Фирма от Румъния идва в България да извози БТР-ите за Украйна

Брюксел даде 300 000 евро за операцията
21 фев 2024 13:14, Петър Бойчев
123
Фирма от Румъния идва в България да извози БТР-ите за Украйна
Снимка БГНЕС

България чака румънска фирма да уговори графика за превозване на 100-те БТР-а, които българският парламент реши да дари на Украйна. Това стана ясно от участие на зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в "Денят започва" по БНТ.

Запрянов отговори на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев отпреди няколко дни. Мирчев каза, че Националният съвет на “Да, България”, на който той е член, е взел решение да поиска отчет в парламента от Министерството на отбраната за военно-техническата помощ за Украйна.

“Дали Тодор Тагарев или някой администратор, но вече 3 месеца не можем да превозим 100-ина БТР-а. И не е поради липса на средства, те са над 300 000 евро и се плащат от партньорски страни. Освен това Европейският фонд за мир или САЩ ни компенсират заради тези БТР-и. Не мисля, че проблемът е в министър Тагарев, той е логистичен”, каза тогава депутатът, който е член на парламентарната комисия по отбрана.

"Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да уговори графика за извозване на техниката", заяви сега Атанас Запрянов.  "Финансирането ще бъде 100% външно", подчерта зам.министърът, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: РумънияБТРУкрайна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Сто пършиви ръждави БТР-чета ли ще те спасят от Турция?" - Предпочитам сто ръждиви БТР да ги имам, отколкото да ги нямам.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До хихи - това е разликата между мен и теб. Аз така съм възпитан - не мога да предам Родиното си, па и безнадеждно да е. Минал съм 50-те - поживял съм! Едно да ти кажа - страхливите всеки ден умирате - по малко! Но, както и да е. Едва ли има смисъл да ти казвам повече - все едно себе си обиждам!
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поне можеше да се дадат на българска фирма, след като дарението е от България и имаме само разходи.Продажни политици!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
до 63 Наистина ли са потопили кораб на Домусчиеви? Кога къде кой?
48
2
 
7
 
! Отговори
НАТО ПЪЛЕН .АШАК преди 2 месеца
Хаха заради продажниците ни станахме за смях пред всички членки на НАТО. В момента сме най обсъждани и сме водеща новина във всички Телеграм канали. Влечугото Тагарев е спряган като най слабия и некомпетентен министър на отбраната. Абе беzродници като нямате средства и възможности защо не се спрете ами продължавате със sвирките към сащ, НАТО и ЕС. Испания даде 2 танка и каза, че няма възможност да праща повече помощ. А нашите не се спряха със слагачеството и пак станахме смешни.
47
7
 
4
 
! Отговори
хихи преди 2 месеца
До Анонимен "Аз не мога да воювам с голи ръце и стари руски железа." --------------- срещу кой ще воюваш, бе? Срещу туркие? Има и по-лесни начини да се самоубиеш! Отделно и че няма много други и.дио.ти дето да ти правят компания! А колкото и да си кря.кате, свиквайте с мисълта, че една не малка част от Територията съвсем скоро ще сменя пашпортите.
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До от БАН "Питам, тогава от Украина ли ще търсим БТР-и," ---------------- не разбирам.. за какво да търсим бтр-ти?
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен "някой е преценил нашите бетеери да са сини..." ----------------- радвай се, че не са розови
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До от БАН - Алилуя! Я да те питам - затова ли толкова стискате палци на руснаците - та да има прецедент за Турция? От години говоря, че руската победа е смъртна опасност за България и малките държави въобще! Сто пършиви ръждави БТР-чета ли ще те спасят от Турция? Ако това ти е хипотезата, мани! Да ти кажа в прав текст - война се води с оръжие. Дрътите комунисти които от 35 години ни яздят ни оставиха без оръжие. Аз не мога да воювам с голи ръце и стари руски железа. За теб - не зная!
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Обаче , гумите им са НОВИ , другото за нищо не става !
42
0
 
5
 
! Отговори
Тартаренко преди 2 месеца
си е гола вода. Единственото, което може да върши е да мига убедително когато му набиват канчето. И да обещава. Е, ето го и поредното доказателство за нефелността на ппдбкп.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
някой е преценил нашите бетеери да са сини за да знаят руснаците в какво се целят. как така предателски са боядисани? Сега укерт бояджийте ще си губат времето и парите да премажат машините с защитна зелно-бежева-кафява боя. Чиста проба предателство е това най вероятно режисирано от Тъгарев. И то ако не дигне задникаси и покаже кой е наредил тоя пасквил
40
1
 
5
 
! Отговори
Римлянин преди 2 месеца
Вчера получих нервна криза като разбрах колко наше джилязо ще гние унищожено по бойните полета на Украйна вместо да има за ракия и салам.
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А да не говорим за съвременните противотанкови комплекси. Че, и не толкова съвременните. Примерно нашите СПГ-та с тандемен заряд и термобаричен. Няма бронирана машина, която ще оцелее при едно или две попадения. V-Hull, допълнителни брони - нищо не помага! Да, може да спаси живот - но не и този на машината. Така че, нашите Бронирани машини вече са музейни експонати. А тея дето пращаме на украинците бяха от "възродителните" - демек - лека милиционерска машина. Голяма тромава цел!
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 40 - нито един БТР /или МТЛБ, БРДМ, БМП/ които ние имаме не издържа на мини. В момента STANAG 4569 е абсолютния минимум! Затова и в Украйна западните военни машини бяха в пъти по трудни за "убиване" от руския БТР 80. Не, че БТР 80 е лоша машина. Напротив - отлична концепция, добро въоръжение и динамика. Но.. слаба защита. А нашите БТР 60 са почти връстници на ВСВ. Много дръти тоест. За война вече повече от три десетилетия не стават!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
300 000 евро за нафта - луди кражби :)))
36
2
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
Не са 50 млн бройката, а 500000. Това чиста пара, вече как се разпределя по веригата е друг въпрос. Няма ли начин за се проследят в някой сайт, къде точно отиват тоя БТР? И аче следяха самолета на пригожин, корабите в Черно Море...едни БТРи няма начин да не могат да проследят.
35
1
 
1
 
! Отговори
до 43 преди 2 месеца
Стига с тия капачки стана банално вече.
34
1
 
2
 
! Отговори
33333 преди 2 месеца
Ние нещо сами можем ли да свършим? Ба си територията..
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тука за някакви милиони коментират хората, че дори и по 10 милиона долара да могат да се продадат, това са 1 милиард долара, а събираме капачки за децата си!