Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование

Те атакуват и ЛГБТИ групите
13 сеп 2024 06:30, Нели Христова
87
Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование
Снимка: БГНЕС

Екстремни религиозни групи и политически партии се насочват към училища по целия свят като част от координирана и добре финансирана атака срещу равенството между половете, според нов доклад.

Добре известни консервативни организации се стремят да ограничат достъпа на момичетата до образование, да променят това, което е в учебната програма и да повлияят на образователните закони и политики, според Whose Hands on our Education, доклад на Института за отвъдморско развитие.

Тактиките включват премахване на сексуалното образование от училищата, забрана на момичетата да учат, укрепване на патриархалните полови стереотипи в учебниците и отхвърляне на езика, включващ пола, в училищата.

"Образованието е ключов фактор за равенство между половете и има силата да оформя живота", казва
Айеша Хан, старши научен сътрудник в ODI и един от авторите на доклада."Това изследване показва как малка група силно финансирани организации за борба с правата и политици и войнствени групи възнамеряват да разрушат възможностите за трансформация, които образованието предоставя", каза тя.

Тези организации са получили милиарди лири финансиране, за да напреднат в своя дневен ред, според доказателства в доклада. Най-малко 3,7 милиарда долара бяха насочени към организации, които се борят за равенството между половете в световен мащаб между 2013 и 2017 г.

В Африка повече от 54 милиона долара са похарчени от базирани в САЩ християнски групи между 2007 г. и 2020 г. за кампании срещу правата на LGBTQ+ и сексуалното образование.

Финансирането от източници, които включват руски олигарси и политически партии, доведе до създаването на нови организации и насърчи съществуващите да провеждат кампании срещу сексуалното образование и правата на ЛГБТК+, се казва в доклада.

Например донори от Великобритания, САЩ, Германия и Италия са похарчили повече от 5 милиона долара от 2016 г. до 2020 г. за проекти, управлявани от или в полза на религиозни организации в Гана, чиито лидери са водили кампании срещу правата на LGBTQ+.

Ислямисткото финансиране в мюсюлманския свят е трудно да се проследи, се казва в доклада, но Пакистан е получил милиарди саудитски заеми и директна помощ, заедно с частно финансиране от страните от Персийския залив, за насърчаване на уахабизма, фундаменталистко и пуританско движение в сунитския ислям. Според една оценка саудитското държавно финансиране за това възлиза на 75 милиарда долара от 1979 г. до 2003 г. Учебниците в страната представят жените като пазители на традициите, културата и морала, а сексуалното образование остава табу.

Организирани усилия също така блокираха инициативи за сексуално образование в Южна Африка, Бразилия и Филипините, премахвайки материали за хомосексуалността и заменяйки ги със съдържание, което насърчава сексуалното въздържание и "традиционните семейни ценности".

В Чили католическите училища са използвали образователни материали, които изобразяват мъжете като глави на домакинства с послания за важността съпругите да са покорни, както и стереотипи за мъжете като по-интелигентни и способни от жените.

Докладът също така очерта пряката политическа власт в страните по света, която позволява най-регресивните политики, като например изключването на момичетата от талибанското правителство от всяко образование в Афганистан, с изключение на основното.

"Имаме работа с глобално движение срещу правата и възраждане на патриархалните норми", казва Хан. "Трябва да разберем как образователният сектор е място на наистина сериозни съревнования."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
В древна Спарта е било МАТРИАРХАТ. И всички спартански войници ДО ЕДИН са били хомoсексуалисти и това се е считало за напълно нормално. Хиляди години по-късно все още разказват за легендарния героизъм на спартанските войници, за свободата на Елада извоювана с меча и копието и т.н. Дори не са подозирали, че след време ще има попове като Баба Гуси и тем подобни.
59
1
 
3
 
! Отговори
мда преди 5 дни
Каква футболна драма драги зрители. Тези били искали цитирам: "укрепване на патриархалните полови стереотипи в учебниците и отхвърляне на езика, включващ пола, в училищата". Бай се чудя, какъв е този език, който НЕ включва пола и ако не включва пола, не е ли точно това, което другарите леви марксисти искат.
58
3
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 5 дни
Много ясно, че ще налагат религията. Нали виждате колко силни стават страните, които залагат на образование и атеизъм? Китай, Русия, Северна Корея - пряка конкуренция, която не могат да победят. Разбиха сума ти арабски държави, а тук не смеят да гъкнат, щото другите имат бомби, ракети и тн. За ккаво им е на САЩ още конкуренция? Вервай си там и търпи
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 56 Патриархатът е защита на жените от техните собствени проблеми и инстинкти. Днес го няма и виждаме вакханалията. Даже жените в миналото са притискали мъжете с тази система. Странно, но да помислим. Мъжът може да оплоди 100 ей така и да избяга. Кой ще пази бременна жена или с малко дете? Кой ще осигури храна, покрив? Затова се налагат норми жените да не гонят 1 мачо да ги върти и да ги оставя на улицата, а мъж да се върже с жена и да я гледа. Да, цената е мъжът да знае, че води.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кой ти каза, че не мога да имам деца. Напротив, мога. Просто те виждам като осакатен мисловно и душевно човек. Ти гледаш на партньора си като стока от която можеш да имаш изгода. В случая, ако не може да ти роди деца, не приемаш такава жена за човек, макар тя да има много по-стойностни човешки качества от 100% от останалите жени които някога ще срещнеш в живота си. Там ти е проблема. Затова си сам и нещастен. Хората го усещат в теб. Ти сам си го казваш. Не само с партньора, и с приятели е така.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
То това с гледането на чужди деца и прибирането на "мpъсни" жени не е само проблем на САЩ. Общо взето е проблем на всички християнски държави които се насилват да изглеждат модерни. В САЩ масово се получава защото са подхлъзнати от еврейската пропаганда емитирана от Холивуд. Обясняват им "Ще изглеждате готини ако правите така" и те правят така. А после се чудят защо са станали пияници, наpкомани и с развален сексуален морал. А другите копират тях, защото е лесно да излъжеш човек. И маса хора.
54
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 54 Ти показваш егоистичен интерес всъщност.Не искаш/не може да имаш деца и искаш на всяка цена да те приемат така, иначе са гадни.Ако 90% от хората искат потомство,то ТИ ИСКАШ ТВОЯ ИНТЕРЕС ПРЕД НА ПАРТНьОРА.Ако го лъжеш и заради теб остане бездетен,го нараняваш.Събери се с нежелаещ деца и си живейте,но не говори как за любов трябва да преглътнат всичко и да страдат.Ей затова е пълно със стари моми.Не усещат,че мъжете имат и те предпочитания и явно не стават,щом са отритвани за връзка
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Никога мъжете не са искали жена мината от други. ------ Точно така! Много правилно го казваш! И това няма нищо общо с църквата!
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Феминизма и гей пропогандата доказано носят само разруха! Патриархата е единствената работеща формурала с която едно обществото може да развива устойчиво - всичко това е доказано от историята. Щом искате демографска катастрофа, хаос, морален упадък, социално-икономически колапс и варварски нашествия, бъдете послушна овчица и гласувайте за либерастите, дайте им власт с която да ни унищожат.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Анонимен 49 И после се чудят защо мъжете не ги искат за семейство и или са свалки за една нощ, или над 30 почват да отиват на стари моми с 0 мъжки интерес към тях. Никога мъжете не са искали жена мината от други. Нормално е- не знаеш дали ще трябва да гледаш чужди деца. От там е станало дълбоко вкоренен инстинкт. Днес има ДНК тестове и, чудо, 30% от тестовете за бащинство в САЩ показват, че бащата е различен, т.е. жената е хойкала. Идват и делби при развод, жените да бягат след година...
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Човек трябва да се жени за човек, който обича, а не заради собствения си егоистичен интерес. В твоя случай личното ти желание за деца. Ами осинови си бе! Изpoод гаден!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Важното е да имат татуирани кръстчета по лицата, сълзички до външната страна на бузата, цветя по вратовете и обички като актьор-продавач от Ве Ес Телешоп! И да сменят поредната пpocта златотърсачка, превземайки се докато говорят за духовност. И тop не става от такова население!
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До до 48 Всъщност е прав. Затова и старите моми и мъжете на по 70 рядко се женят. Виж, аз избирам партньор за цял живот. Не искам ли деца да ми продължат линията? Ако се оженя за безплодна жена, значи съм готов след някоя година да я зарежа, защото желанието за деца става все по-силно с времето. Същото е при жените. 1 на 100 стари моми не реве, че няма деца и от там вече не вижда смисъл защо да живее.
47
0
 
2
 
! Отговори
до 48 преди 6 дни
Аз може да искам да съм само с една жена, но да нямаме деца, защото не искаме да правим още роби. Да, ама църквата и това не я устройва. Има един бг свещеник в Тикток, забравих му името, който например казва, че не трябва да се жениш за човек, за когото знаеш, че не може да има деца. "Оправдава" те само ако се е оказало така след брака...
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И кво за баптизма? В баптизма поне кръщават хората когато се осъзнаят. Т.е. дават им шанс все пак за някакъв поне малко свободен избор, то е ясно иначе, че ще са облъчени от семейства и общности. То пък у нас все едно не се събират на общности, вземи например арменците, те си настояват да си бъдат арменци и не искат да бъдат българи.
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен: Те в България ако останат с 15 партньора на 25 годишна възраст, пак е добре. Обикновено една огромна част от момичетата започват на около 12-13-14 годишна възраст, като сами си го признават и даже се гордеят с това. Стряскащо е колко рано започват, то не че природата не си е преценила сама, но човекът затова е човек, за да има принос към нормалното си себеразвитие. Т.е. много уж християнски семейства, уж православни, горди, в България са се провалили във възпитанието на децата си.
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 46 Ъ? Сексуалното въздържание е основа на църквата и на всички познати ни религии- правиш секс с един партньор за цял живот, а не сменяш партньори като салфетки. Никой не говори да си монах, а да не си разгулен. Иначе слободията докара до странни неща. 30% от младите жени(под 35) в САЩ са самотни майки, към 10% са в онлифанс, 30-40% официално имат вагинален херпес, масово са с над 15 партньора минати на ок 25г, очаква се до 5г 50% от жените на 40-45 да са САМИ И БЕЗДЕТНИ, 70% разводи
43
1
 
4
 
! Отговори
до 46 преди 6 дни
Според църквата, секс може да се прави само с цел забременяване. Разчита се на това, че човек ще иска да прави секс, а така ще се увеличават робите. А според мен пък такова отношение към човека е унизително.
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"сексуалното въздържание" е нещо което противоречи на църквата. Църквата има нужда от роби, от последователи, от cтадо. Общо взето много неща са объркани.
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Организирани усилия също така блокираха инициативи за сексуално образование в Южна Африка, Бразилия и Филипините, премахвайки материали за хомосексуалността и заменяйки ги със съдържание, което насърчава сексуалното въздържание и "традиционните семейни ценности". И ТОВА Е ЛОШО, ПОНЕЖЕ...???