Тутанкамон имал кинжал от желязо от метеорити

Той бил в гробницата му сред над 5000 предмета
Обновена: 2 юни 2016 19:50 | 2 юни 2016 19:45, Камелия Цветанова
3
Тутанкамон имал кинжал от желязо от метеорити
Гробницата на Тутанкамон. Снимка: wikipedia.org

Кинжал на 3300 години, открит в Египет заедно с безценното богатство на фараона Тутанкамон, е създаден от желязо от метеорити, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Тутанкамон умрял на 19-годишна възраст през 14-и век пр. Христа след кратко 9-годишно царуване. Той е сред най-известните древноегипетски фараони заради богатството в гробницата му, което е най-впечатляващото откривано някога от тази епоха. В гробницата му са намерени над 5000 предмета, много от които от масивно злато. Сред това богатство е и кинжал със златна дръжка и неръждясало острие, пъхнат между ленените ленти, с които е обвита мумията.

Кинжалът е изкован от желязо от метеорити, установиха 13 египетски и италиански учени, след като изследвали състава му. Острието съдържа 10 процента никел и 0,58 процента кобалт, а това са основни съставки на желязото от метеорити.

Съставът на острието, определен с голяма прецизност с помощта на рентгено-флуоресцентен спектрометър, подкрепя хипотезата за метеоритния му произход, заявиха учени от Политехническия институт в Милано, университета в Пиза и експерти от Музея на Кайро.

 "Качествената изработка на кинжала на Тутанкамон доказва, че древните египтяни са притежавали големи умения в
коването на желязо", отбеляза експертът Махмуд ал Халуаги.

Учените са на мнение, че фараоните са си давали сметка за метеоритния произход на използваното желязо, защото по време на 19-ата династия се появил нов израз - "желязо от небето".

Въвеждането на новия израз навежда на мисълта, че древните египтяни са били наясно, че тези редки парчета желязо са паднали от небето.

Резултатите от изследването са публикувани в Meteoritics and Planetary Science. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
0
 
! Отговори
Набабавифурката преди 7 години
Известно е, че първото обработено желязо в древността е било с метеоритен произход. И предметите, направени от него са имали сакрално значение. Находката с кинжала е поредното доказателство за това. А льохманите у нас могат да пишат каквото си искат. Нали са се научили поне на четмо и писмо.
2
3
 
0
 
! Отговори
Льохман преди 7 години
А бе забравихте да кажете, че кинжала са му го подарили извънземните, след като са кацнали върху пирамидата му минавайки да видят как се развива човешкия род....Аман от пропаганда. Или може би египтяните са ходили на лов за метеорити с космически кораби, подарени им от марсианците.
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Качествената изработка на кинжала на Тутанкамон доказва, че древните египтяни са притежавали големи умения в коването на желязо", отбеляза експертът Махмуд ал Халуаги...Поне ги е бивало в нещо, за разлика от днешните арабели, които се бият в гърдите и си мислят, че са потомци на древните египтяни, а те нямат нищо общо...