Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия

Руската групировка там е напълно обкръжена
13 апр 2018 11:10, Елка Василева
496
Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Руските военни засега продължават да водят преговори по линията на Генщаба с Комитета на началниците на щабове на САЩ. По този начин в медиите обясняват липсата на резки изказвания от страна на руското министерство на отбраната по адрес на Тръмп и Пентагона, пише Утро.ру.

Засега военните от двете страни не са преминали т.нар. червена линия. Макар че шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов директно заяви, че в случай на възникване на заплаха за руските военни в Сирия огън ще бъде открит не само по ракетите, но и по техните носители. На Запад се вслушват в думите на Герасимов, защото знаят, че това е директивата на върховния главнокомандващ.

Според експерта от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Ермаков точно по такива поводи започват войните. А в случая конфликтът лесно може да излезе извън пределите на региона.

Още по темата

За да бъде държана ситуацията под контрол, военните в момента денонощно поддържат връзка един с друг. Това показва, че в Москва и Вашингтон разбират колко сериозна е ситуацията.

Експертът е убеден също така, че натискът върху Москва ще се усили. Неслучайно изявленията за предстоящ удар по Сирия съвпаднаха с приемането на новите антируски санкции. САЩ се намират пред труден избор: от една страна те искат да атакуват Асад и да нанесат удар по имиджа и авторитета на Русия, която основателно се укрепи в Сирия, а от друга страна Вашингтон трябва да нанесе удара толкова прецизно, че да не даде повод на Москва да отговори.

По данни на медиите в момента руското министерство на отбраната очаква от Пентагона координатите на целите, ако атаката все пак се състои. Тогава руските военни ще имат възможност да се евакуират на безопасно място.

В подобен случай САЩ ще интерпретират това като своя малка победа, а върху Москва ще продължи информационният натиск. Възможно е да се засилят санкциите.

По по-военен начин възприема ситуацията президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков. Според него конфликтът между Русия и САЩ за Сирия има антагонистичен характер. Всяка от страните, отстъпвайки пред другата, ще понесе изключително тежки геополитически загуби и затова ситуацията е опасна.

Още повече, че руската групировка в Сирия е изолирана, не е обезпечена с комуникации и по същество е обкръжена от вражески бази с големи оперативни възможности. Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.

Само на самолетоносача „Хари Труман“, който бърза към бреговете на Сирия, има два пъти повече самолети, отколкото на руската въздушна база в Хмеймим. Макар че Москва може да увеличи своя сирийски авиационен парк в най-скоро време.

Така или иначе, ако започне война, руската групировка в Сирия няма да има шансове да оцелее. САЩ ще нанасят удари по чисто сирийски обекти. А по руски ще ударят само ако се създаде заплаха за живота на американски военни. Ако Русия започне да сваля ракети „Томахоук“, американците ще гледат спокойно на това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имат право да се защитят с ракети по американските кораби и да ги унищожат преди да стрелят по Русия.
180
3
 
13
 
! Отговори
20 атомни бомби преди 6 години
САЩ пренесоха 20 атомни бомби от Инджирлик в Румъния. В базата си в Девеселу. На около 35 км северно от България. Което означава, че първата руска ракета ще гръмне там. Бум, и Румъния и България ги няма!
179
1
 
6
 
! Отговори
До 203 преди 6 години
Пиндосите в "Ким" никога не са били ;) А единствените окензани до колкото си спомням бяха смазаните ихтамнети в Сирия. ;)
178
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да им стиска на американците,тва да не са либийците или иракчаните....алоо има и доста други които ги чакат на пусия не са всемогьщи!
177
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал Колев преди 100 години така е пердашил непобедимата армия, че още им държи влага...След това русия губи над 1 млн.кв.км включително и КримИдва ленин с няколко милиона марки и превръща русия в държава зомби и така до днес
176
4
 
6
 
! Отговори
бългериа фърст преди 6 години
Това е много хубаво, че нямаме бойни самолети. Защото американците, без да им мигне окото, щяха нас да ни пратят да бомбардираме Сирия. И тогава, вместо по САЩ, ответния руски ядрен удар, щеше да бъде нанесен по България! Ние щяхме да оперем пешкира!
175
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера, от глупост или срещу хонорар се пишат глупости от проамерикански настроени хора. Както се кефят на една бъдеща война, секунди преди да умрат ще разберат, че са наивни идЕОти. Нищо не може да им помогне! Лошото е за тези които ще останат живи? Те ще умират в големи мъки. Америка е много развита държава, тя ще загуби много повече. Руснака е беден но издръжлив, посегнат ли му, два пъти са ги подценявали и са съжалявали. Американците все още си мислят, че са жандарма на света.
174
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Спор няма . Пиндосите избягаха от Ким и тука ще се окензат .
173
3
 
9
 
! Отговори
Ради преди 6 години
Какъв генерал колев бе ха ха кои го знае тоя ?България винаги е била губеща във воините от такива генерали незнаини за цела европа.Тебе петко воивода ли те спаси от османците?
172
4
 
11
 
! Отговори
гого преди 6 години
до 134 някакъв безименник............Плюете по лошия Запад...но му ползвате всички благини, които той е създал. Карате му колите, .....като гледам в Бг вс е китайско и турско, какви ли са тез благинки на запада, коли някакви дето там са скрап...ако благо за теб е да караш голф 3 ка знсчи си някой първосигнслен дървен философ...отивай се радвай на благото си...
171
3
 
12
 
! Отговори
само един шанс преди 6 години
Доналд Трумп има само един шанс. Да обяви война на Русия и веднага да се предаде.
170
11
 
6
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
*** и сирийци масово са се изнесли от военните обекти и пълнят памперсите в землянки.
169
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха ха! Джендърчета и носители на европейски и еднополови ценности .....вие ще сте първите ...след 9 септември м
168
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашъните, като мишки си изнесоха тенекиените корабчета от Сирия, животното се скрил дълбоко в някакъв подземен бункер. Много сирийски генерали и семействата им се ометоха от сирия. Рублата рухна. Всичко това само с един туийт на Тръмпито. Иначе навремето пиха *** шампанско с думите "Тръмп наш" ахахаха. Между-другото в момента над Сирия има 0 самолети, празно.... radarbox24 Нещо се пече!
167
2
 
19
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 6 години
Подобно на САЩ, и Хитлер санкционира СССР. Държа руснаците в желязна обсада четири години. Но накрая си тегли куршума. Самосанкционира се, така да се каже.
166
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АКО АНТИХРИСТКА РУСИЯ СТРЕЛЯ ПО ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНА ОТ ЕС ПЪРВАТА РАБОТА НА НАС БЪЛГАРИТЕ Е ДА ИЗБИЕМ ВСИЧКИ ДИПЛОМАТИ ПУТИНОФИЛОПИТЕЦИ СЛУЖЕЩИ НА РЕЖИМА!!!!
165
3
 
13
 
! Отговори
с пушка в ръка преди 6 години
След като Донката Трумп е толкова навит да се бие срещу Русия, защо не тръгне с пушка в ръка към Сталинград? В момента времето и снежната покривка са много подходящи за една геройска смърт!
164
4
 
18
 
! Отговори
ЗАВЧЕРА преди 6 години
Русия избиха американските намни *** в Гута ,но медиите нищо не съобщават за стотиците черни чували с Краварският резил . Нищо за убитите Натофски инструктори на ИДИЛ и ислямският тероризъм . .
163
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГенерал Колев преди 100 години така е пердашил непобедимата армия, че още им държи влага...След това русия губи над 1 млн.кв.км включително и КримА бе ти остави Русия какво губи, разкажи България какво печели .
162
2
 
12
 
! Отговори
Еми преди 6 години
До Анонимен: Обратен виш ,че цала България седи зад Русиия земи се занимаваи с мъже от твоя тип и не се излагаи женчо.