Постковид: Новата епидемия и най-масовият проблем в момента, който подценяваме

Състоянията може да трае с години, уточни д-р Ботев
23 яну 2024 15:30, Анисия Иванова
119

Ковид пандемията отмина, но вирусът продължава да циркулира около нас. Две години по-късно все повече усещаме влиянието му с постковид състоянията.

Хематологът д-р Чавдар Ботев заяви в студиото на "България сутрин", че проблемът е много сериозен.

"В САЩ от Ковид починаха около 1 млн. души, докато в момента има около 30 млн. с постковид и 2-4 млн. не могат да отидат на работа. В ЕС това са 50 млн. души. Представете си, в България има група от 5 хил. жени, които не могат да отидат на работа и това не се знае в държавата. Това са хора, които са изправен пред социален крах. С нормалните методи на изследване не може да хванете, че се касае за постковид и това води до насочване към психиатър", обясни гостът.

По думите му симптомите са много лесно разпознаваеми и всеки може да усети, че не се чувства както преди. Такова е чувството за умора след минимално физическо натоварване. Подценяваме тези състояния, а тук става въпрос за човешки ресурс, изтъкна д-р Ботев пред Bulgaria ON AIR.

Хематологът подчерта, че в ЕС има милиарди за решаване на този проблем, а "ние стоим все едно нищо не се е случило".

"Това е най-масовият проблем в момента. Пациентите го осъзнават и се насочват основно към психиатри. Германските партньори от лабораториите извадиха постковид изследвания - малък, среден и голям пакет. Когато имате симптомите, обикновено имате два вида антитела срещу мозъка, което е много страшно. Вирусът може да остане в мозъка ни с месеци и години, постепенно настъпват автоимунни реакции. Имаме рязко увеличение на автоимунните заболявания. През 2020 г. давахме безумно много антибиотици", каза още д-р Ботев.

Той е на мнение, че по-тежките случаи трябва да бъдат диагностицирани правилно, но микробиологията в клиниките не е на нужното ниво. Трябва да се отделят много средства за микробиолози и вирусолози, смята хематологът.

Д-р Ботев посочи и някои от симптомите на постковид: бърза умора при младите хора; сърдечни пристъпи след събуждане - проявява се при ставане; имунната система е изключително потисната.

"Разковничето е правилното лечение на всеки нов Ковид. На пазара се появи нова ваксина, която е хубаво да имаме - Novavax. В Германия взеха 10 млн. ваксини. Ако имате антитела, не е добре да правите ваксина. 6 пъти по-силен е имунитетът при преболедувалите", уточни д-р Ботев.

Състоянията на постковид може да траят с години, а за тежките случаи медицината не може да помогне, стана ясно още от думите му.

"Тя си е паралелна пандемия, засяга работоспособните хора. Решение има, нашето сдружение е готово да работи с всеки. Имаме международни партньори, събрали сме всичко", отбеляза д-р Ботев.

Понякога постковидът при някои хора в комбинация с определен паразит води до свръхбърза деменция. Млади хора свръхбързо оглупяват видимо, това е много страшно, алармира хематологът.

Д-р Ботев препоръчва изследване на антителата. Гостът поясни, че понякога тежкият постковид започва две години след прекарване на заболяването.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
4
 
! Отговори
абв преди 3 месеца
До Анонимен хахаха! Затова зачестиха случаите на внезапната секундна смърт при ваксаните! Самозаблуждавайте се! вие какво си мислите- че вредите от ваксите ще се проявят веднага, и, че някой ще си признае!? Не и у нас!
104
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Постковид засяга 30% от преболедувалите - неваксинирани. Това са фактите.
103
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И тука, бате, пак нек'ви debили вредщят, че нЕвма КОВИД, никога не е имало и нЕма и да има. Пландемия било, грипче със сополи... Абе, де да можеше да измрете изведнъж всички плоскочелi подчоvetsi за да не се налага да живеем заедно... Ама де тоя късмет!
102
2
 
10
 
! Отговори
НСИ преди 3 месеца
https://nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_2_2023_W52.png Ковид пландемията свърши в България през април 2022г, когато Омикрон измести другите варианти. Това се случи навсякъде по света, но в най-ваксинираните Западни Ковид Гета свръхсмъртността продължава с Устойчиво Развитие на мРНК ВАКСОДЕМИЯТА.
101
2
 
9
 
! Отговори
БЛАГОДАРИМ преди 3 месеца
Благодарим за информацията. Вие сте най-полезните иди0ти от Ковид Фарма Мафията и благодарение на вашия всеотдаен, сизифов труд нашите антиваксърски постижения са най-добри, сред развитите страни, до 35% първична ваксинация, бустери от всички видове под 15%, отчитат се отделно и бивалентните с цели 2%. Но рекорда ще е с есенната сезонна доза под 1%. Вие сте най-патриотичните ***, съответно не се образуват пикове и свръхсмъртност в България няма. Благодарим ви отново, продължавайте с вашата хронично упорита тъпота и идиотизъм, да ни носите надежда за спасение.
100
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"6 пъти по-силен е имунитетът при преболедувалите" ПОМНИТЕ ЛИ!! Когато "експертите" ни лъгаха, че само от ваксини бил добър имунитета! Че естествения имунитет не ставал! ПОМНЕТЕ! ЗА ДА НЕ ОСТАВИМ ДА НИ ЛЪЖАТ ПАК! ПРОДАЖНИЦИТЕ "ЕКСПЕРТИ"!
99
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Пациентите го осъзнават и се насочват основно към психиатри." - правилно се насочват! Имат постковид в мозъка! От психичноболния вид!
98
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За три години - и работя с много хора- и живея в голям жилищен блок с много семейства - още не съм чувал за нито един човек, който има поскови. Единствено от медиите чувам за поскови. Все едно е някаква измишльотина? Пак?
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Понякога постковидът при някои хора в комбинация с определен *** води до свръхбърза деменция. Млади хора свръхбързо оглупяват видимо, това е много страшно, алармира хематологът." С това специално съм съгласен на 100% !
96
12
 
2
 
! Отговори
до 90 преди 3 месеца
Иначе казано интелигентните отлично платени хора с европейски доходи (ваксинираните) сме около 10%. Правилно си изчислил. Останалите ринете дъното в склада на Лидл с 3-4к на месец и се мислите за много умни. А то ясно си пише колко сте "умни" във фиша със заплатите ви.
95
6
 
5
 
! Отговори
do 90 преди 3 месеца
Прекрасно си го изредил. При 7% интелигенция у нас това са цифрите. Бедни антиваксъри тотални ***, това е :)
94
4
 
12
 
! Отговори
Внезапно иНЕОЧАКВАНО преди 3 месеца
Какво се случи с журналиста, който бучеше на Джокович да се боде?
93
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За огромно съжаление на антиваксърите предимно заболелите са от преди ваксините с тежки последици за организма. Уви, от ниските обществени прослойки са. И уви- ваксинирани няма с никакви последици. Ама няма лошо да си вярвате русофилите как "ваксините ви Обиват" и "маскити са зада малчити".
92
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дефиниция за Кръст! Кръста това е ...Векторът - Енергията, (която Човека взема чрез храната от Слънцето) перпендикулярна на Вектора - на Гравитацията на Земята! Като се набоцкаш с Ковид Иглата - тя ти спира функциите на тялото да приема Енергията на (((Съмчевите))) Лъчи и остава само силата на Земната Гравитация и тялото на човека отива със спомен и плач на все още живите - не ваксинираните, с думите: "Бог да го прости", обратно в земята!
91
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да наистина странно съвпадение 10% са ваксинираните у нас истински и с толкова процента се подкрепят ппдб.Явно удря в мозъка ваксината и те оглупяват на първо място,на второ място голяма част от тях отиват при Св. Петър .Лошото е че са гласували преди това
90
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този доктор си е помислил,че не ни е уплашил достатъчно с ковида и за да е още по-стрсиращо прибави към вируса и "определен ***"! Изненада няма! Почти всички сайтове гъмжат от реклами за лекарства против ***. Рекламите ги правят също доктори,които твърдят,че повече от 80% от българите са пълни с гадините! Нямат спиране пред бълването на измишльотини с цел да ни стрсират,зомбират и обират!!! Нищо читаво не остана в РОДИНАТА ни!!!
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Суфикса от истеричното представяне на ковид ще се види във времето.
88
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Млади хора свръхбързо оглупяват видимо, това е много страшно". Най-накрая ми стана ясно кой ги избра тез мошенници от ПП-ДБ и защо още ги търпим. Всичко било заради ковида. То няма друго обяснение, все съм вярвал че народа е *** ама с тях направо счупихме ***.
87
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Благодарение на Ковид осъзнахме нещо много важно. В България проми_тите мозъци са някъде около 10% (наистина ваксинираните), 20% са тарикатите и податливите на натиск (тези с фалшивите сертификати) и 70% сме тези, които държим на принципите си и не се поддаваме на манипулация и принуда.
86
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"това само неваксинираните ли засяга ?" - Не, това засяга само неразбралите какво им причиниха. Ти си в групата, но все пак не ти пожелавам да имаш подобни проблеми.