Ще стане ли Франция на Макрон новият европейски лидер?

Френският президент се подготвя за главна роля в ЕС
8 мар 2019 15:45, Екип на Bloomberg
16
Ще стане ли Франция на Макрон новият европейски лидер?
Снимка: Pixabay

Жестът на френския президент Еманюел Макрон да изложи визията си за бъдещето на Европа и да предложи конкретни мерки за реформи, насочени към хората, а не към политическите лидери, е смел и много амбициозен. Това каза Весела Чернева, директор на Софийския офис на Европейския съвет за външна политика, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според Чернева поначало ходът на френския президент е вътрешнополитически, тъй като Макрон има нужда от нова тема на фона на протестите на движението на „жълтите жилетки“ в страната.

Като втори контекст в действията му тя разграничи желанието за лидерство в Европа след анонса на германския канцлер Ангела Меркел, че постоянно ще се оттегля от позициите си на Стария континент.

"Вероятно Макрон смята, че има възможност Франция да поеме европейското лидерство и той е готов да го направи“.

Предстоящите европейски избори също са част от поводите Макрон да изложи предложенията си, смята Чернева.

"Френският лидер дава истински отговор на въпроса как да се реформира блока. Много често националистите твърдят, че моделът на общността не работи и трябва да се реформира, но те всъщност не посочват как трябва да се случи това“.

Експертът коментира и реакциите на европейските държави, като отбеляза, че „големите липсващи“ сред изложилите мненията си са германският канцлер Ангела Меркел и италианското правителство.

"Докато председателят Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер веднага радушно приеха и подкрепиха идеите на Макрон, европейските правителства сякаш си запазват правото да излязат с контрапредложения или да участват по различен начин в дебата за бъдещето на Европа“. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
La France преди 5 години
Франция е най-великата нация на планетата и от своето създаване винаги е била лидер и фактор в Европа и света. Без Франция нямаше да има нито Англия (първата френска колония), нито Германия, нито САЩ. Тя е люлката на цивилизацията, майка на Революцията, на хуманизма, създателка на ЕС. Най-великите монарси са били французи. Кловис, Шарл Мартел, Шарл Велики, Филип Огюст, Филип IV, Луи IX, Ришельо, Луи XIII, Луи XIV, Наполеон. Най-посещаваната страна в света с най-великата култура. Vive la France!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като гледам Франция ми е жал.Огромен потенциал жалки клоуни за политици и нулев резултат.Може ли Франция да е лидер на Европа ми дай да видим третата най-силна държава в света втората с атомно оръжие в Европа и може, и трябва, тя е евтествения избор.А ще стане ли, ми ако Макрон си извади главата от задни.ка и погледне не само към богатата, а и към бедната половина от народа си да, ако не, ми едва ли.
11
2
 
1
 
! Отговори
tarsa4 na sakrovisht преди 5 години
koga pak francia stana na makron- bogat triabva da e 4ovek za da si pozvoli da si kypi francia......
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който иска да разбере за какво става дума в идеите на Макрон,да гледа вчерашния сутрешен блок на btv,където гост беше Френският Посланик.Интересно е и си заслужава гледането
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България почти не се говори какво иска да направи Макрон.Защото има цензура.А той иска да има Европейска Минимална Заплата.И Европейска Минимална Пенсия.И еднакво заплащане за еднакви длъжности във всички европейски страни.Това обаче не устройва нашите работодатели и нашата крадлива държава.Затова нищо не се чува.Вчера Хикимян много искаше да злепостави идеите на Макрон,но френският посланник хич не му се остави.Всъщност голямата част от идеите са от платформата на Жълтите жилетки
8
3
 
9
 
! Отговори
Оптимист докрай преди 5 години
България да стане лидер на Европа предлагам аз!
7
2
 
5
 
! Отговори
V преди 5 години
Заплатите на запад не се определят от пазара на труда.Ако беше така всички бг ромове щяха да са кметове в Германия на по 500 евро щото вземат още 1000 ако си под определен праг.Тая илюзия дето я проповядват герб и бсп трябва да спре.На запад до голяма степен МРЗ определя заплатите .Затова Макрон направи 1500 евро МРЗ . То не зависи от икономиката .Правителството го вдига.И е важно за управление на потоците от пари.Не казвам че го разбират това във Франция .Ама и наще не разбират как да го направ
6
2
 
14
 
! Отговори
Сп???нс преди 5 години
Из ония дни минах през Франция, и в северната част - ***-доди, но като спрях в един хотел(верно че беше евтин) край Бордо и такъв страх брах, че не е истина- за всеки случай я запрях с единия креват. Та не вярвам още дълго да е президент.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция е европейски лидер и фактор през последните хиляда години. Няма какво да става, тя си е, тя е създател на ЕС. Всяко външнополитическо действие на Германия се случва след одобрението на Париж и обратно. Пример за това е Северен Поток. Обединена Франция и Германия + Испания, Италия, Холандия, Белгия, Австрия и т.н. = суперсила. Мечтата на Дьо Гол, на Наполеон, на Хитлер. Ето от това се страхуват САЩисаните, англета и подобни. От независима Европа със собствена армия и независима политика.
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно вече половината франсета са от Африка, така че няма как да стане Франция европейски лидер!Жалкото е, че Меркел съсипва по същият начин Германия.
3
3
 
21
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Франсето е всичко друго, но не и лидер по-скоро е кукла на конци спусната от едни чичковци.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам. Това което знам е, че България е в периферията, депо за черноработници на англосаксите и пазар на стоки втори качество като за хора втора категория, и винаги ще си остане такава в ЕС и НАТО.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ставаме френски европейски граждани. Правим един референдум за присъединяване към Френската империя и ставаме френска колония. Заплати, пенсии стават френски. Нашите измамници стават губернатори и всички работонаематели ще работят по френските закни.