Наличността на инсулин в страната за 3 месеца, но 95% отлежава в складове

Хората правят списъци, записват се в определени аптеки
14
Наличността на инсулин в страната за 3 месеца, но 95% отлежава в складове
Снимка: БГНЕС

Въпреки подновяването на заповедта на здравния министър за забрана на износа на инсулинови лекарства и на широко използваните антибиотици за деца, проблемът остава.

За липсата на инсулинови препарати са алармирали още през 2022 г. от Българска асоциация „Диабет“, каза пред Радио София председателят Майя Викторова. По думите й, от Министерството на здравеопазването твърдят, че получават малко подобни сигнали.

„Това е, защото хората подавайки сигнали смятат, че няма да получат нито бърз отговор, нито решение на проблема. Съответно, още тогава, през 2022 г., търсиха различни начини да се снабдяват с липсващия инсулин – да си разменят опаковки, да си изпращат по куриери, да си помагат взаимно“, обясни Викторова.

Тя уточни, че е абсолютно ясно в страната какви са необходимите количества инсулин. Въпреки това има липсващи няколко вида от медикамента, потвърди Викторова и добави, че това се случва в 2/3 от областите.

„Хората правят списъци, записват се в определени аптеки, които са им по-близки до местоживеене и чакат да се получи инсулин, като нямат гаранция, че ще могат да го вземат на датата, за която е тяхната рецепта“, изтъкна Майя Викторова.

Тя добави, че по данни на Международната диабетна федерация от 2021 г., болните от диабет у нас са около 512 000 души, от които имащите нужда от инсулин са около 80 000 души.

„Проблемът е реален, съвсем истински и много сериозен“, каза тя.

От своя страна, Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки, цитира информация от Изпълнителната агенция по лекарствата, според която в складовете има 3-месечна наличност от някои инсулини.
„Проблемът е, че те се намират в складове на вносители или притежатели на разрешение за употреба – 95% от тези количества, около 61 000 опаковки. Само 5% или около 3000 опаковки от всички инсулини се намират в дистрибуторите, т.е. те са готови са доставка в аптеките. Драма има точно, защото не са в аптеките“, обясни Костов.
Според него това се случва, тъй като вносителите чакат да падне забраната за износ.

"Когато тя падне, те ще фактурират тези инсулини на някои от близките до тях дистрибутори и той ще го изнесе", уточни Николай Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: инсулин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
1262 преди 1 месец
Инсулинът не е в никакви складове, просто не е внесен. Не лъжете хората.
12
0
 
4
 
! Отговори
ллоли преди 1 месец
Управляващите създадоха и продължават да създават само хаос и проблеми за обикновените хора! Каква е тази държава, дето не може да подсигури здравеопазването и лечението на гражданите си? Ама иначе се бият в гърдите колко са европейци, атлантици, даваме пари и помощи на Украйна, която е по-важна за Денков и компания, отколкото българите!
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ли прокуратура, затвор, за тези, които чакат забраната да падне и фактически се опитват да убиват хиляди хора, които се нуждаят от медикаментите? Денков вместо да ходи да се гушка със Зеленски, поне това да беше оправил, да го запомним, че едно полезно нещо е свършил на своя пост?
10
0
 
3
 
! Отговори
Старо вино..... преди 1 месец
Нека, отлежал е по-качествен!
9
1
 
7
 
! Отговори
Ддд преди 1 месец
Да живеят ПП-ДБ, защитниците на олигарсите.
8
0
 
10
 
! Отговори
Ддд преди 1 месец
Олигарсите във всички сектори, си правят каквото искат. Слаба държава, силни олигарси!
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стигасте лъгали ,изнасят ги а може и на Украйна да ги подаряват от пп всичко се очаква,аптеки се износа ,инсолина се появява
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
щото няма закон за спекулата! Първо нарушение солена глоба ,второ отнемане на лиценза.СТОЯТ 3 месеца на склад цената не пада ами скача тройно и после се пуска стоката.То само със инсулина да беше така.На дето и да погледнеш все същата схема а Държавните регулатори трупат черни пари за бели дни спокойно.
5
0
 
8
 
! Отговори
Ееее преди 1 месец
Так да ги фане тия престъпници
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да не се вдига забраната ,а те да си го държът,инсулинът вероятно има срок на годност ;) ..но лошо за хората които имат нужда от инсулин сега
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Зевс 3 Вносителите и дистрибуторите не случайно ги наричат *** ф ия. Силно лоби. Ползват се с протекции отгоре. Знаеш ли какви заплати получават, какви пари въртят и за какви суми става въпрос? Никой не може с пръст да ги пипне.
2
0
 
25
 
! Отговори
Зевс преди 1 месец
Решението е много просто, вземат се лицензите на вносителите и дистрибуторите и държавата разпределя складираната продукция по аптеките. За това обаче се иска да има държава де...
1
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инсулинът и други лекарства стоят в складовете, защото чакат да падне забраната и да го изнесат. Позволят ли износ, инсулинът ще потегли веднага навън.