Еднократен данък от 99% върху милиардерите би снабдил всички възрастни на Земята с ваксини

Парите биха могли да стигнат и за 20 хил. долара обезщетение на безработните
15 авг 2021 14:39, Нели Христова
105
Еднократен данък от 99% върху милиардерите би снабдил всички възрастни на Земята с ваксини
Снимка: БГНЕС

Всеки възрастен по света може да получи ваксина срещу COVID-19, ако богатството, събрано от милиардерите по време на пандемията, се обложи с 99% данъци еднократно, според анализ, публикуван в четвъртък от няколко групи, които се застъпват за икономическа справедливост.

Този еднократен данък върху 2690 милиардери в света може да покрие и по 20 000 долара в брой, които да бъдат изплатени на всички, останали без работа по време на пандемията, според анализа на Oxfam, Алианса за борба с неравенството, Института за политически изследвания и Патриотичните милионери.

Този данък все още би оставил милиардерите с 55 млрд. долара повече приходи, отколкото са имали преди пандемията, се посочва в анализа.

Морис Пърл, бивш управляващ директор на BlackRock, най -големият мениджър на активи в света, заяви в изявление, че страните вече не могат да търпят "скока в глобалното богатство на милиардерите, тъй като милиони хора са загубили живота си и поминъка си".

Пърл, сега председател на Patriotic Millionaires, група заможни хора, които подкрепят по-високите данъци върху богатите, заяви, че правителствата исторически са използвали данъци върху богатството след кризи, за да помогнат на общностите да се възстановят.

По време на първата световна война САЩ повишава данъчната си ставка за хората с най-високи доходи до 67%. Във Втората световна война президентът Франклин Рузвелт се опитва да ограничи индивидуалния доход на 25 000 долара. През декември миналата година Аржентина въведе еднократен данък върху хората с над 200 милиона аржентински песо (2,5 милиона долара), които са събрали в хазната 223 милиарда песо (2,4 милиарда долара) към май.

"Нашите икономики се задушават от този запасен ресурс, който може да служи на много по-голяма цел", казва Пърл. "Милиардерите трябва да изкашлят тази парична топка - и правителствата трябва да ги накарат да го направят, като ги облагат с данък върху богатството им."

Анализът използва данни от финансовото списание Forbes, което показва, че милиардерите са увеличили богатството си с 5,5 трлн. долара от 18 март 2020 г. до 31 юли 2021 г. Увеличението за 17 месеца е по-голямо с 5,4 трлн. от богатството, което милиардерите са спечелили през 15-те години от 2006 до 2020 , се казва в анализа.

Счита се, че всяка доза ваксина струва 7 долара в анализа, който определя, че две дози за 5 милиарда възрастни ще струват 70 милиарда долара.

Най-малко една доза от ваксината срещу COVID-19 е приложена на 30,7% от световното население, но само 1,2% от хората в страни с ниски доходи са получили своята първа доза.

За да определи колко пари от еднократния данък биха могли да отидат за безработни хора, групата разглежда февруарския доклад на Международната организация на труда, който установява, че 220 милиона души са безработни в световен мащаб.

В безпрецедентен ход миналия месец четири многостранни институции, включително Международния валутен фонд (МВФ) и Световната здравна организация (СЗО), предупредиха, че възстановяването на световната икономика ще бъде възпрепятствано, освен ако няма повече справедливост при разпространението на ваксини.

Икономистите Еманюел Саес и Габриел Зукман предупредиха в предговора на изданието си за 2020 г. как богатите американци избягват данъците. В текста, озаглаване "Триумф на несправедливостта",  те обясняват,  че макар кризите обикновено да са лоши за богатите, пандемията COVID-19 "може да се окаже различна".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А останалия един процент от милиардерите що няма да ги таксуваме? Оставка!
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А откъде сме сигурни, че тия които ще събират парите няма да откраднат тоя еднократен данък, откривайки си стотици офшорни фирми? Питам за един преател. Представям си кво ще стане ако част от тоя данък се появи в България...
65
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ахъ ... алооо ... ехоооо ... добре ли стее? Нормални ли сте? Хората са си платили всички данъци. А и терминът милиардер, повечето от 80-те проценто го имат за човек, дето буквално има един милиард долара, ей акта, лежащи си в някъде ...
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия изскубаха земното и набараха фазата.
63
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хахаха гладна кокошка просо сънува!
62
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни кре...тени. Наистина. Но тези, които им пригласят най-вече.
61
1
 
14
 
! Отговори
agent преди 3 години
ааа рано е още за таива коментари. Народа трябва още да се облъчи, преди да се твърди, че ваксините са по важни от насъщния.
60
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията и капитализма е едно недоносче от което всички много ще страдаме в бъдеще !!
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, тия "новини" и "анализи", що не си ги публикувате и коментирате у фейсбук?Щото това има толкова практично приложение, колкото и "Ако се избият 99% от хората които живеят под прага на бедност, всички по земята ще са по-богати"
58
0
 
12
 
! Отговори
Да бе, да преди 3 години
То така се вземат пари от Мошета....
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо просто фармацефтичните компании, не произведат еднократно безплатни дози за бедните желаещи да се ваксинират. Значи за добитъка от ветеринара, една ваксина за корона вирус е 4 лева, а тия ни продават по 20 евро+ и сега викат, некой да спонсорира ваксините. За първото тримесичие на файзер печелбата е почти 2 милиарди, защо част от печалбата те не я дарят, но на нуждаещи се, а не на лоби политиците...
56
0
 
1
 
! Отговори
Drof преди 3 години
До Икономист 46,В допълнение към Вашия коментар.Още от Никсън тръгват бедите, с премахването на златния стандарт.
55
0
 
7
 
! Отговори
дебили сър преди 3 години
Без да коментирам самата идея ми е интересно как написалият този текст си представя облагане на нещо повече от веднъж, ако първият път се обложи с 99% :D
54
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най голямия враг на човечеството е ваксинирания !
53
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Световния икономически форум е комунистическа организация, а не фашистка такава. Болшевиките, които предзеха Царска Русия бяха финансирани от Дейвид Рокфелер, чиито фондации днес са в основата както на ООН, МВФ или Световната банДа. Румънския ром по произход тошо правешкия е слуга на новия световен ред.
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник! Успение Богородично!!! Честит имен ден на всички, които празнуват!!! Не обръщайте внимание на такива псевдо статиии - проверяват ви мозъците - доколко още мислят логично...
51
7
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
До бай ТошоДобър *** си бай Тошо, добър *** и малките деца знаят, че комунизмът не струва, ако струваше нещо, нямаше да осъществи 3 фалита (прикрити от партията) за 50 години. И да ни остави наследство, което ни отрежда в 5-та глуха на Европа. Ако на някого му се живее в комунизъм - Северна Корея и Венецуела може би ще го приемат. Успех!
50
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е форма на комунизъм.
49
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е ваксърите да си платят сами ваксините. Защо някой трябва да им плаща ваксините. В момента ваксините в България са платени от нашите здравни.
48
7
 
6
 
! Отговори
бай Тошо преди 3 години
Нищо добро не ни донесе Ес,Нато,Америка!!!Нищо добро от където и да го погледнеш.Тук някакви ми говорят за комунизъм!Кво знаете вие бе за комунизма?нали ние живеехме в комунизъм ама те построиха България,имаше ред,морал,ценности.Нямаше вируси и разрат,деградация и разпад на обществото.Нямаше бизнесмени.Айде живейте си в демОкрацията а аз искам си онова време!!!