След първите резултати: Каква е формулата за редовен кабинет?

За да има нещо ново, трябва да има компромиси от всички страни, отбелязва експерт
27 окт 2024 20:52, Красимир Ангелов
13
След първите резултати: Каква е формулата за редовен кабинет?

"По-високата активност е благодарение на две формации, които спорят за едно и също име и мобилизираха максимално своя електорат. И другото е тази обединена левица, която мобилизира кръг от по-млади избиратели. До този момент процентът на младите, които са гласували, е по-висок. 9 участници в НС потвърждава, че процесът на фрагментация на политическото пространство върви с пълен ход. Ще върви в тази посока, ако не стигнем до форма на стабилност. Отчуждаването на българина от колективното ни пречи и ще продължава дълго време да ни пречи. България се нуждае не от авторитаризъм, а от връщане на държавата", каза политическият анализатор проф. Захари Захариев в специалното ни изборно студио "Денят на избирателя".

"Изключително ревнувам, че продължават да ни карат да участваме в този фарс, в който уж се избира някой. Нищо не се избира и нищо не се променя. Народът отдавна е абдикирал от своите права и задължения. Хората отдавна са решили да се спасяват поединично. Неслучайно 2,5 млн. ги няма, ние с лека ръка се простихме с тези хора. Не може да се продължава по този начин, трябва коренно да се промени изборната система", заяви режисьорът Бойко Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Левон Хампарцумян е на мнение, че хората са се изморили да гласуват за онези, които им се предлагат.

"Ако им се предложи нещо по-добро, най-вероятно ще има по-голям ентусиазъм. В България две неща формират матрицата на социалното поведение: няма умрял на барикада българин; няма умрял от глад българин. Това предполага по-инертно поведение, а протестите приличат на разходки. Гражданското общество е своя зародиш", коментира той и апелира партиите да се разберат за някои базисни цели, около които да се сформира правителство и да се свърши работа.

Общественикът проф. Стоян Денчев отбеляза, че хората не живеят добре, но и не живеят зле.

"Не споделям мисълта, че е трагедия, че 9 партии ще участват. И след лошата реколта пак трябва да се сее. Трябва да имаме базов резултат, от който да градим бъдещето на нашата държава. Ако три партии имат 121 депутати, биха могли да съставят правителство", каза той.

Проф. Денчев смята, че за да има нещо ново, трябва да има компромиси от всички страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от Избори 2024
Политолози с оценка за кампанията: Вяла и без въображение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 1 час
Очаквам другите избори които са на 5 ноември ,те моагт да окажат въздействие на нас ,докато тез тук у нас въОбще не са ми интересни.. .Няма качествен матриЯл в тез кандидати,а да има ,то те могат да никнат в *** който е горе..
11
0
 
2
 
! Отговори
идея преди 1 час
Кабитнетът трябва да е експертен.За министър на транспорта най подхожда Евгени Минчев,За военен министър Мариус Куркински,за министър на образованието и науката Азис.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ако се консултират със големият стратег от Мировене Димитър Пенев той може и да им подскаже нещо.Но трябва и да го подмладят едни 30 години! Самите те няма да се сетят !
9
0
 
1
 
! Отговори
Зума преди 1 час
Ката така да няма формула? Има и още как-4-4-2!
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
35 или 36%, ако не лъжат.
7
0
 
2
 
! Отговори
В крайна сметка, преди 1 час
Изчислиха ли окончателно какъв е процентът на хората, които са упражнили правото си на глас?
6
3
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 часа
Да е жив и здрав Главчев.
5
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 часа
Уф, три месеца разни такива АНАЛози ни омайваха с "умнотиите" си какво ще стане на изборите, какво правителство ще може да се състави след това и сега когато нищо пак не се случи и дойдат поредните осми ще продължим ли да им слушаме глу.постите?
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
няма да има такъв :)))
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Нов бардак със стари ....
2
2
 
7
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 часа
Няма такава формула, не е измислена!
1
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Гълъб Донев служебен премиер :)))