Макрон с мрачна прогноза: Нашата Европа може да умре

Той отправи призив за защита на демокрацията срещу национализма
26 май 2024 21:51, Красимир Ангелов
485
Макрон с мрачна прогноза: Нашата Европа може да умре
Снимка: БГНЕС

"Нашата Европа днес е смъртна и може да умре", предупреди Емануел Макрон в Берлин по време на първото посещение в Германия на френски президент от четвърт век.

По време на посещението си той отправи призив за защита на демокрацията срещу национализма на предстоящите европейски избори.

"Тя може да умре и това зависи само от нашия избор. Никога не сме имали толкова много външни и вътрешни врагове. Европа преживява, както казах преди няколко седмици, момент, от който зависи нейното съществуване, аз наистина смятам, че нашата Европа може да умре", подчерта френският лидер.

Според него този "труден момент за Европа" е свързан с украинския конфликт.

В допълнение, тя е изправена пред „предизвикателството да декарбонизира икономиката, където изменението на климата трябва да бъде разглеждано без компромис с икономическия растеж и индустриализацията“. „Аз също смятам, че нашата демокрация е в някаква криза и ние сами го виждаме“, каза френският лидер. Той смята, че тази криза е причинена от възхода на национализма.

Засилвайки предупреждението, Макрон насърчи европейците „да гласуват за партията, която подкрепяме, и партия, която защитава Европа“.

След разговорите в Берлин със Щайнмайер в Берлин Макрон трябва да отнесе посланието си до Дрезден в бившата източногерманска провинция Саксония, където националистическата партията „Алтернатива за Германия“ (АиФ) има силна база от поддръжници. Във вторник Макрон ще посети западния германски град Мюнстер и по-късно в Мезеберг, извън Берлин, за разговори с Шолц и за съвместно френско-германско правителствено заседание.

Германската визита на Макрон идва две седмици преди европейските избори, където социологическите проучвания показват, че коалицията му изостава доста зад крайната десница и тя ще трябва да се бори дори за трето място, отбелязва БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


485
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
323
0
 
20
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Франсе срещу национализма??? Само който не е ходил във Франция не е виждал с очите си как говориш на келнера например на английски и той ти отговаря на френски, въпреки че те разбира какво му казваш. И тоз *** ще говори против национализма. Смях, смях, смях.
322
0
 
26
 
! Отговори
Точно така преди 4 месеца
Макроне, вашата Европа не само че може а и трябва да умре.Европа на зелената сделка,милионите емигранти,Истанбулска конвенция и *** на САЩ няма бъдеще, и точно такива като Макрон я правят такава.И не ни плаши че демокрацията ще умре без вас ,спомни си приказката за петела Шантиклер,тя е френска.
321
2
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
ще умре от такива като тебе фр народ като бълг не мисли по изборите и сега каквоще мрем заради глу.......ци да се махат не искаме воини а мир и спокоиствие кактоживяхме 75 години спрете оръжието за украина преговори и мир
320
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Затова на 9-ти юни никакъв глас за либералните партии, които погребаха Европа (при нас това са ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и БСП)!!!!
319
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Европа е умряла и това е неоспорим факт. Първо се внесоха милиони имигранти, които разчитат само на социални помощи. Второ се прекъснаха всякакви връзки с евтините руски ресурси което постави на колене европейската икономика. Трето е тотално сбърканата зелена сделка, която допълнително удря икономиката. Четвърто е тоталната вече зависимост и подчиненост на САЩ. Сега и ако Европа влезе и във война срещу Русия, ще петото и последно...
318
3
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 4 месеца
Какво ревете про'с'таци неграмотни, след като след две седмици ПАК ще гласувате за ЕС на Макрон?!
317
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ЕС е диктаторски проект на Адолф Хитлер и нацистката хунта от 30-те на миналия век. Всички подчинени на една, две държави на континента. Европейските граждани нямат нужда от това политическо насилие. Те си искат държавите обратно, за да имат правото сами да решават своето бъдеще. Няма "европейски" демос. Има италианци, французи, гърци, унгарци и т.н. Националните държави нямат алтернатива. ЕС следва да бъде разпуснат по мирен и планиран начин.
316
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Африканция за европейска държава ли се има ? А Макрон колко деца направи на Европа та да не стане тя африканска ? Само питам . Не че не вервам на ЕС ту .
315
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Маргиналите затова са маргинали - да се държат извън обществото. А тука ги напускаха дори в парламентите. Винаги, когато парии и маргинали са се докопвали до властта, обществата са страдали с десетилетия. Няма ка невежата да те управлява. Той знае само да реве и да е оплаква, а когато вземе властта - да вкарва в затворите интелигенцията и да убива опонентите си.
314
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Той говори за тоталитарната политическа организация ЕС. Тя наистина трябва да умре за доброто на европейските държави и граждани.
313
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да , вашата "розова" Европа ще умре , европарламента вече няма да е пълен с гейове !
312
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Това ви е целтаНационалистическите партии ще са не само смъртта на Европа, но и на човечеството. Само след 25 години в Европа ще има такава промяна, че ще се мре като в Африка, ще сме неподготвени за новите болести, промените в климата, липсата на вода и земеделие. Докато Европа се дели на нации това, което осигурява съществуването ни изчезва. Ако Европа не спре да мисли за нациите и не започне да се държи като едно цяло и като една държава ще се разпада и животът ще става по-труден
311
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
от всички Европейски лидери по големи врагове на Европа няма те са в основата на всички проблеми през последните години и ако не разберат че не Путин им е виновен за всичко толкова по добре не че съм за войната .сами ще върнат национализма с емигранската си политика и разделение но така иска чичо Сам
310
2
 
9
 
! Отговори
555 преди 4 месеца
Кой допринесе за това ?!Калпавите ви политики , продадохте се на китайците и напълнихте Европа с простаци !
309
1
 
15
 
! Отговори
Те преди 4 месеца
Европейските управляващи докараха Европа до война и криза,те унищожават Европа.
308
1
 
29
 
! Отговори
1ъъ преди 4 месеца
Макрон плаши с "нашата" Европа. Но това Европа на кого е? Европа на елита или Европа на гражданите?
307
3
 
29
 
! Отговори
Факт преди 4 месеца
Европа е окупирана от САЩ, там е проблема.
306
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Хората не искат война, а Макарон иска. Как няма да е последен. Направо се чудя как оцеляват тука нашите евроатлантици. Благодарение на кеша вероятно. Някой да е чул от дпс да са казали нещо срещу Израел? Напротив подкрепят безусловно. И как така ги избира електората им? Европа е мъртва! Да живее Европа!
305
1
 
11
 
! Отговори
Цирк преди 4 месеца
Крадеца вика дръжте крадеца.....
304
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Демокрацията наистина е донякъде виновна за проблемите си. За да даде глас на всички, зачита въжделенията на социални маргинали и невежи, които в крайна сметка желаят *** й. Демократичния принцип: "Не съм съгласен с теб, но докато съм жив ще защитавам правото ти да изразяваш мнението си", на практика се превърна в самоубийство. Маргиналите затова са маргинали - да се държат извън обществото.