Открили 80 плочки америций, продавали ги по 5000 евро едната

Проведената вчера акцията е била секретна
20 сеп 2024 17:45, Нели Христова
32
Открили 80 плочки америций, продавали ги по 5000 евро едната

Голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при секретна операция на Окръжната прокуратура в Пловдив, МВР и държавна агенция "Национална сигурност".

Америцият е вид изотоп, който се съхранява при специални условия заради неговото йонизиращо лъчение. Двама души са с повдигнати обвинения и заподозрени с търговия на с опасни и радиоактвини вещества. По време на специализираната операция в Пловдив на ДАНС, МВР и прокуратурата са иззети 80 плочки с радиоактивния опасен метал америций. Според разследващите те са били държани с цел продажба. Търгували са ги по 5000 евро плочка.

Още по темата

Наблюдаващият прокурор обясни, че проведената вчера акцията е била секретна, като в нея са участвали и други служби за сигурност, включително ДАНС и Прокуратурата. Действията били подготвяни много внимателно, тъй като заради опасното вещество америций. Разследващите увериха, че опасното вещество към момента се съхранява на безопасно за обществото място в държавното предприятие " Радиоактивни отпадъци", предаде БНТ.

По време на операцията на агентите от ДАНС и спецполицаите от МВР са съдействали и пожарникари със специално оборудване. Америцият има йонизиращо лъчение и по тази причина трябва да се съхранява и превозва при специални условия.

Къщата, където е открит опасният метал се намира буквално в задния двор на полицейското управление в Карлово. Имотът е собственост на трима братя и една сестра, които се занимават с животновъдство, а фермите им са в близкото карловско село Васил Левски.

Операцията по изземването на скъпия радиоактивен метал е била координирана лично от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Русия
Кои са Мистиците, които имат доверието на Владимир Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
до 2 преди 3 часа
До Анонименглупости са тва - лъжат ви ! съчинения по картинка за про2сти хора ! не им се връзвайте мн ви се моля ....
8
0
 
5
 
! Отговори
За датчици преди 3 часа
Противопожарни, регистрирани дим, газ и т. н.
7
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Значи четерима фермери, братя и сестри, съхранявали радиоактивни материали и ги продавали в задния си двор, който бил и в двора на полицията :)
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 2 Ама ти сериозно ли говярваш цялото това нещо?
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Една плочка колко тежи? Колко е цената на грам?Пак май си измисляте новини със съдействието на Прокуратурата.След като е конфискуван в полза на държавата кога ще е търга за продажбата ?Айде нали сте журналисти разказвайте ,но май само знаете да копирвате май.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Засега цялата информация е "някак си, открихме нещо, което е някъде" ...
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Кой ги е продавал? На кого? Как? Какъв пазар е имало? Как рабрахте вие?
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Интересно е откъде са го взели. Най вероятно са окрали някакви стари измервателни уреди.Интересно в какво се ползва този материал може би минно дело ?
1
1
 
8
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 4 часа
поредните измишлиотини на БГ прокоратурата !