На Острова търсят работници, над 2 млн. свободни места

Недостиг на шофьори доведе до паника за гориво
26 сеп 2021 14:30, Александър Попов
62
На Острова търсят работници, над 2 млн. свободни места
Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. свободни работни места има във Великобритания, което е пик за тази година, сочи изследване на Конфедерацията за набиране и заетост (REC).

Според последните данни на организацията от 13 до 19 септември в Обединеното кралство са публикувани 220 хиляди обяви, в резултат на което общият им брой се е увеличил до 1,9 милион).

Най-търсените през този период са били медицински сестри (55 хиляди оферти), готвачи (36 хиляди), консултанти по продажби (32 хиляди), чистачки (28 хиляди), работници в металургията (22 хиляди) и персонал в баровете (6,5 хиляди), цитира "Фокус".

В допълнение, анализът на REC показва, че през последната седмица са публикувани над 7500 обяви за търсене на водачи на камиони. Някои компании се опитват да привлекат нов персонал, като предлагат заплати над 50 000 британски лири годишно.

Изпълнителният директор на REC Нийл Каърбъри предполага, че големият брой обяви за работа е положително развитие. Но той също предупреди, че недостигът на работна ръка може да забави възстановяването на страната от пандемията.

„Броят на свободните работни места расте във всички региони на Обединеното кралство. Това е добра новина и виждаме, че хора започват работа на нови позиции повече от всякога, но търсенето от работодателите остава силно. Недостигът на работна ръка и свързаните с това трудности при наемането ограничават икономиката, възпрепятстват растежа на производството и иновациите, така че е жизненоважно да се справим възможно най-бързо “, каза Карбъри, призовавайки правителството и експертите да се справят заедно с проблема.

Най-тревожната тенденция е липсата на шофьори на камиони. Според експерти тази индустрия във Великобритания има остра нужда от 100 хиляди специалисти. Индустриалните групи и министрите обясняват недостига на шофьори с Брекзит и COVID-19. Но каквито и да са причините, това „предизвика хаос“ в транспортната индустрия в Обединеното кралство, изтъква Daily Mail.

BP обяви вчера, че недостигът на шофьори на камиони означава, че компанията няма да може да осигури гориво за някои от своите бензиностанции. Тази новина предизвика паника сред британците, които започнаха масово да купуват бензин и дизел.

Липсата на шофьори на камиони също се отрази негативно на асортимента в супермаркетите. В страната имаше опасения от недостиг на храна и дори играчки през коледния период.

Правителството на Борис Джонсън е посъветвано да обмисли облекчаване на имиграционните правила, за да се справи с кризата на заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
4
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Горивата освен, че са скъпи... Па и ги няма...))) ингилизите построиха комунизма... Ми, ако, да видят, как е...
33
1
 
10
 
! Отговори
Даниел преди 3 години
Интересно, как пък не преобладават обявите за инженери, проектанти, IT, специалисти във фармацията и генетиката, артисти, лекари, математици и т.н, а се търсят предимно ниско до средно квалифицирани работници. Доста лицемерно, нали?
32
6
 
4
 
! Отговори
Търсят преди 3 години
и ще ги намерят, в България и Румъния има доста гладни и необразовани които за 7-800 пандура ше ударят гъ3а у тавано, щот в техното кънтри ще вземат 3 пъти по малко.
31
0
 
16
 
! Отговори
ми ся преди 3 години
дебелите де стоят на помощи и лапат чипс и сникерси цял ден , те не щат ли да поработят за кралицата? Май не. Ама то като свикнеш някой друг да ти бърше зад ника , става проблем
30
1
 
2
 
! Отговори
преди 3 години
Да берачи хахаха
29
1
 
19
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Борис Джонсън успокоява англичаните - не се панирайте, гориво има, проблемът е с доставките. Абсолютен *** лоу мн ик. То и нефт има в недрата на земята, ама ако няма кой да го извади и преработи проблема с горивата си остава.
28
9
 
2
 
! Отговори
експерто преди 3 години
радвам се кризата с горивата, това ще тласне разработката на електромобили и развитието на инфраструктурата за зареждането им
27
1
 
25
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 3 години
Икономиките на белите роби, на евтиният труд, чийто най-ярък израз е експлоатацията на човек от човека много бързо дават фира, ако нема кой да арбайтва за никви кинти;))) Оказва се, че истинският капитал не е самият капитал в парична стойност, а самият човек и трудът, който може да положи. Ако не иска да го положи в името на едните мизерни кинти, великата капиталистическа икономика много борже дава фира, защото се основава на непрекъснат растеж;))) Смех;)))
26
0
 
29
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Опашки за бензин не бях виждал от България, кризата 1990-та, ейтова е в момента в Англия, в Ковънтри пътищата са блокирани от опашки пред бензиностанциите, където все още има гориво. Супер развитата държава Англия е пред криза за горива, храни и лекарства.
25
0
 
2
 
! Отговори
ЗАДник преди 3 години
До Лещан. Как да няма комунисти?Партиите и парламента се пукат по шевовете.То ще е добре ако има един,който реално не е комунист.
24
1
 
3
 
! Отговори
Лещан преди 3 години
До АнонименТочно там е уловката - принцовете винаги ще намерят балъци да въртят геврека вместо тях, защото принцовете изкарват много пари от не-мануална работа + създават имидж-а на УК като дестинация на мечтите!
23
2
 
5
 
! Отговори
До Лещан преди 3 години
Както си написал, няма комунизъм ама само на УЖ! Всички управляващи са техни отрочета.
22
5
 
5
 
! Отговори
Лещан преди 3 години
До *** - Пак някой ни е виновен - 30+ год няма уж комунизъм - и какво става? Къде са заводите за коли и самолети? Една пършива софтуерна индустрия се зароди - това добре. Но само това, и то и това е до време, Гугъл вече ползват АИ за писане на код...
21
1
 
21
 
! Отговори
Нане преди 3 години
Чудна работа е таз... При толкоз пакита и хисдустанци...
20
4
 
5
 
! Отговори
ЗАДник преди 3 години
До бай Лещан.Бай Лещане,домати и сирене,защото комунистите още се ветролеят из нашите територии.Дори и да бяха позволили де..били .те от Москва пак нямаше да имаме тежка или лека промишленост,защото тия московските ни превърнаха в аграри.И като аграрни ще си умрем.Преди 44 в България е имало наченки на индустрия,та дори и производство на самолети,но "братушките" са го закрили.Всички бивши соц.страни сме едни и същи мизерници.
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ах тези лоши източноевропейци. Виновни ви бяха те нали? Сега си намерете работници от Даун Стрийт те да ви ринат и движат скапаната ви икономика.
18
9
 
15
 
! Отговори
Лещан преди 3 години
Набутаха ги Брекзит и Ковид. Но ще се оправят - винаги са се оправяли. А за БГ - всички както винаги не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле :Д Колкото и да се смеете, УК има икономика на бъдещето - финанси, право, хай-тек, образование, имоти ... А ние в БГ още се опитваме да изкараме милиарди със сурови домати и саламурено сирене :Д
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пакистанците и индийците ще им работят
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме по богати от инглизите,аз на една бензиностанция работих само с пенсионери над 60 години (от тия които зареждахме),това ще рече че младите имат далеч по добри,реновирани и добре платени професии (за "големия" град Пазарджик става въпрос) ;)
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1 милион поданици са получили молба да изпълнят дълга си към суверена - Кралицата. Второто съобщение до тях ще бъде заповед за мобилизация, в името на суверена - Кралицата.