Гръцки гранични служители са изхвърляли мигранти в морето?

ЕК очаква Гърция да разследва тези данни
17 юни 2024 14:51, Елка Василева
63
Гръцки гранични служители са изхвърляли мигранти в морето?
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия изрази днес очакване Гърция да провери данните в разследване на Би Би Си, според което десетки мигранти в последните години са били изхвърлени в морето от гръцката брегова охрана и са се удавили, преди да достигнат ЕС и да поискат убежище.

Миграцията трябва да се управлява с човечност и достойно, заяви по този повод говорител на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси. По неговите думи охраната на границите трябва да се извършва при спазване на човешките права. Съответната държава носи отговорността да разследва данните за нарушения, каза говорителят.

Гръцките власти трябва да спазват изцяло европейското и международното законодателство, включително да осигуряват достъп до процедура за предоставяне на убежище, допълни той.

Говорителят отбеляза, че Гърция за пореден път е обвинявана в насилствено отблъскване на мигранти. По неговите думи не може да се очаква медийното разследване да доведе до ограничаване на средствата от ЕС за Атина за охрана на границите.

Според Би Би Си гръцки граничари са отговорни за смъртта на няколко десетки мигранти в последните три години, тъй като са ги изхвърлили в Средиземно море и повечето от тях са се издавили. Медията показа кадри в подкрепа на твърденията на деветима оцелели свидетели и на данни от турската брегова охрана. Уточнява се, че гръцките власти отричат обвиненията.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от САЩ
Тръмп: Зеленски е опитен търговец, винаги си тръгва с пари от САЩ
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
0
 
! Отговори
Аристофан Танталус преди 1 седмица
ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ Е ГЪРЦИЯ ОТНОВО ДА СИ ВЪРНЕ СВОИТЕ ЗЕМИ В АЗИЯ--ОТ СМИРНА чааак до КАШМИР, НЕПАЛ И ДО СЕВЕРНА ИНДИЯ, + ПОЛОВИН СРЕДНА АЗИЯ ---КЪДЕТО БЕШЕ АЛЕКСАНДРОС МЕГАЛОС ТРЕТИ ....АЗИЯ СИ ИМА ЦАР--И ТОЙ Е ВЕЛИКИЯ АЛЕКС !.....ОТ ТУНИС до НЕПАЛ , и Северна Индия = АЛЕКСАНДРОС ХЕЛЛАС МЕГА !..ЗА ДА НЯМА НАВЛЕЦИ--ГРЪЦКАТА АРМИЯ ЩЕ ЗАВОЮВА ОТНОВО АЗИЯ ....ЩЕ ОСВОБОДИМ АЗИЯ ОТ ДЯВОЛСКИЯ ИСЛЯМ , и ИЗРОДДСКИТЕ НАРОДИ И ПЛЕМЕНА .
55
0
 
1
 
! Отговори
Киро Брейка преди 1 седмица
Абе що пишете глупости отново?! Мигрантите са изявили желание да доплуват до българския бряг и да работят като спасители за 1900 лв месечно без осигурени вода и храна.
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Върши си работата човека. Какво толкова.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тц, тц, колко ли лекари и ядрени физици са били удавени!
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на гърците!
51
0
 
9
 
! Отговори
Мъжът под перуката преди 1 седмица
Проблем не се Решава а се ЕЛИМИНИРА
50
0
 
8
 
! Отговори
ДОЛНЮ преди 1 седмица
БРАОО....ХИЛЯДИ ТРЯБВА ДА ДАВЯТ И ДА ВРЪЩАТ ПО НЯКОЛКО ЗА ДА РАЗПРАВЯТ КАКВО ГИ ЧАКА....ОТНАСЯ СЕ И ЗА У.СР.АИНЦИТЕ....ДОСТАТЪЧНО ПА.РА.ЗИТИ НАЛАЗИХА ЕВРОПА....ПЪК И ДА ПОНАХРАНЯТ РИБИТЕ ЧЕ ПОНЕ ДА ИМА ПОЛЗА ОТ ТЯХ...ОСВЕН ТОВА ПО ГРАНИЦАТА ТРЯБВАТ МИННИ ПОЛЕТА...ВЪЛЧИ ЯМИ...И РАЗРЕШЕН ОТСТРЕЛ ЗА Т.АР.АМ.БУ.КИТЕ С НАГРАДА КАТО ЗА ВРЕДЕН ДИВЕЧ...
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Дайте отпуска и награди на граничарите!
48
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това безумие с мигрантите е крайно време да спре. Европа се превърна в гето. Ордите които идват имат коренно различен манталитет и никой не е длъжен да ги търпи . Ще си оправят проблемите в техните страни и ще си седят там. Дори като им погледнеш облеклото няма нищо общо с европейското. Такива чаршафи и забулени хора, не е нашето. Карат хората насила да свикват с тази гледка, а европейките, като отидат в такива страни се съобразяват с вида си. Те не са толерантни към нас, а ние трябва. Да ама не
47
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До червените ткиви, дето си тъгуват какво беше на границата по комунистическо.. Границата се пазеше отвътре-навън. Отстрелваха хората, които искаха да избягат от комунистическия "рай". В обратната посока никой не гледаше, защото мераклии да дойдат нямаше. Тая кремълскатата пропаганда напълно ви е промила главите!
46
0
 
13
 
! Отговори
консултант преди 1 седмица
Да поканят ветераните от границата между ГДР/ГФР, за броени дни всички мигранти ще изчезнат, а тези които останат за винаги ще забравят Европа.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми да започнем и ние да ги колим по границата и из Странджа. Ще станем Гарантите на юга срещу арабските орди. Ония нежните в Европарламента ще пореват, пореват, пък ще спрат като им кажем да вървят да видят майка си. От помощ ще е е пуснем една кампания в Турция, че вече не приемаме мигранти и всеки незаконно преминал директно рискува живота си. Току виж се пообезкуражили.
44
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако и нашите започнат да стрелят, току виж Австрия види колко сме решени да спрем наплива към техния социал и кажат Да за пустия шенген. За прогресивната западна либерална общественост ще сме известни като Балканските касапи, но пък ще си пътуваме на воля и ще имаме статут на твърди копилита, с които шега не бива.
43
6
 
0
 
! Отговори
Мигрант преди 1 седмица
До ДОЛНЮ Ми тръгвай ти да трепеш ***, бе. Все някой друг да върши черната работа. Достатъчно други има, дето те смятат теб за ***. Дано не те срещнат някъде.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво!
41
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тц, тц смятай колко неврохирурзи е загубила Европа. Сега и с ядрените физици така да действат. ЕК са връх на лицемерието, особено като се има в предвид че нас ни блокират за Шенген точно заради тея екземпляри.
40
1
 
34
 
! Отговори
питащ преди 1 седмица
ТРЕПАНЕ НА АРАБСКИТЕ ТЕРОРИСТИ,ПРИСТИГАЩИ КАТО МИГРАНТИ!ТРЕПАНЕ ДО КРАК!
39
2
 
44
 
! Отговори
християнин преди 1 седмица
Браво на братята гърци!Да последваме всички техния светъл пример!
38
13
 
4
 
! Отговори
Пашата преди 1 седмица
Всички родолюбци трябва,незабавно да напуснат Европа,!!!всички в Бг,дай чалга ,дай далавери и така!Бай *** е велик!но само на софрата
37
1
 
42
 
! Отговори
Пограничник преди 1 седмица
Ноо убуу са напрайли. Спасили са Европа от излишен матрял.