Китайска група измами онлайн над 800 хил. души с фалшиви магазини

Споделени са били данни за банкови карти и други лични данни
8 май 2024 12:42, Елка Василева
12
Китайска група измами онлайн над 800 хил. души с фалшиви магазини
Снимка: архив, БГНЕС

громна мрежа от фалшиви магазини, рекламиращи дизайнерски марки, е откраднала пари и лични данни на над 800 000 души в Европа и САЩ, показва съвместно международно разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд". Зад измамата стои китайска група, предаде кореспондентът на БНР.

Повече от 800 000 души са били измамени да споделят данни за банкови карти и други чувствителни лични данни през огромна мрежа от фалшиви онлайн дизайнерски магазини, управлявани от Китай.

Международното разследване хвърля рядък поглед върху механизма на това, което Британския институт за търговски стандарти нарече "една от най-големите измами по рода си", със създадени 76 000 фалшиви уебсайта.

Съвкупност от данни, прегледани от репортери и интернет експерти, показва, че операцията е добре организирана, технически разбираема и продължава да действа. Работейки в индустриален мащаб, програмистите са създали десетки хиляди фалшиви уебмагазини, предлагащи намалени стоки от Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace и Prada, както и много други първокласни марки.

Публикувани на множество езици от английски до немски, френски, испански, шведски и италиански, уебсайтовете изглежда са създадени, за да примамят купувачите да харчат пари и да споделят чувствителни лични данни. Сайтовете обаче нямат връзка с марките, които твърдят, че продават, и в повечето случаи потребителите, които разказаха за преживяното, казаха, че не са получили артикули.

Първите фалшиви магазини в мрежата изглежда са създадени през 2015 година. Само през последните три години са обработени повече от 1 милион "поръчки", според анализ на данните.

Не всички плащания са обработени успешно, но анализът предполага, че групата измамници може би е взела около 50 милиона евро за този период.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от Свободно време.
Месечна нумерологична прогноза за май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 1 седмица
Пострадалите да сезират Негово Светейшество католикос Карекин II Нерсисян divanatun***etchmiadzin.am
11
0
 
1
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
Понякога "Артикула" не отстъпва по качество на "Оригинала", защото е произведен в същата част на света от също такива работници!!! Защо преди 30-40 години Оригинла се отличаваше от "Артикула"???? Защото беше произвеждан в Европа или САЩ от високо квалифицирани средни специалисти,продукцията беше в ограничен брой и съответно на по-висока цена!
10
3
 
3
 
! Отговори
хамериканците преди 1 седмица
не са спирали мръсната война срещу Китай
9
1
 
5
 
! Отговори
краваска помощ! преди 1 седмица
"разследване на "Гардиън", "Ди Цайт" и "Монд"." - дори не изчакаха китеца да напусне Европа и почнаха да подливат вода - да не би Китай и ЕС да почнат да мелят брашно без краварника!
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сичко това идва от Великата някога Британия.........
7
1
 
6
 
! Отговори
Джендъринапред преди 1 седмица
Предната седмица стана ясно , че китайците са отмъкнали всичката информация и ноу хау на германските автомобилни гиганти. Преди години пък сина на американския президент Байдън беше дал достъп до секретни военни разработки на САЩ за некви смешни пари . Запада с тия розови очилца дето си е турил има да си бие главата в стената след време , но ще е късно. Китай за 30 години от икономика голяма колкото само една Холандия вече задмина целия ЕС - за 30 годинки, а след още 30г. ?...
6
0
 
4
 
! Отговори
Изкуствен интелект преди 1 седмица
С.Корея имат даже род войски-Хакери алоджии. Пои три милярда долара крадат на година от запада...
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Китай..крадци на технологии,на иновации...на каквото се сетиш...
4
0
 
9
 
! Отговори
хахах преди 1 седмица
евтиното винаги излиза по-скъпо
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едно време при бай Тошо никога не мамеха с кредитни карти в онлайн магазините.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а името на групата ??? Що не го напишете?
1
0
 
6
 
! Отговори
Браво! преди 1 седмица
На печелившите, честито!