» —ирски потвърди: –уси€ иска „асов яр до 9 май

ѕоложението на източни€ фронт се утежн€ва
15 апр 2024 07:39, јлександър ѕопов
36
» —ирски потвърди: –уси€ иска „асов яр до 9 май
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

–уската арми€ си е поставила за цел да превземе град „асов яр до 9 май, предаде –ойтерс, като се позова на из€вление от вчера на главнокомандващи€ украинските въоръжени сили - генерал-полковник ќлександър —ирски. јгенци€та допълва, че така висши€т украински военен началник е отдал първостепенна важност на сражени€та в източната част на ”крайна, където ћосква засилва нападени€та си.

–ойтерс отбел€зва, че евентуално превземане на населеното м€сто на запад от опустошени€ град Ѕахмут за ƒен€ на победата на ———– във ¬тората световна война би бил от стратегическо значение за духа на руската арми€, още повече като се има предвид забав€нето на военната помощ за  иев от «апада.

—поред —ирски, който в кра€ на миналата седмица предупреди, че положението на източни€ фронт се утежн€ва, –уси€ концентрира усили€та си западно от окупирани€ Ѕахмут в опит да превземе „асов яр, преди да продължи настъплението си към град  раматорск.

„асов яр се намира на десетина километра от Ѕахмут в ƒонецка област, уточн€ва –ойтерс. ѕодразделени€та на  иев засега отблъскват руски€ щурм в близост до града, като са били снабдени с нови боеприпаси, дронове и електронни бойни средства, за€ви —ирски в из€вление в приложението "“елеграм".

"«аплахата все пак си остава съществена, като се има предвид фактът, че висшето руско командване е поставило на военнослужещите си 9 май като краен срок за превземането на „асов яр", каза —ирски, без да дава повече подробности.

–ойтерс посочва, че в последните седмици –уси€ е осъществила три масирани въздушни атаки по украински електроцентрали и подстанции. ѕрезидентът на ”крайна ¬олодимир «еленски за€ви снощи в традиционното си видеообръщение към наци€та, че "ситуаци€та на фронта по време на такава ожесточена война винаги е тежка".

"ѕрез тези дни обаче - най-вече на ƒонецки€ фронт - положението става още по-тежко", за€ви държавни€т глава. ”краински€т лидер предупреди, че  ремъл може да подготв€ мащабно настъпление за кра€ на пролетта или за л€тото на тази година, посочва –ойтерс.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


36
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
”слугата коментари е временно недостъпна. »звин€ваме се за неудобството.