Еднократен данък от 99% върху милиардерите би снабдил всички възрастни на Земята с ваксини

Парите биха могли да стигнат и за 20 хил. долара обезщетение на безработните
15 авг 2021 14:39, Нели Христова
105
Еднократен данък от 99% върху милиардерите би снабдил всички възрастни на Земята с ваксини
Снимка: БГНЕС

Всеки възрастен по света може да получи ваксина срещу COVID-19, ако богатството, събрано от милиардерите по време на пандемията, се обложи с 99% данъци еднократно, според анализ, публикуван в четвъртък от няколко групи, които се застъпват за икономическа справедливост.

Този еднократен данък върху 2690 милиардери в света може да покрие и по 20 000 долара в брой, които да бъдат изплатени на всички, останали без работа по време на пандемията, според анализа на Oxfam, Алианса за борба с неравенството, Института за политически изследвания и Патриотичните милионери.

Този данък все още би оставил милиардерите с 55 млрд. долара повече приходи, отколкото са имали преди пандемията, се посочва в анализа.

Морис Пърл, бивш управляващ директор на BlackRock, най -големият мениджър на активи в света, заяви в изявление, че страните вече не могат да търпят "скока в глобалното богатство на милиардерите, тъй като милиони хора са загубили живота си и поминъка си".

Пърл, сега председател на Patriotic Millionaires, група заможни хора, които подкрепят по-високите данъци върху богатите, заяви, че правителствата исторически са използвали данъци върху богатството след кризи, за да помогнат на общностите да се възстановят.

По време на първата световна война САЩ повишава данъчната си ставка за хората с най-високи доходи до 67%. Във Втората световна война президентът Франклин Рузвелт се опитва да ограничи индивидуалния доход на 25 000 долара. През декември миналата година Аржентина въведе еднократен данък върху хората с над 200 милиона аржентински песо (2,5 милиона долара), които са събрали в хазната 223 милиарда песо (2,4 милиарда долара) към май.

"Нашите икономики се задушават от този запасен ресурс, който може да служи на много по-голяма цел", казва Пърл. "Милиардерите трябва да изкашлят тази парична топка - и правителствата трябва да ги накарат да го направят, като ги облагат с данък върху богатството им."

Анализът използва данни от финансовото списание Forbes, което показва, че милиардерите са увеличили богатството си с 5,5 трлн. долара от 18 март 2020 г. до 31 юли 2021 г. Увеличението за 17 месеца е по-голямо с 5,4 трлн. от богатството, което милиардерите са спечелили през 15-те години от 2006 до 2020 , се казва в анализа.

Счита се, че всяка доза ваксина струва 7 долара в анализа, който определя, че две дози за 5 милиарда възрастни ще струват 70 милиарда долара.

Най-малко една доза от ваксината срещу COVID-19 е приложена на 30,7% от световното население, но само 1,2% от хората в страни с ниски доходи са получили своята първа доза.

За да определи колко пари от еднократния данък биха могли да отидат за безработни хора, групата разглежда февруарския доклад на Международната организация на труда, който установява, че 220 милиона души са безработни в световен мащаб.

В безпрецедентен ход миналия месец четири многостранни институции, включително Международния валутен фонд (МВФ) и Световната здравна организация (СЗО), предупредиха, че възстановяването на световната икономика ще бъде възпрепятствано, освен ако няма повече справедливост при разпространението на ваксини.

Икономистите Еманюел Саес и Габриел Зукман предупредиха в предговора на изданието си за 2020 г. как богатите американци избягват данъците. В текста, озаглаване "Триумф на несправедливостта",  те обясняват,  че макар кризите обикновено да са лоши за богатите, пандемията COVID-19 "може да се окаже различна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този е много скромен, само 99% иска.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия явно искат пак комунизъм. Пак ще разпределят парите на тези които си плащат данъците за благото на народа. Добре де, по социализма защо пак имаше бедни и богати? Богатите другари как така трупаха ресурс от имоти, коли, власт без да имат реално никъкъв доход? Как ще обложиш с данък корумпирания политик милиардер дето по документи няма 1 лев?
25
0
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
До Do 29Не съм казал това - първо не обират ресурси, защото за разлика от правителствата, те ги придобиват в замяна на пари, тоест - други ресурси, които са придобили в резултат на икономическа активност. Второ - това, че повечето са *** и егоцентрици и като цяло недобри хора, не означава, че не са в пъти по-добри в управлението на ресурси от правителствата - нали именно така са увеличили капитала си - организират ресурс, произвеждат продукт и хората го купуват.
24
0
 
2
 
! Отговори
L. преди 3 години
И Бюмбюл от Намайнистан няма да иска да се ваксинира.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да се изметът богаташчетата
22
4
 
4
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
До АнонименНай-големият принос за намаляването на глада в световен мащаб е именно на предприемачите милиардери и мултимилионери, които създават продукти и икономическа активност, впрягат ресурсите по оптимален начин. Няма нито една правителствена или не правителствена организация, която да има дори и минимално съпоставим принос за това. Има обаче примери за много правителства, която носят световен глад - справка Сталин и Мао, хайде не на нас тия комунистически утопии, знаем как завършват!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И после *** че работи заради получовеците. А те ще се плодят с твоите пари.
20
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съвсем доскоро Макрон уверяваше французите, че санитарните пропуски никога няма да има. Вече ги въведе, а неговата партия гласува единодушно.
19
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цивилизованите деморкатични западни държави започна третата ваксинация и ваксинацията на децата.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо не убиват старите хора - помините ли тази история от училище? Милиардерите биха се съгласили да осигурят само депопулационна ваксина за всички останали, защото според тях те консумират техните природни ресурси и природните ресурси, които принадлежат на техните деца и внуци. Значи тези същите, които искат да осигурят ваксина за старците нямат проблем с това старците да умират от глад примерно - това е фалшива загриженост.
17
0
 
12
 
! Отговори
Санитарен фашизъм преди 3 години
Пациент с рак не може да получи следващата химиотерапия, ако няма "зелен паспорт", който от 9 август стана задължителен във Франция за всички посетители на барове, ресторанти, зрители на киносалони, пациенти в болници, пътници в обществения транспорт. Пациентът няма да бъде допуснат нито до лекаря, нито до процедурата, а ако посмее да пристигне за процедурата, рискува да бъде глобен с 15 хиляди евро или да получи година затвор "за създаване на опасност за другите"
16
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ И ТОВА ЩЕ СТАНЕ !!! ЩОТО ТЕПЪРВА ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВЯТ ПОРЪЧКИТЕ ЗА НОВИТЕ ЩАМОВЕ ! НАСЕЛЕНИЕТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВАКСИНИРАНО ОТНОВО И ОТНОВО И ОТНОВО И ОТНОВО ДОКАТО ИМУННАТА МУ СИСТЕМА НАПЪЛНО НЕ ОТКАЧИ ОТ НЕПРЕСТАННИЯ ТОРМОЗ И СТРЕС!
15
1
 
3
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
До Do 16Няма богат човек, който да държи милиарди в кеш, освен някакви ***, къде не си знаят парите и как са ги изкарали. "Печалбите им по време на пандемията" - са всъщност ръста на цените на акциите, които притежават, да не мислиш, че значи, че Мъск е изкарал 100 млрд. печалба и си ги е напъхал в банката. И между другото тяхното богатство се увеличи със значителната помощ на правителството, което наля напечатани пари в икономиката и хората закупуваха акции с тях, което им наду цените.
14
1
 
8
 
! Отговори
Учебник преди 3 години
"Алианса за борба с неравенството" прави изследвания... Абе едно време на такива не им ли казваха "комунисти"?
13
0
 
12
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Голяма пропаганда за тоя комунизъм последните години, вече почна да писва. Далеч съм да защитавам милиардери, но богатството им се мери предимно в акции, облагането на богатството на практика значи да принудиш хора да си продават активи, за да плащат данък - тоест това си е откуп. И при това ако трябва да избирам дали да оставя милиардите да си ги харчи милиардера или правителството, естествено, че ще избера милиардера - те знаят как се правят пари, правителството знае само как да троши пари!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Морис Пърл, бивш управляващ директор на BlackRock, най -големият мениджър на активи в света, заяви в изявление, че страните вече не могат да търпят "скока в глобалното богатство на милиардерите, тъй като милиони хора са загубили живота си и поминъка си"Хха кой го казва това муахахаха.
11
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно съм съгласна. Еднократен данък 99% върху доходите на милиардерите и най-богатите хора в световен мащаб ще извади света от тая лудост.
10
0
 
24
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ПОРЕДНАТА СТАТИЯ С КОЯТО СЕ ОПИТВАТ ДА ИЗКАРАТ, ЧЕ ИМА ОГРОМЕН ИНТЕРЕС КЪМ ВАКСИНИТЕ, ЧЕ ЧАК НЕ ОСТАНАХА!
9
0
 
16
 
! Отговори
:) преди 3 години
Това па и да искаше некой да се ваксинира.....
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се изнесат в държави, където няма да им одират кожите.