергийни източници. Така Великобритания става първата държава от Г-7, извела от експлоатация въглищните си централи. Страната произвежда електричество от въглища от 142 години.

Майкъл Шанс, енергиен министър сподели, че затварянето на завода "бележи края на една ера и въглищните работници могат да са горди, че за захранвали страната повече от 140 години".

"Епохата на въглищата приключва, но започва нова ера на други енергийни работни места", допълни министърът.

Първата в света централа за производство на електричество от въглища - "Едисън илектрик лайт стейшън" (Edison Electric Light Station), отваря врати в Лондон през 1882 г. Централата в Ратклиф-на-Соър започва работа през 1968 г.

През 1990 г. над 80 на сто от електричеството във Великобритания се произвежда от въглища. Към 2012 г. обаче делът му вече е спаднал до 39 на сто, а през 2023 г. вече е едва 1 на сто, по данни на националната електропреносна мрежа.

Над половината от електричеството на Острова сега се генерира от възобновяеми енергийни източници, като вятър и слънце, а останалото - от природен газ и ядрени централи. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от Свободно време.
5 начина да сте по-щастливи и влюбени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Така е, света върви напред, а ние назад и се чуди е защо държавата ни е зле.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 29. Ти какво, да не би да намекваш че въздуха в Лондон е по-чист от този в София като няма Англия въглищни централи? А що се отнася до климатичните промени с въглищните централи или без тях пак ще се случат, защото това са си нормални цикли на Земята случващи се и преди да е имало хора да горят въглища. Как такива като теб немогат да разберат, че за да имат висок стандарт на живот трябва да имат евтина енергия и суровини.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Онзи ден казахте, че всички спрели отдавна вече. Последно кое?
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Има информация, че също във Великобритания, в Уелс, спира производството на стомана на най-големия металургичен комбината там - индийският Tata Steel. Това е заради 'зелените изиссквания",до 2028 г.щели да инсталират нов начин на енергоснабдяване.
40
1
 
0
 
! Отговори
файфаклок преди 4 дни
Дошло е време империята на античовеците да бъде разтурена и белезникавите да станат роби в Африка!щЩе им остане бледият спомен за файф а клок ти тайм!За рижите им кратуни само бича!Хелоу гнусяци!
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А в Русия освен че имат атомни ледоразбивачи, ще имат и доста на брой малки ядерни реактори, разположени на плаватлни съдове. Тези малки реактори ще произвеждат обаче достатъчно енергия, за да осигуряват нуждите на неголям град по поречието на големите реки Об, Енисей, Лена на места много трудно достъпни, но богати на суровини.Чрез малките подвижни ядрени реактори се цели заселване на нови територии и разпределение на населеноето по-равномерно из страната, както и задържане на местните хора там.
38
0
 
4
 
! Отговори
Бай Течо преди 4 дни
До Зозо - През зимата, в 6 и 18 часа когато требе най мноо ток, стъклениците произвеждат нула киловата. Аййй имало батерии.. карате вие на батерии. Ние си искаме АЕЦ.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Зозо АЕЦ-а е 2 GW. 2 блока по 1 GW. (Гигават - Мегават правиш ли разлика.)
36
3
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
Кво слагате минуси бре? В България има 3280 мегавата фотоволтаици. АЕЦ-а е 2 мегавата.
35
1
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 4 дни
Само с вятър и слънце не става,требе си и атом.
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
От брутния вътрешен продукт на Великобритания 85% е сектор Услуги. Останалите 15 процента са общо и за промишленост, селско стопанство и още. Да се разбира, че там почти нищо не се произвежда, за да и трябва много енергия. Вликобритания печели чрез застрахователните организации на корабоплаването, които са почти под неин монопол, от банки и от сорта далавери. Лихварството не е позволено в християнството и в исляма, между другото.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Унищожили са всичко, затова.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Западният тип кпитализъм започва с въглищата.Дали и ще свърши с него?
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А в Германия която се опитва да дава акъл на цяла Европа кога? Защото там 38%от централите са на ***.
30
4
 
3
 
! Отговори
България преди 4 дни
Приключвай това обеднено кралство ! Стига са затлъстявали. Ще им платим да се самоликвидират .
29
5
 
6
 
! Отговори
Стою преди 4 дни
Ний пък ще си горим въглища, свикнали сме си с вонята и мръстията важно е да има ракийка на масата. Климата не ме интерсува ази ще съм пукясал тогава хахахаха
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Англосаксите си знаят работата, те ще оцелеят и вървят напред, когато всички си ги затворят и унищожат ТЕЦ, те ще ги отворят.:))
27
6
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 4 дни
В България 53% от тока е от фотоволтаици.
26
2
 
3
 
! Отговори
баба Пена преди 4 дни
Докато има кой да им дава евтин ток и газ така ще е . Ние ще си тровим страната да прозивеждаме а те ще живеят екологично и ще купуват евтино. Ей ти на да си екологичен.
25
1
 
1
 
! Отговори
ти да видиш преди 4 дни
Има си много логично обяснение:на тези с въглищните централи им е обещано,че ще продължават да лапат,но трябва да се инвестира в новите мощности,т.нар.възобновяеми.Някой "демократ" ако се опита да обяснява,че там не като при нас,много е далеч от истината.Единствената разлика е,че тука самите политици пряко се показват,а там си имат лобита и собственика въобще не се занимава с политика,просто плаща където трябва.Лобизмът е навсякъде,а при нас говорим за завлдяване,защото комунизма НИКОГА не си е