Ким Чен Ун показа нови образци оръжие и военна техника на Шойгу

Убеден е, че руската армия и народ ще постигнат големи успехи
27 юли 2023 08:10, Елка Василева
38
Ким Чен Ун показа нови образци оръжие и военна техника на Шойгу
Снимка: архив, БГНЕС

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещна с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и високопоставена китайска делегация в Пхенян в навечерието на големите тържества по случай годишнината от края на Корейската война, съобщиха местните държавни медии. Това беше първата публична среща на Ким с чуждестранни гости от началото на пандемията от КОВИД-19, предаде Франс прес.

Още по темата
Ким проведе „приятелски разговор“ с Шойгу, който му връчи „подписано писмо“ от руския президент Владимир Путин, посочи официалната Корейска централна телеграфна агенция (КЦТА).

В навечерието на „грандиозния спектакъл“ по случай годишнината, която се отбелязва днес, той се срещна и с китайска делегация, оглавявана от члена на Политбюро на Китайската комунистическа партия Ли Хунчжун, „който любезно предаде на уважаемия другар Ким Чен Ун писмо, изпратено му лично от (китайския президент) Си Цзинпин“, допълва КЦТА.

Пхенян отбелязва 70-годишнината от сключването на 27 юли 1953 г. на примирието, сложило край на бойните действия в Корейската война. В КНДР празникът е наричан „Денят на победата“.

Русия, традиционен съюзник на Северна Корея, е една от малкото държави по света, с които Пхенян поддържа приятелски отношения.

„Припомняйки с голяма емоция историята на дружбата между КНДР и Русия, която има своите дълбоки корени, Ким и Шойгу обсъдиха въпроси от взаимен интерес в областта на националната отбрана и сигурност, както и регионалната и международната среда на сигурност“, отбеляза КЦТА.

Ким и Шойгу посетиха и оръжейно изложение, където на руския министър бяха показани „нови образци оръжие и военна техника“, посочва КЦТА в отделно съобщение.

Севернокорейският лидер е твърд в подкрепата си за инвазията на Москва в Украйна, включително доставяйки според Вашингтон ракети на Русия.

По време на посещението той разказа на Шойгу „за въоръжението и техниката, които се изобретени и произведени като част от плана за националната отбрана на Северна Корея и многократно изрази убеждението си, че руската армия и народ ще постигнат големи успехи“, допълни КЦТА.

Ройтерс отбелязва, че по време на обиколката на изложението Ким е показал на Шойгу ракети, които са забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН, за които са гласували и Китай, и Русия, и допълва, че те са послужили като фон, на който да бъде изразена на солидарност между три държави, обединени от противопоставянето си със САЩ.

Пекин е най-важният съюзник и икономически благодетел на Пхенян. Отношенията им се зараждат по време на кръвопролитията на Корейската война през 50-те години.

Ким каза на Ли, че „корейският народ никога няма да забрави обстоятелството, че храбрите бойци на Китайските народни доброволци са пролели кръвта си в името на победата във войната“, отбеляза КЦТА.

Спътникови снимки показват, че Северна Корея се готви за голям военен парад по случай днешната годишнина.

Южнкорейската агенция Йонхап съобщи, като се позова на неназовани правителствени източници, че се наблюдават „явни признаци“, че през последните дни е имало среднощни репетиции за парада на площад „Ким Ир Сен“ в Пхенян.

Отправянето на покана към чуждестранни гости за тазгодишните чествания се случва за пръв път от началото на пандемията и подсказва, че властите в Северна Корея са въвели по-облекчен режим за контрол на границите.

Посещението на руската и китайската делегация е първата публична визита на чуждестранни представители, откакто през 2020 г. КНДР затвори границите си заради пандемията.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Ким Чен Ир преди 9 месеца
Браво на детето ми! Гордея се с теб! Аз ако бях още жив щях да предоставя 50 000 войници в Украйна. Там управляват фашисти. Иначе аз съм дебел и умрял. Много успехи занапред.От: Ким Чен Ир
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Посещението на руската и китайската делегации в КНДР е изключително показателно и символично. Няма да ме изненада, ако тези три държави учредят съюз в противовес на пиндостано-наглосаксонския AUKUS, който е тихоокеанско крило на отан.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Коня Лавров носил ли си е тефтерче и молив да записва бисерите на Ким чен Грух?
31
3
 
6
 
! Отговори
хаХахА преди 9 месеца
Я ми припомнете Копейката,Рундьо и Нинова от кои съюзи искаха да излезем,че да се присъединим към този???
30
2
 
9
 
! Отговори
маркс преди 9 месеца
Егати пародията,само Радев липсва,че да е пълен цирка!
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прекрасна групичка - Северна Корея, Еритрея, русия, Иран и Сирия. Това е нивото и на българските рашисти.
28
10
 
9
 
! Отговори
Оптимист преди 9 месеца
Срещата изглежда перфектно, защо злобеете? Красива, изпипана обстановка, добре облечени военни, разговярят културно. Нека има паралелен на западния свят - трябва ли цялата Земя да се управлява от един, аталнтически Хегемон? При това, Западният Хегемон имаше повече от 30 години да поведе Светът към по-добро, но не успя. Войни, войни и само войни: Югославия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия, Ъемен, Грузия, Украйна...
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На село ми показаха карате.
26
7
 
8
 
! Отговори
Фф преди 9 месеца
Чудно ми е тези радетели за Русия , като образец и начин на живот като Копейкин например не искат ли да живеят там или в Северна Корея
25
3
 
1
 
! Отговори
ДЕДО ИВАН--оф преди 9 месеца
" Ще избием половината човечество и ще побързаме". Познайте кой го казва това1
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Картинката е същата като при комунизма, диктатори на среща
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако сте си чели историята България също е разделена на 2. И русия и сърбия са били твърдо против Съединението ни! Където могат разделят държавите. И правят комунистически режим. В Украйна през 2023 се опитват същото.
22
14
 
2
 
! Отговори
Боби преди 9 месеца
До Анонимен "Никава победа няма - само патова ситуация и милиони жертви." Да погледнем историята... Кой създава ситуацията на Корейския полуостров? САЩ разбира се като еднострано разделя с на две Едината Корея освободена от Японците след разгрома на Квантунската Армия и да допълним САЩ на континента не са воювали...
21
5
 
9
 
! Отговори
Никола Гешев преди 9 месеца
До Немислеща Другарко, ако Ким реши и 150 милиона ще станат, само да има с какво да ги изхранва. На него му трябват войници и пчели работнички, за да може той и цялата му фамилия да да си живеят като богове, докато свят светува.
20
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вижте ги добре. Тая шайка военни престъпници говорят за нов световен ред. Ами ние техния ред сме го виждали. Компоти, опашки за хляб, режим на тока, затворена граница, конфискация на имоти и земи, терор над обществото, глад и тн.Тея нямат нов ред. Просто са свикнали да живеят като царе и после децата им ... после внуците им...Друго нищо не са направили.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какъв "Денят на победата" .Кореа е разделена на две. Никава победа няма - само патова ситуация и милиони жертви.
18
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Велики народи ! Не са първобитна колония на диваци като България и европадалите
17
8
 
6
 
! Отговори
Мен преди 9 месеца
До МИСЛЕЩААма що още седите в пропадащия запад, заминавай за корея, за московия....там ще просперираш
16
3
 
12
 
! Отговори
Мислещ преди 9 месеца
Тези отляво доста приличат на тези отдясно.
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До МИСЛЕЩА- ЗАЩОТО ПРИ КОМУНИЗМА АБОРТИТЕ БЯХА ЗАБРАНЕНИ, НЯМАШЕ И ЕФЕКТИВНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА- А СЕГА ВСЕКИ ПЛАНИРА СВОЕТО ПОКОЛЕНИЕ ДА СЕ ПОЯВИ В ПОДХОДЯЩИЯ МОМЕНТ, ДА ТАМ ИМА ПРИРАСТ, НО ВЕРОЯТНОСТТА ДА УВИСНЕШ НА УЛИЧЕН СТЪЛБ ЗА КАЗАН ВИЦ ИЛИ ДА ОТИДЕШ В ТРУДОВ ЛАГЕР АКО НЯКОЙ РОДНИНА ЗАБЕГНЕ Е 100%- АКО Е ТОЛКОВА БЛЕСТЯЩО ДО СЕГА ДА БЯХА ОТИШЛИ ДЕСЕТКИ ДА РАБОТЯТ И ЖИВЕЯТ ТАМ.