Русия отблъснала украински десант в окупираната Херсонска област

Убити са 25 украински военнослужещи, един е пленен
29 фев 2024 13:42, Елка Василева
74
Русия отблъснала украински десант в окупираната Херсонска област
Снимка: архив, БГНЕС

Руската армия съобщи днес, че е отблъснала десант на украински специални части в окупираната южна Херсонска област, като твърди, че е убила "до 25 украински военнослужещи" и е пленила един – твърдение, частично потвърдено от Украйна, предаде Франс прес.

Още по темата
Руското министерство на отбраната съобщи в изявление, че неговите сили "са унищожили украинска диверсионна група от 73-тия морски център на Силите за специални операции на военноморските сили на Киев, която се е опитала да дебаркира с бързи моторни лодки" близо до Тендровския провлак, разположен по протежение на окупираната част от украинската Херсонска област.

"След кратка битка четири от лодките на десантната група бяха унищожени и потопени, а петата се върна обратно", добави министерството.

"Загубите на врага възлизат на 25 украински военнослужещи. Един военнослужещ е бил пленен", съобщават от руската армия.

В публикувано снощи изявление украинските специални сили съобщиха също, че бойци от 73-тия морски център за специални операции са "геройски загинали по време на бойна мисия". В изявлението не се съобщава броят на загиналите, нито датата и мястото на смъртта им.

От специалните сили просто обясниха, че войниците са били убити, докато са прикривали "изтеглянето на основните сили на групата", които са "изпълнявали специална мисия".

Каналът "Рибар" в "Teлеграм", който е близък до руската армия и се следи от повече от два милиона души, твърди, че група украински командоси се е опитала вчера да дебаркира на Тендровския провлак.

Според същия източник украинските войници са пристигнали с пет гумени лодки, три от които са били потопени от руския огън, една е заседнала на плитчина,  а още една се е върнала обратно и е успяла да избяга.

Според "Рибар" на борда на заседналата лодка са били убити четирима украински войници, а един е бил ранен.

Каналът "Два майора", който също е близък до руската армия, публикува снимки, на които се виждат телата на няколко души във военни униформи на борда на малка лодка. АФП не е в състояние да потвърди автентичността на тези снимки.

От месеци Украйна се опитва да премине река Днепър, чийто ляв (източен) бряг в Херсонска област е окупиран от руската армия. През 2023 г. украинските сили успяха да установят най-малко един плацдарм край село Кринки, по на север, но той така и не позволи на силите на Киев да напреднат на юг.

Този месец руският президент Владимир Путин и назначеният от Москва губернатор на Херсонска област Владимир Салдо заявиха, че руската армия напълно е възстановила контрола си над Кринки, но украинските власти отричат това.
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
НАШЕ ДЕЛО ПРАВОЕ. ВРАГ БУДЕТ РАЗБИТ. ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ!
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И Армения излиза от Руското влияние насочва се към запада.
63
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Елетните им командоси са били направени на дреп от 6 редовни войници на руската армия, но както винаги, това не може да се потвърди когато става дума за хохляците, как да е, важно че са при Бан дера!
62
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Десента да е бил от френски мароканци бря )
61
18
 
5
 
! Отговори
аз - до 64 преди 4 месеца
... защо изобщо си решил, че заблудената русоробска маса изобщо може да мисли, пък камо ли да си "представя"...??? това са лица с тотално промити мозъци , които не търпят друго мнение, различно от това което е набито в *** им 4у7ури...
60
19
 
7
 
! Отговори
До 64 преди 4 месеца
Иска ти се! Аз съм съвсем нормален, редови българин! Като толкова харесвате Путин и военните му действия, идете да се биете там, а не да тровите живота на българите! Руснаците не са Путин, но животът им е в застрашен ако говорят против него и военните действия! Мислите ли, че руснаците с професии и досега с добри доходи са възхитени от безумието му - определено не! Много от вас, които защитавате руската теза, си представете, да не можете да пътувате, да говорите това, което мислите и т.н.
59
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Коментиращите българи ли са!? Не мога да разбера как нормални хора могат да се радват, че един агресор унищожава един народ!? Днес унищожава Украйна, утре Латвия, Литва, в други ден България! Нима мислите, че ще се размине на на подмазвачите на Путинския режим! Много се лъжете и първия ще е Терзиев, независимо, че е ДС наследник!
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 61.........нищо вярно няма...и Ковид не е имало никога...и амерканците не са кацали никъде
57
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дали е вярно!? Руската пропаганда е пословична! Той и Хитлер настъпваше, настъпваше, а после съюзниците му го подпукаха!
56
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сигурно с онова чудо...,, Чушкопек"" ли беше?
55
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Малиий.......не ги отблъснали а ги направили на салата
54
8
 
4
 
! Отговори
Малиий преди 4 месеца
Отблъснали 4 гумени лодки...
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ъ............тежък махмурлук
52
2
 
10
 
! Отговори
ъ преди 4 месеца
Добре бе, да оставим настрана пристрастията и да помислим. Тоя командир от ВСУ, дето е изпратил 30 души да правят "десант", с всичкия ли си е? За какво са изпратени, какво се е мислело, че ще постигнат тези хора, даже и да бяха акостирали успешно? Или заради глупави ПР акции се жертват човешки животи? За разстрел е този, който ги е изпратил.
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами следващия път да пробват десант със 6 гумени лодки. Явно 5 гумени са малко :(
50
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Бай Дрън Трудно се плува с пробита глава. Влиза вода през дупката.
49
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руснаците наричат окупираните области освободени. Това означава "забравете за тях". Вината за това е само на украинците.
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Било е нещо като "лов на курниди" :)))
47
5
 
17
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 месеца
Курбаните на Зелер нямат край. Как не му е грам жал за тези хора. Това освен десантчици са бащи, братя, синове на някой.
46
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Eлkе, roвeдо, Tендровската коса не е провлак, а тесен и дълъг ОСТРОВ! Eлke, roвeдo, направи си телеграм и чети новини там, има снимки на труповете, направо е мазало.