Българите в Румъния гласуват с хартиени бюлетини

В северната съседка има една избирателна секция
Обновена: 27 окт 2024 08:57 | 27 окт 2024 08:52, Инна Ангелова
0
Българите в Румъния гласуват с хартиени бюлетини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Сънародниците ни в Румъния гласуват в една избирателна секция, тя е разположена в сградата на Посолството ни в Букурещ на ул. “Рабат” № 5.

Първият, който упражни правото си на глас тази сутрин, беше мъж на 68 години. Той пусна бюлетина в 7:10 местно (и българско) време.

“Гласувах за стабилност, надявам се. Аз съм човек, който вижда гласуването не само като право, а като задължение, така че що се отнася до мен, аз правя това, което мога и което трябва. Оттам нататък вече не зависи от мен”, каза за БТА наш сънародник, гласувал в Букурещ.

До 8:00 ч. гласуваха осем сънародници. Сред тях е и млад мъж, който родом е от София, но се премества да учи в Румъния, където се и жени. Пристига в Букурещ от Клуж Напока с влак.

Вотът в българската секция в Румъния се осъществява чрез хартиени бюлетини, без машини, като 33 човека са подали електронни заявления за гласуване за изборите за Народно събрание.

Традиционно в избирателната секция в Букурещ гласуват около 200 човека. Сънародниците ни, живеещи в северната ни съседка са 5975 по данни на Националния статистически институт на Румъния.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от Избори 2024
Вотът към 9 часа: Кои туристически дестинации са най-харесвани на 27 октомври?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари