Почина Гого от "Тоника"

Музикантът си отиде на 64-годишна възраст след продължително боледуване
Обновена: 10 яну 2014 14:00 | 10 яну 2014 09:23, Красимир Ангелов
96
Почина Гого от "Тоника"
Гого Найденов с колегите си от фамилия "Тоника" на фестивала "Бургас и морето". Снимка: архив, Булфото

Един от любимите певци на България - Георги Найденов - Гого от Тоника, почина тази нощ в дома си, предаде bTV.
 
От няколко години 64-годишният музикант се бореше с тежко заболяване, като състоянието му се влоши преди година и половина заради погрешно поставена диагноза.

Първоначално му бе поставена диагноза летерална амиотрофична склероза. Впоследствие се оказа, че всъщност страда от лаймска болест.

През цялото време неотлъчно до него бе съпругата му Ева.

Георги Найденов е роден в Бургас на 6 август 1949 г. и през целият си живот е отдаден на музиката. През декември 2011 година музикантът бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Бургас".

В началото на своята кариера в продължение на три години е част от група "Корали", създала музикалния символ на Бургас "Бургаски вечери". От 1969 г. пее и свири в оркестър "Тоника" към Културния дом на транспортните работници в Бургас.

През 1971 г. Гого и съпругата му Ева, заедно с Анастасия Бинчева и Хари Шерикян, създават вокалния квартет "Тоника", с който печелят редица награди, сред които са втора награда на фестивала "Тракийска лира" (1972), първа награда на фестивала "Златният Орфей" (1976), първа награда на фестивала "Бургас и морето" (1979) и др. През 1980 г. групата е разформирана.

През 1981 г. Гого, Ева, Иван Христов, Краси и Вили Гюлмезови създават групата "Домино". През 1985 г. групата печели втора награда от конкурса "Кехлибареният славей" в Сопот, Полша, както и наградите на Полското радио и телевизия и на публиката. През 1986 г. "Домино" печели втора награда на "Златния Орфей" и има голям успех на "Шлагерфестивал" в Дрезден, Германия.

През 1994 г. по-голямата част от вокалистите от "Тоника" и "Тоника СВ" създават общата формация "Фамилия Тоника". Групата, освен че възстановява огромната част от хитовете, създавани за "Тоника", "Тоника СВ" и "Домино", изпълнява и десетки нови шлагери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
7
 
! Отговори
фен преди 10 години
ДЪЛБОК ПОКЛОН !!!!СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВОТО!
78
3
 
9
 
! Отговори
буратинче преди 10 години
До коментар 74. Хайде моля не намесвай магистралната чалгаджийка Ивана. Чалгата е носител на СПИП и венерически болести. Гого беше голям и е обидно да го сравняваш с *** като Ивана!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Поклон пред паметта му.
77
3
 
10
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Каквото и да кажем за Гого няма да е достатъчно .Един изключително земен и сърдечен човек.Глас,който ни завладяваше и ни оставяше без дъх,песни,които и до днес слушаме с удоволствие.Мир,светлина и покой на душата му! Дано там,където отиваш бъдеш толкова обичан,колкото и тук на земята!
76
9
 
1
 
! Отговори
дървен петкан преди 10 години
Какво сърце, бе брато, то нито сърце, ни мозък - вътре само едни ла--а
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Аловне те ли е жал бе няма ли сърце та говориш така
74
3
 
5
 
! Отговори
Нина преди 10 години
много се натъжих като чух това нещо но лека ти пръст ще остане за винаги симпатичен добър човек за мен
73
4
 
6
 
! Отговори
дървен петкан преди 10 години
Един добър човек, винаги засмян, винаги със страхотно добро чувство към хората, към публиката
72
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пропуснах Панайот Панайотов, Ивана...Нека ми простят - прекрасни българи, които ще обичам и от оня сват, защото са истински - пият, страдат, рабонят, веселят се и ни карат и ние да се чувстваме такива -истински.Сбогом!Сбогом!
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С обич и уважение, с голяма горчивина и с възхищение ще отбележа това събитие. Защото хората от Бургас са много талантливи и истински!Такива са и хората в Айтос, в родния град на моя покоен съпруг, в чийто квартал е родена ***, роден е Филип Кутев, зет е Хайго Агасян!Гого ми е колега - химик!Гого и ***, Тоника с песните им са в душата на всеки бургазлия.От мен си отиде част от живота ми.Имате ли ценности?Ето ги!Музика, текст, човеци, послания, живот!Как си отивате, приятели!?
70
2
 
13
 
! Отговори
евлоги преди 10 години
довиждане приятелю .дано вече си на по добро место .лека ти пръст
69
2
 
18
 
! Отговори
марин преди 10 години
Вечна му памет.Нека почива в мир.
68
2
 
17
 
! Отговори
Невена преди 10 години
Поклон! Почивай в мир!
67
2
 
21
 
! Отговори
Pitanko преди 10 години
Бог да го прости! За мен беше душата на Тоника! Имаше изключително присъствие, с което създаваше незабравимо настроение на зрителите...
66
2
 
21
 
! Отговори
ставри преди 10 години
Почивай в мир.Незабравим.
65
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОКЛОН
64
5
 
10
 
! Отговори
човечето преди 10 години
До Анонимен- коментар 61Ние не ги плюем лекарите. Преди няколко дни по нова телевизия дадоха дете, не помня с какво заболяване и трябваха 200 000 евро за лечение в чужбина. И не е само то. ЗАщо вземат здравни от родителите на болни деца като не могат да излекуват децата? Хайде като изгубиш близки от различни болести тогава говори. В България нямаме лекари.
63
2
 
37
 
! Отговори
В Димова преди 10 години
Мисля,че никой няма да забрави слънчевата му усмивка иБургаски вечери!!!! Поклон! Дълбок поклон,ГОГО!!!
62
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СКАНДАЛНО!!!И кое от двете е факт - парите или комфортните условия? Пари? За толкова пари, колкото се дават в БГ за година на цялото здравеопазване в Швеция преди две години направиха ЕДНА болница. За такива КОМФОРТНИ условия, в които работят българските медици, могат само да мечтаят колегите им от.... Бангладеш! Огледайте се - нашите лекари бягат, чужди не идват, това нещо подсказва ли ви?
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До тяЛечими? Колко излекувани има от Лаймска болест в трети стадий? Защо не го излекуваха в Германия, нали там го лекуваха Гого? Злоба и глупост лъха от коментарите Ви, жалко, че сте жена, може би дори вече майка на някого....
60
3
 
5
 
! Отговори
poklon преди 10 години
POKLON... POKLON... POKLON mili Gogo dano dy6ata ti e na nai prekrasnoto mqsto na tozi svqt obi4ame te .Ti ni napravi detstvoto s tvoite besni 6tastlivo cqla Bulgaria te obi4a6e i nikoga nqma da te zabravim