Папата отказа да служи в Нотр Дам, дали заради Олимпиадата?

Друга версия е влошеното здраве на понтифика
18 сеп 2024 09:45, Петър Бойчев
15
Папата отказа да служи в Нотр Дам, дали заради Олимпиадата?
Снимка БГНЕС

Папа Франциск без обяснение отказа поканата на Париж да отслужи първата литургия в реставрираната след пожара катедрала Нотр Дам, съобщава вестник BILD.

Катедралата Нотр Дам, световноизвестна парижка забележителност, беше почти напълно унищожена от голям пожар през април 2019 година. Според BILD френският президент Еманюел Макрон е очаквал присъствието на папата на първата литургия в катедралата след приключването на реконструкцията, насрочена за 8 декември.

Официално причините за отказа на папата не се посочват. Една от основните версии е отслабеното здраве на предстоятеля на Римокатолическата църква, който неведнъж е трябвало да отменя планирани пътувания. Наскоро обаче той посети Индонезия, Папуа Нова Гвинея, Източен Тимор и Сингапур.

Изданието Le Figaro отбелязва, че папата по принцип има "студено“ отношение към Франция.

Друга възможна причина за отказа на понтифика да отиде във Франция е скандалът при откриването на Олимпийските игри. Ватиканът реагира негативно на странната версия на Тайната вечеря, показана на церемонията, определяйки я като обида към християните. Папа Франциск също подкрепи онези, които критикуваха церемонията. /Фокус
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Русия
Microsoft: Русия засилва дезинформацията за кампанията на Харис
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
10
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 1 ден
Честно казано Франция и Макрон, нямат вече нищо християнско. Не виждам , защо викат папата, да извикат оня джендър, който съсипа откриването на Олимпиадата и я превърна в грозна джендария.
13
2
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 1 ден
Навярно е заради нея Франсетата наистина прекалиха с джендарията
12
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Разбирам, да откаже, да е с Макрон и компания, но ... Защо се отказва от тази светиня на католицизма?
11
3
 
3
 
! Отговори
ДаКастрирамеСулюПаси преди 1 ден
Страх го е попа, да не падне камбанарията върху главата му.
10
2
 
10
 
! Отговори
Пепа Бойчева преди 1 ден
Дори и на папата му дойдоха в повече юроатлантичните ценности и и33вращения на ОлимПЕДИадата,при все,че сума ти кардинали обожават аромата на млади невинни момченца, неусвоили демократичните иновации и трансатлантичност на Урсулю, ОМакрон и давоските глобаГлисти...
9
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Град Дили е по-влиятелен в световен мащаб от Париж, а Жузе-Рамус-Орта - от Макрон.
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
В Париж християните са малцинство
7
0
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 1 ден
Папата ще се жалва на колегата католикос Карекин II Нерсисян.
6
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
До 1 "ЕК направи много за черквите" - и Поморие дари пари за Нотр Дам!
5
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 ден
Източен Тимор е по-важно в световен мащаб от Франция. Факт.
4
1
 
6
 
! Отговори
Войводата преди 1 ден
1. Никога няма да забравя едно нещо покрай този пожар2. Макрон награди 6 пожарникари за заслуги при овладяване на пожара3. По ирония на съдбата 6 дни по късно се оказа че тези 6 пожарникари са изнасилили групово младо момиче. Макрон беше в шок но нямаше как да си иска ордените обратно.4. Та чета контролирайте хормоните. Да не стане за 5 мин иху да загубите всичко
3
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тайната вечеря е на бунтовници за освобождаване на Израел от римската власт и нищо друго. Кога и по какъв начин е прерастнало в религия за спасение на душите, още повече пък за гоите не-евреи, и какво общо имаме ние с юдейо семитски бог Йехова и неговият син, който не е никакъв син, а подобно на Александър Македонски се е обявил за божи син за да се легитимира да стане цар и за да управлява дванайсетте племена с дванайсетте си ученика. Моисей щеше да заколи тая ерес.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
тези които организираха откриването и закриването на Олимпиадата не са християни, така че не виждам причина, законният папа беше Бенедикт, а Франциск е самозванец
1
5
 
5
 
! Отговори
той е глава на преди 1 ден
католиците по цял свят . може да е заради сигурността . Нотердам е красива катедрала . ще пратят някой кардинал и ще отслужи литургия . ЕК направи много за черквите . имаше големи проблеми - финансови и др. и в турска е така с джамиите . идват избори . ще се броят гласовете .