Зеленски: Украйна започна да произвеждаме системи за ПВО

Това отнема време, през което губим хора, каза той
Обновена: 11 апр 2024 20:24 | 11 апр 2024 20:24, Александър Попов
68
Зеленски: Украйна започна да произвеждаме системи за ПВО
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна започна да произвежда системи за противовъздушна отбрана, но се нуждае от американските системи "Пейтриът", защото производственият процес отнема време, през което загиват хора, заяви украинският президент Володимир Зеленски на заключителната пресконференция на проведената днес девета среща на върха на Инициативата "Три морета" в литовската столица Вилнюс.

Зеленски се яви пред медиите в Двореца на великите херцози, където се помещава Националната галерия на Литва, заедно с домакина на форума - литовския президент Гитанас Науседа, и полския държавен глава Анджей Дуда.

"Започнали сме да произвеждаме системи за противовъздушна отбрана, но това отнема време, през което губим хора. Затова и се нуждаем от системите "Пейтриът". А ние нямаме тайни от своите партньори. Придобиваме технологичен опит в хода на производството, който можем да споделим. Полският президент Дуда предложи страните да отделят не два, а три процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Сто процента от националния бюджет на Украйна отиват за военни разходи. През това време Русия се снабдява с дронове "Шахед" и с боеприпаси от Северна Корея", каза Зеленски.

Той каза, че руският президент Владимир Путин иска да унищожи Украйна.

"Неговата цел е да унищожи нашата енергийна инфраструктура, да съсипе живота на украинците. Той обстрелва всичко, включително и цивилни обекти. Затова няма друга алтернатива, освен Украйна да бъде приета в НАТО. Вече имам девет споразумения за сигурност, но ни трябват още, за да може нашите партньори да гарантират, че ние трябва да влезем в НАТО", каза още украинският президент.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Асоциирани членове са Украйна и Молдова, стратегически партньори - САЩ и ЕС, а от днес - и Япония.

Целта на Инициативата "Три морета" е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ./БТА, Иво Тасев
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Володимир Зеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Произвеждаш на майка си xpaлупата! Проблемът му на тоя kpeтеноид е, че Путин няма желание да го ликвидира. Просто Зеленото е една xлeбарка, един жалък чepвей...
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Леле как произвеждат сложни машини без ток? От дърво ли изрязват частите? С какво плащат на работниците - със зърно ли?
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя не разбра ли вече,че американците ги за.ср.аха на произвола на съдбата и това с не отпускането на парите от Конгреса е един цирк за плебса, както преди години направиха и с грузинците,употребиха ги като ги насъскаха срещу руснаците.Но грузинците вкараха техният шмекер Саакашвили в затвора,скоро време това чака и Зеленият и неговата крадлива шайка дето унищожи страната.
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Целта на Пакта "Три морета" е да се създаде санитарен кордон по оста Север-Юг от Финския залив до Босфора.
12
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За две години масовият убиец путин не успя да напредне изобщо на фронта За сметка на това обстрелва всеки ден цивилни и инфраструктурата
11
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как държава,която не произвежда дори барут и боеприпаси за стрелково оръжие ,скача направо до такива сложни ПВО системи ...мистерия!Колко още си мислят ,че ще издържат,че да ги произведат,тестват,вкарат в производство,обучат персонал !?А дано ,ама...надали!
10
3
 
2
 
! Отговори
Гнидоралисимус преди 1 месец
Да не беше дълготраен проектът "свинерейх", тъй като вече е бита карта. А зелебобчото търси посигурният коридор за изхода.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази сутрин руснаците унищожиха най-мощната украинска ТЕЦ в Киев с помощта на новата руска дозвукова крилата ракета Х-69. Експерти казват, че тя е по-страшна от "Кинжал".
8
1
 
20
 
! Отговори
Шефрет преди 1 месец
Тоя няма явно никакви умствени процеси освен за гмуркане ,просене и ходене до тоалетна
7
0
 
4
 
! Отговори
Alex преди 1 месец
Нека позная. Двина, Волхов и Нева.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето, икономиката ви ще се раздвижи :))
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как така днес е пропуснал да поиска пари и оръжие?
4
0
 
13
 
! Отговори
Прашки ли преди 1 месец
ХА хаааааа
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** ще ви избушат с ракети и бомби.Ах каква броеница си е сложил като правоверен ислямист.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
след 2 г се сетиха!!! След още 2 ще се сетят и да седнат пак на масата за преговори.Много добри били ама нямали оръжие след близо 8 г обучение и наливане на оръжие и всякакви Натовски чудесии!
1
2
 
20
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 месец
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха