Елизабет II неуморна: Счупи рекорда за най-дълго властване

Историк: Трудно е да си спомниш времето, когато не е била на трона!
Обновена: 9 сеп 2015 14:06 | 9 сеп 2015 14:02,
33

Снимка: Reuters

Днес кралица Елизабет Втора подобрява рекорда за най-дълго властващ монарх, поставен от пра-прабаба й кралица Виктория, която властва 63 години и 216 дни от 1837 до 1901 г. Точния момент, когато това ще стане, не е известен, защото не е записан часът на смъртта на крал Джордж Шести на 6 февруари 1952 г.
Още по темата

Смята се, че той е починал около 1 ч. през нощта, така че кралица Елизабет Втора ще влезе в историята около 17,30 ч. по Гринуич. Тогава, според изчисленията на Бъкингамския дворец, тя ще е била на трона 23 226 дни, 16 часа и 30 минути.

Елизабет Втора е видяла как дузина министър-председатели идват и си отиват и е била на трона шест десетилетия от британската история - от войната с Германия през смъртта на принцеса Даяна до терористичните нападения в Лондон.

Тя е работила с 12 британски министър-председатели - от Уинстън Чърчил до Дейвид Камерън, който даже не е бил роден по времето на нейната коронация. И продължава да участва в обществени прояви и да пътува на 89-годишна възраст.

Елизабет е от последното поколение британски кралски особи, получили образованието си у дома, и първият монарх на страната, изпратил имейл (1976 г.) или туит (2014 г.).

"Човек трябва да е на определена възраст, за да си спомня времето, когато тя не е била кралица", каза кралският историк и коментатор Хюго Викърс. Елизабет, която е единственият монарх, когото повечето живи британци някога са познавали, е постоянното сърце на британския живот, откакто се възкачи на престола като млада жена на 25-годишна възраст, допълва той.

Имаше очаквания, че кралското семейство ще отпразнува рекорда в тесен кръг днес. В присъщия й делови стил обаче кралицата днес ще работи нормално. Специална празнична вечеря не е планирана.

По това време на годината кралица Елизабет Втора както обичайно е в имението си Балморал в Шотландия. Заедно с принц Филип тя ще открие нова линия на шотландската железница и ще се повози на влак с шотландския премиер Никола Стърджън.

В цялата страна обаче ще звънят църковни камбани. На лондонската телевизионна кула ще бъде изписано пожеланието "Да е дълго царуването й", а кралската баржа "Глориана" ще се включи в процесия по р. Темза.

Двете крила на подвижния мост Тауър бридж ще бъдат вдигнати и при преминаването на процесията от кораба "Белфаст" ще прозвучат четири топовни салюта, а реставрираният кораб на лондонската пожарна "Маси Шоу" ще изстрелва струи вода във въздуха.

В навечерието на рекорда на кралицата медиите разпространиха любопитни факти за нея. Така журналистите изчислиха, че за своето 63-годишно властване Елизабет Втора е извършила 256 официални посещения в 129 страни. Интересното в случая е, че нито за една визита не й е потрябвал паспорт, тъй като тя няма такъв. Това е така, защото всички паспорти във Великобритания се издават от нейно име. Сигурно малцина знаят, че кралската особа говори френски и зад граница често използва този език, като не прибягва до услугите на преводач.

Елизабет Втора е известен любител на чая, като предпочита сорта "Ърл Грей". Нейно Величество не отказва чашка джин с аперитив "Дабоннет" преди обяд за по-добро храносмилане. При празнични приеми в Бъкингамския дворец кралицата винаги лично инспектира сервирането, за да бъде всичко перфектно при посрещането на височайшите гости.

Не всички знаят, че кралската особа е могла да се омъжи още на 17-годишна възраст. Ръката й поискал не друг, а Единбургският херцог принц Филип, неин сегашен съпруг. Но тогава родителите на Елизабет Втора решили, че тя още не е готова за брак и се съгласили с предложението на принца едва 4 години по-късно.

За изминалите десетилетия кралицата се утвърди в страната с прозвището "Лилибет", а в семеен кръг нейният съпруг я нарича Cabbage /Зелка/.

Медиите не пропуснаха да отбележат и факта, че по време на своето властване Елизабет Втора е допринесла за привличането в икономиката на страната на 57 милиарда британски лири /87 милиарда долара/. Що се касае до разходите за издръжката на монархията като цяло, за тях журналистите тактично премълчават в навечерието на празника.

Вижте интересни снимки от властването на Елизабет Втора в галерията ни!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
2
 
! Отговори
8 преди 8 години
До DiscoveryИДИ И ТИ В АНГЛИЯ,ВЗЕМИ ГРАЖДАНСТВО И СИ ИМАЙ КОЛКОТО СИ ИСКАШ ТРАДИЦИИ!
15
3
 
4
 
! Отговори
Цък преди 8 години
до Discovery ------------------Язък ти за ника бе!!!!Абе, умник, знаеш ли, че когато руският цар се обръща с молба за убежище към английското кралско семейство - бидейки родственици - на него му беше отказано от "знатните" му роднини в Англия и по този начин английското кралско семейство подписа присъдата на своя родственик и неговото семейство???Но, това на запад не се афишира - нещо, като табу!!!Що тъй, а??????
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кое й е неуморното на дъртата ***? Тя изобщо имала ли е и една възможност да се умори в живота си? Живее в умопомрачителен лукс и охолство, като периодично спретват ПР-акции за това как "организирала скромно празненство по случай еди-кое си". Нищо не прави, само паразитира. Обитава дворци, пътува в най-луксозни самолети, яхти и лимузини по целия свят. И от това ли да се умори?
13
6
 
5
 
! Отговори
уточнение преди 8 години
Това е музеен експонат НЕ е властник!
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъртия вампир съвсем вампиряса!
11
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От какво се е уморила, та да не е неуморна ?! Една манджа не е сготвила през живота си.
10
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бабата получава европейски субсидии по 400 хил. лири за ябълковите си градини в имението Сендрингъм, а нейният син Чарлз за "биоекологичното" имение Хайгроув над 200 хиляди. Преди няколко години западни журналисти разкриха ,че почти половината от субсидиите получават коронованите глави на Европа. И няма никакви нормативи, които да ги задължават да се отчитат за какво харчат парите на европейските данъкоплатци. Пари при пари отиват, защото короновани шмекери се правят на селяни.
9
1
 
4
 
! Отговори
75 преди 8 години
До 2. Закъсня. В "Днес.БГ" преди няколко дни,писаха че "Путин помпа Медведев"
8
2
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Каквото и да кажем,това си е...рекорд и празник за роялистите в целия свят.За нас в Кривунделово си е обикновен...работен ден,в който ходехме да поливаме тиквите е това...жежко време.
7
14
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 8 години
А бе тая бабушкера няма ли да умре ?
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Помня, че когато се жениха ония двамата - Кейт и Уилям, имаше някакво предаване, където се говореше, че на практика от кралското семейство няма никаква файда, просто седят там едва ли не за престиж.Все едно сега да дойде Симеон Сакскобургготски и да каже "Аз съм ви цар, плащайте ми данъци".
5
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рептил Нomeр 1.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предците й и свитите им са измислили и провели опиумните войни,в резултат на което Англия,САЩ и Европа са владяли Китай,Индия и т.н. Бабето и свитата й измислиха и проведаха сексуалната революция ,в резултат на което Китай,Индия и т.н. владеят Англия,САЩ и Европа.Извод:Всеки прави това,което може!"Ум царува,ум робува,ум патки пасе"- как ли звучи на английски?
3
24
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала бабче! Още 100г. да изкараш, а хейтърите нека си лаят. Англия продължава да е една от най богатите държави в света и със огромно влияние в световната политика. Не случайно всички имигранти напират да влизат там. Никой не отива на лошото, всеки търси хубавото.
2
19
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E, нормално! То повечето от влечугите живеят до 150!
1
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешно и тъпо ... все пак сме 21-ви век