Проф. Христова: Ще има по-продължителна и висока вълна на заболявания

В момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива
5 яну 2023 17:07, Петя Славова
16
Проф. Христова: Ще има по-продължителна и висока вълна на заболявания
Снимка: БГНЕС

Растат случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ). Това ще продължи  през  целия януари и дори февруари поради ниските температури, способстващи предаването на вируса и събирането на хора на закрито, обясни пред БТА проф. Ива Христова -директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според нея ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години.

В момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система, посочи още тя.

Още по темата

Проф. Ива Христова отбеляза, че още в края на ноември е започнало повишаване на случаите с грип и (ОРЗ), а през декември броят им се повиши значително. „Тази година сравнително рано започна грипната вълна. Обичайно в предишни години първи случаи на грип доказвахме в края на декември. А сега още от края на ноември имахме циркулация на грипни вируси“, поясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според нея пикът се очаква в края на януари – началото на февруари, след което броят на новорегистрираните заболявания ще спада по-продължително време, вероятно дори до април. Така ще имаме една по-продължителна и по-висока вълна на заболяванията в сравнение с предишни години, отбеляза проф. Ива Христова.

„В момента имаме само грип А. Доказваме по-често тип А (H3N2) и по-рядко пандемичния А (H1N1). Нямаме доказани грипни вируси тип В. Това е важно, защото за грип А имаме антивирусни препарати, които блокират мултиплицирането на вирусите с много добро действие, но трябва да се вземат още първите 1-2 дни от изявата на симптомите. А те са много силна отпадналост, главоболие, температура над 37,50 С, болки в мускулите на цялото тяло, суха кашлица, дразнене от носа и гърлото“, каза проф. Ива Христова.

Тя информира още, че в момента COVID-19 в страната е на едно от най-ниските си нива, ситуацията е спокойна, няма натиск към здравната ни система. В Европа и в света броят на новите случаи също намалява. „Единствено в Азия се отчита повишаване на заболеваемостта, като кривата плавно върви нагоре. И това не се дължи само на повишения брой случаи в Китай, където отпаднаха противоепидемичните мерки и това закономерно доведе до повишен брой заболели. Повишена заболеваемост отчитат и в Япония, Южна Корея и още редица азиатски държави. Предвид наближаващата лунарна нова година за тези държави на 21 януари и очаквания голям човекопоток към тях и обратно, се очаква повишаване на случаите COVID-19 в края на януари-началото на февруари и в световен мащаб“, отбеляза проф. Христова.

По думите ѝ в света изцяло доминира вариантът „Омикрон“, като в различните страни превалират различни подварианти. В САЩ набира скорост подвариантът XBB.1.5. и вече заема около 40% от всички новодоказани вирусни подварианти. В Европа доминира BQ.1, следван от BA.5. У нас все още доминира ВА.5. В Китай също доминира ВА.5.

„Всички тези подварианти се отличават с две основни характеристики: първо - по-добре се залавят за рецепторите на нашите клетки, и второ - заобикалят до известна степен имунната ни защита. Това им позволява да се намножават успешно в клетките на респираторния ни тракт, но не предизвикват по-тежко заболяване. Това са подварианти на „Омикрон“, а за него е добре известно вече, че засяга предимно горните дихателни пътища с оплаквания от носа и гърлото, но не и от белите дробове“, обясни проф. Ива Христова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко информация за ваксърите относно научните постижения на фармацевтичните фирми:"Хероинът е полусинтетично производно на опиума, създадено през 1897 г. от немската фармацевтична фирма Bayer, като болкоуспокояващо средство. Впоследствие се продава масово, докато не става ясно, че предизвиква физическа и психическа зависимост и е забранено поетапно във всички страни." Всичко е било наред, докато стават ясни последствията.
11
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен11 Приятел, ти ми звучиш като някой наркоман, който убеждава свой прияетл да си сложи хероин с думите "От какво толкова те е страх?"
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ваксърите са като македонците. Навсякъде данните показват, че ваксите не работят. То гледа и чете само ваксърска пропаганда и ти вика, че не е вярно.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксинираните запаздни държави имат по-високи нива на заразяване и смъртност от неваксинирана България. Обаче ваксините работели. Смях в залата.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ти пък не се страхувай толкова! Информират те. Никой не те плаши. Много сте податливи та страх явно, както и руската пропагандна машина ви подплаши от западните ваксини. Айде, бий си един спутник и мирясай!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само се набива на хората в главите ковид, грипове, болести! Същевременно се тръби за липса на лекарства и антибиотици! Липсват животоспасяващи лекарства и за деца! Разрешение от ЕС ли трябва да се вземе за закупуване на лекарства, държавата не може ли сама да ги закупи? Всяка година има грипове, защо не се спре с насаждане на страх и психоза за хората. Каже се веднъж, два пъти но всеки ден, става странен феномен! Лекарите ще си лекуват пациентите стига да има лекарства!
6
4
 
14
 
! Отговори
Теодоро преди 1 година
ЖАЛКА ИЗМАМНИЦА,СКОРО ЩЕ ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ. ДОЛУ ковидидьотията.
5
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Улиййййй, това антитяло дърто пак е взело думата. То бива алчност,ама чак пък толкова... Освен това е некадърна. Има ли излекувани и доволни от бабата?
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Допреди година кашличко беше ковид
3
4
 
17
 
! Отговори
Тази преди 1 година
Да не е спала с врачка? А числата за тотото в края на седмицата знае ли ги?
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НИЩО НЯМА ДА ИМА! Разкрихме ви измамите! Закривай цирка! Дискредитирахте се доживот, рекламни агентчета дребни!
1
4
 
21
 
! Отговори
Какъв ковид преди 1 година
какви пет лева, тази вече е за лудницата?! Нали всичко отмина, няма мерки, няма дистанции?! Или просто трябва да сме солидарни с жълтите маймуни?!