Ще бъдем изложени на риск от болести, пренасяни от комари

Дългите горещи сезони ще увеличат разпространението на болести
25 апр 2024 14:08, Инна Ангелова
14
Ще бъдем изложени на риск от болести, пренасяни от комари
Снимка: 41330 от Pixabay

Според учени до края на века повече от половината от населението на света ще бъде изложено на риск от заразаване с болести, които се предават от комари. Спред тях са денга и мелария, предаде ДПА. В следващите няколко десетилетия епидемиите от комари, предизвикани от глобалното затопляне, ще се разпространят в части от Северна Европа и други региони на света.

Данните на британската Агенция за здравна сигурност показват, че внесените случаи на малария през миналата година са надхвърлили 2000 за първи път от повече от 20 години. В доклада се посочва, че през 2023 г. в Англия, Уелс и Северна Ирландия са потвърдени 2004 случая на малария след пътуване в чужбина. През 2022 г. броят им е бил 1369.

Учените са на мнение, че след отпадане на ограниченията, свързани с пандемията от Ковид, маларията се е възобновила в много страни. По света броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил осем пъти през последните две десетилетия - от 500 000 през 2000 г. до над пет милиона през 2019 г.

От 2000 година насам комарите, които пренасят денга в Европа, са навлезли в 13 държави. От 2003 година се наблюдава локализиране в Италия, Испания и Франция. Изследователите твърдят, че доскоро болестта денга е била ограничена до тропическите и субтропическите региони, тъй като ниските температури убиват ларвите и яйцата на комарите.

"Глобалното затопляне, дължащо се на климатичните промени, означава, че векторите на болестите, които пренасят и разпространяват малария и денга, могат да намерят дом в повече региони. Огнищата се появяват в райони, където хората вероятно не са развили имунитет, а системите за обществено здравеопазване са неподготвени", казва Рейчъл Лоу, професор в Каталунския институт за научни изследвания и напреднали проучвания в Испания.

"По-дългите горещи сезони ще увеличат сезонния прозорец за разпространение на болести, пренасяни от комари, и ще благоприятстват избухването на все по-чести епидемии, с които е все по-сложно да се справим", допълва тя.

Сега изследователите разработват начини за прогнозиране на това кога и къде могат да възникнат епидемии, като използват данни от наблюдението на болестите и данните за изменението на климата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: маларияСЗОкомариденга
Още от За да се разбираме
Как да разберете дали партньорът ви крие нещо от вас?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
МЕЛАРИЯ преди 1 седмица
"Спред тях са денга и мелария".ПЛЕВМОНИЯИШИЯСТЗа В... СУХОТАЗа всякакви разстроени черва.МОЛЯ седнете поне ползвайте ГУГЛЕТО, за да напишете наименованията на болестите коректно.Некадърни драскачи бълващи глупости.
8
0
 
1
 
! Отговори
Дайно Евгениев преди 1 седмица
Може да съм с умствени затруднения и алкохолна зависимост, ала не съм чак като аг. Ивайло от де се!
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бил Гейтс финансира фирма която се занимава с производство на генно модифицирани организми, насекоми които да се ползват за храна в това число и комари. Малко след като започна да финансира тази фирма в САЩ се появиха първи случаи на малария. Болест която по принцип не е характерна за тези ширини.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От Бил Гейтс с "любов".
5
14
 
1
 
! Отговори
глупаци преди 1 седмица
Предходните коментари са от изключително глупави хора. Тях някой ги пръска, ваксините ги чипират, но те знаят всичко това, те са всезнайковци разхождащи се по "плоската" земя. Климата се променя - факт. А вирусите не се променят. Така ли бе малко умници?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тигровите комари вече са тук. Малки са, очаквах да са по-големи от местните.
3
4
 
0
 
! Отговори
Прост и глупав преди 1 седмица
Кому са нужни такива новини?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Любимият ви софтуерен инжинер Бил Гейтс, освен че е голям филантроп и се грижи всички да бъдат ваксинирани, си има цяла ферма за комари. Защо ще искаш да имаш ферма за комари ?
1
1
 
17
 
! Отговори
Филантропа преди 1 седмица
Благодарим ти Бил Гейтс!