Легендарната салата "Цезар" навърши 100 години, оригиналната рецепта

Истинската магия се крие в нейния дресинг
25 авг 2024 12:05, Петър Бойчев
15
Легендарната салата "Цезар" навърши 100 години, оригиналната рецепта
Снимка Пиксабей

Салата “Цезар” е едно от онези ястия, които са преминали границите на времето и пространството, за да се превърнат в класика, любима на милиони хора по света. Въпреки че рецептата е проста, салатата предлага уникален баланс между свежест и кремообразност, което я прави истински кулинарен шедьовър, който тази година празнува 100 години от своето създаване.

Произходът на салата “Цезар” е обвит в интересни легенди и разкази, като най-известната версия гласи, че тя е създадена от италианския емигрант Цезар Кардини, който по онова време притежава ресторанти в Мексико и САЩ.

Според Роза, дъщерята на Кардини, баща ѝ създава известната салата на 4 юли 1924 г. В ресторанта му “При Цезар”, в който по онова време готвят двамата с брат си, се събират твърде много хора, които искат към питиетата си свежо мезе.

Двамата импровизират и събират на едно място всичко, което имат като запаси в кухнята. Така от нищото се родила салата, за която след това посетителите дълго разказвали и това била причината ресторантът на Цезар да се пълни с хора, които били любопитни да я опитат. Първоначално салатата се е казвала “Авиатор”, кръстена на Алекс Кардини, дядо на Роза, който бил пилот към италианските военновъздушни сили по време на Първата световна война.

През 1948 г. Цезар Кардини решава да патентова творението си. В регистрите, той я записва като салата “Кардини” и “Оригинален Цезар”. Днес съществуват различни рецепти, но класическата включва съставките, с които Кардини разполагал в онзи следобед на 4 юли 1924 г. - маруля, препечени хлебчета, яйца, настърган пармезан и сос “Уорчестър”.

В една от своите книги известната американска готвачка Джулия Чайлд разказва, че за първи път е яла тази вкусна салата в ресторанта на Кардини като дете през двайсетте години на миналия век. Пътувайки с родителите си, решават да се отбият и да опитат прочутата салата в ресторанта му.

След като се превръща в едно от най-известните кулинарни гурута в Америка, Чайлд убеждава Роза да сподели с нея оригиналната рецепта на баща си. В интервю за “Ню Йорк Таймс” кулинарката споделя: “Цялото семейство бяхме много развълнувани, че опитваме тази салата, която по онова време беше много шик. Цезар беше възрастен човек, който я приготви на място пред очите ни”.

Истинската магия на салата “Цезар" се крие в нейния дресинг – комбинация от аншоа, чесън, лимонов сок, зехтин, яйце и пармезан, който придава на ястието характерния му вкус. Оттогава салатата претърпява множество интерпретации и адаптации, но основната рецепта остава непроменена.

Рецептата:

Какво ви е необходимо: 1 голяма римска салата; 50 г пармезан; 2 скилидки чесън, пресовани; 1 жълтък; 50 мл зехтин; 2 с.л. лимонов сок; 1 ч.л. горчица; 1/2 ч.л. сос “Уорчестър”; 2 филии бял хляб; черен пипер; кашерна сол

Начин на приготвяне:

Нарежете хляба на малки кубчета и ги запечете в предварително загрята на 180°C фурна за 10-12 минути, докато станат златисти и хрупкави.

В купа пасирайте чесъна и жълтъка заедно с горчицата, лимоновия сок и соса “Уорчестър”, след което постепенно добавяйте зехтина, докато се получи гладък и кремообразен дресинг. Овкусете с кашерна сол и черен пипер.

Нарежете римската салата на големи парчета и я поставете в голяма купа. Добавете кротоните и дресинга, след което внимателно разбъркайте, така че всички съставки да се покрият равномерно.

Накрая поръсете салатата с тънки люспи пармезан и сервирайте веднага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Свободно време.
Таро прогноза за 2 - 8 септември
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ой вей! преди 2 седмици
И този сайт ли го купиха онези, или всичко тук се преписва от Times of Israel, което обяснява и globohomo позициите в повечето статии?
8
0
 
3
 
! Отговори
Кашерна сол? преди 2 седмици
Г-н Бойчев, знаете ли какво е "кашер"? "Кашер" е еврейското значение на "Халал". Преписвал сте от еврейски сайт.
7
0
 
12
 
! Отговори
Неграмотен преди 2 седмици
Оригиналната рецепта включва аншуа и веднага след това ето я рецептата-чета чета,аншуа няма?Аз неграмотен мисир ли съм или???
6
4
 
6
 
! Отговори
Заложете на Мръвката преди 2 седмици
Салатите са Храната на Моята - Храна!
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нягледен пример как драсканиците на списвач в треторазряден сайт може да опропасти най известната салата в света. Кешерна сол,буахахахаааааа
4
3
 
14
 
! Отговори
Кашерен италянец преди 2 седмици
Много е важно да има кашерна сол. Италянските имигранти са закърмени с нея. От тук може да си правите изводи колко е уникална рецептата и кой я е писал.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Валерия Това че ти за пръв път чуваш за Римска салата си е твой проблем. Да те светна сорт салата е.
2
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Баш през 1924 в Мексико кашерната сол е била ексклузивно използвана и неслучайно включена като съставка на Цезар салатата... смяяяяяххххх
1
5
 
17
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 седмици
Айде сега напишете статия и за паста "Путанескa" и напишете защо и е такова името и как е възникнала рецептата :))) Аз знам, но не ми плащате да ви подсказвам :)))